Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2014 12:31 - Принципи за сътворяване на история за вътрешна употреба
Автор: christotamarin Категория: История   
Прочетен: 3017 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 01.12.2014 12:39


.. Нарочно не придумаеш ..


Извадка оттук: http://www.rummuseum.ru/lib_f/frangulandi51.php

Превод може би ще последва, като коментар.

Принципы построения "внутренней" истории

Для понимания возникающих противоречий между "внешней" и "внутренней" историями, а также целей "внутренних" историков, перечислим основные принципы, которые лежат в основании "внутренней" истории Грузии (но не только Грузии):

1. Все племена, жившие в древности на территории современной Грузии и вблизи её пределов, были грузинскими (причем грузинами считаются все племена, принадлежащие к картвельской языковой группе, даже если они не способны понимать друг друга).

2. Грузинские племена на всех этапах исторического развития (начиная буквально с каменного века) всегда представляли собой некоторую осознанную культурную общность, называемую грузинским народом.

3. В древности грузинские племена занимали гораздо большую территорию, чем территория современной Грузии, а затем были потеснены другими племенами, в частности, и теми, что живут здесь ныне (абхазами, осетинами, армянами, турками, русскими, азербайджанцами, дагестанцами и др.).

4. Все памятники истории на территории современной Грузии, а также вблизи её пределов, в местах "прежнего" обитания грузинского племени, принадлежат грузинскому народу.

5. Никто не оказывал на грузин культурного влияния; они всегда, изначально были совершенно самостоятельны в своём развитии и сами оказывали существенное и решающее влияние на все окружающие и более удаленные народы.

6. С незапамятных времён грузины стремились к объединению в одно могучее государство.

7. Исторической Грузией считается территория времени царицы Тамары, т.е. времени наибольшего расцвета Грузии, когда, благодаря успешным завоеваниям, Грузия недолгое время включала большую часть Закавказья и даже как будто выходила в районы Северного Кавказа.

8. Если факты не укладываются в предыдущие принципы, то они не верны: их либо игнорируют, либо трактуют согласно требованиям этих принципов.




Гласувай:
7



1. christotamarin - Превод ..
01.12.2014 12:58
За да разберем възникващите противоречия между "външната" и "вътрешната" истории, а така също да разберем целите на "вътрешните" историци, ще изброиим основните принципи, които лежат в основата на "вътрешната" история на Грузия (но не само на Грузия):

1. Всички племена, живели в древността на територията на съвременна Грузия и в близост до границите й, са били грузински (като при това за грузинци се считат и всички племена, принадлежащи към картвелската езикова група, даже ако те не могат да се разбират едни други).

2. Грузинските племена на всички етапи от историческото развитие (започвайки буквално от каменният век) винаги са представлявали някаква осъзната културна общност, наричана грузински народ.

3. В древността грузинските племена заемали територия, много по-обширна от територията на современна Грузия, но след това са били изтеснени от други племена, в частност и от тези, които живеят там сега (абхазци, осетинци, арменци, турци, руснаци, азърбайджанци, дагестанци и др.).

4. Всички исторически паметници на територията на современна Грузия, а също также в близост до границите й, в местата, които грузинските племена обитавали "преди", принадлежат на грузинският народ.

5. Никой не е оказвал културно влияние на грузинците; те всякога, изначално са били съвершено самостоятелни в развитието си и сами са оказвали съществено и решаващо влияние на всички околни и по-далечни народи.

6. От незапомнени времена грузинците са се стремили към обединение в една могъща държава.

7. За историческа Грузия се счита територията от времето на царица Тамара, т.е. времето на най-голям разцвет на Грузии, когато благодарение на успешните завоевания Грузия за кратко време е включвала голяма част от Закавказието (Южен Кавказ) и даже като че ли е излизала и в районите на Северен Кавказ.

8. Ако фактите не се вместват в предишните принципи, то те са неверни. Такива факти или се игнорират, или се тълкуват съгласно с изискванията на тези принципи.
цитирай
2. syrmaepon - По т. 2 - "винаги" едва ...
02.12.2014 10:45
По т.2 - "винаги" едва ли, все някога има начало когато някакъв племенен съюз постепенно се възприема като народ. От къде всъщност идва името Грузия и Georgia ?
По т.5 - намирам го за невъзможно, особено пък когато държавата ти се намира на важно трасе по което са минали доста народи и в двете посоки. Ако се не лъжа на територията на Грузия са намерени доста находки принадлежащи на скитската култура или въобще на степната.
цитирай
3. marknatan - Грузия е енигма и за античките Пишат ...
03.12.2014 19:47
Грузия е енигма и за античките Пишат че са египтяни Хрисиянството ги пав това което са и имат право по изброените точки на основание на това християнство
Името си грузинците извличат от пра-пра-внук на Яфет, Картлос. Другото е от св георги
Преди няколко дни преглежах типикона на бакуриани за бачковския В увода пише, че основателят Григорий Бакуриани е бил заплют и от грузинци, така и арменци, което води до оживен научен дебат за потеклото му
Не е достатъчно добре изледвана връзката м/у БГ и Грузия в средновековието в часттаиверийство Например Рожнския крй мелник е тоже иверийски, както и мн други
Тамарин, а може бида има в/ка с крал Тамара, както наричат грузинците славната кралица Тамара
С интере научих, че крал давид е взел за помо 40 000 кипчаци от рда на жена си и с неговит 5 000 тотал 45 000 са смачкали 300 000 турки и освободили тбилиси
цитирай
4. pvdaskalov - Опитът за систематизиране на принципи по разглеждания проблем...
22.01.2015 10:47
... е нещо похвално, обаче две точки са повече от спорни:
"2. Грузинские племена на всех этапах исторического развития (начиная буквально с каменного века) всегда представляли собой некоторую осознанную культурную общность, называемую грузинским народом.
5. Никто не оказывал на грузин культурного влияния; они всегда, изначально были совершенно самостоятельны в своём развитии и сами оказывали существенное и решающее влияние на все окружающие и более удаленные народы."
Въпреки всичко, гласувам с екопалец. Кога ли нашите псевдоисторици в Блог.бг ще си намерят майстора. Няма да съм аз, защото не съм историк, но поне мога да преценя кога каручката е вън от пътя, застлан с факти и логични доводи.
Поздрави!
П и е р
цитирай
5. christotamarin - И царете от 2-рото българско царство са наемали куманска войска..
07.04.2015 16:27
marknatan написа:

С интере научих, че крал давид е взел за помо 40 000 кипчаци от рда на жена си и с неговит 5 000 тотал 45 000 са смачкали 300 000 турки и освободили тбилиси

И царете от 2-рото българско царство са наемали куманска войска и са си вземали куманки за жени. Куманите са същите къпчаци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: christotamarin
Категория: История
Прочетен: 70899
Постинги: 16
Коментари: 63
Гласове: 286
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930