Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2015 04:42 - Крум Страшни, брат му Чака и третият Дукса,продължават да въртят калъча из хисторито и произвеждат мъченици
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 2494 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.06.2015 10:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В друга неизвестна миниатюра известните илирически герои братя Крум продължават да въртят калъча и избиват християни. Добре, че не са арменци, че ще бъдат обявени в геноцид от кучето на Павлов и госта му студиото делиормансия мигач аспандиат.
         image

В примитивен стил, поради липсата на цветен принтер, низвестен гръцки манаф е копирал точ точ композиционно  сцената от неизвестната прбългарска гравюра донела прозвището Страшен на Крум Ворисин публикувана любезно от Везд Ист Анрх в т. III, предходна глава, на гърба на която се намери прбългарски текст на непознат но майчин език по дифолт на прабългари писан на гръцки, което означава, че  към тази дата 14 век е имало установена иконография и илюстраторът е следвал указанията на ерминия, наръчник за иконописване, но не е гледал оригинала, а е спазвал само описания канон.
  В репетажа наивистта  е спазил иконографията на оригинала, като е изобразил трите изправени фигури на братя Крум, наказващи военнопрестъпниците от Адрианопол, пленени, както указа текста по силата на закона за военноплячката, струпани в пирамодалната група обезглавени с централно място фигурата на епископ.
  Специално фнимание заслужава установяването мимоходом на образа на Крум Страшни, който при съпоствянето на миниатюрите направени по опианието на ерминия, предала мъчителите българи с три изправени фигури размахващи меч над ристиенската тълпа, две от тях са голобради  третатата на възрастен мъж с обла брада и голямо олисяло, ( или бръснато по обичая чело ) - това е действителният образ на Крум Ворисин, наречен Страшен, тук изобразен в царско червено съсичащ епископ в тази миниатюра , а на другата изобразен в знатните пурпурни императорски одежди.

Съгласно агиографската история Крум е извършил благословията над епископа с меча си, и това тук е брадатия мъж в червени одежди, а на другата картина няма епископ , но едната от трите фигури на мъчителите е на брадат възрастен мъж, с пурпурни одежди- образът на Крум Ворисин без маска и без грим, както еднотипно изобразен по този начин и в осраното от бглайнометите произведено в БГ уникално и самобитно богато илюстрорамо съчиненеи на цар Александър и в щипаното менте на Скилица.   В центъра на  наивно предадената композиция  е лице с епископски одежди, тръпнещ да да бъде обеглавен, т.е. произведен в мъченик. Епископските одежди тук в случая указват, че това тук в случая е светия епископ Мануил. Ако броиме ореолите на земята се търкалят дванадесет обезглавени трупа, а съдейки от цветните туники, са 9-10 парчета. Двама изправени, вкл. епископа, и един без глава, докарват бройката до 14-15.
   Текста е на майчин  език, но почерка е прабългарски и нищочудно да е дело на неврокопските помаци с прбългарско ДНК разкрити от научен ръководител туркиня  и ще бъде обнародван допълнително    



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3849943
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031