Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
15.11.2008 12:14 - Супи от гъби - многонационална кухня
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 39730 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 15.11.2008 13:09


Гъбена супа

300 гр. гъби, 1 каф. ч. ориз, 50 гр. масло, 2 яйца, 3/4 ч. ч. кисело мляко, 6 чаши гореща вода, копър, чер пипер, сол на вкус. Гъбите се нарязват на ивици. Пускат се във вряща леко подсолена вода и се варят до омекване. Към тях се прибавя оризът. След сваряването му супата се маха от огъня и се застройва с разбито в кисело мляко яйце. Поръсва се с копър. Накрая се прибавя маслото, сол и чер пипер.

 

Супа от пресни гъби

Изчистете 300 гр. гъби, нарежете ги на ситно и ги пуснете във вряща подсолена вода. След като врат 1/2 час, прибавете 1 л. брашно, размито в гореща вода. Оставете супата да ври около десетина минути. Преди да я свалите от огъня прибавете прясно масло с големината на яйце.

След това я поръсете със ситно нарязан магданоз или черен пипер. Може да я поднесете с пържени кубчета от хляб.

 

Супа от пресни гъби /втори вид/

250 г пресни гъби, 100 г кромид лук, 50 мл растително масло, 50 г прясно масло, 50 г ориз, 200 г пресни домати, 30 г брашно, 100 г моркови, 100 г картофи, 1/2 връзка магданоз, 5 г червен пипер, черен пипер и сол на вкус.

Лукът, морковите и гъбите се почистват и измиват, нарязват се на дребно и се задушават с мазнина до омекване. Прибавят се обелените, ситно нарязани домати, а след няколко минути запеченото брашно и червеният пипер. Заливат се с гореща вода или бульон и се кипват.

Прибавят се ориза и солта. Супата се вари още 10-15 минути, подправя се с прясното масло и се поднася поръсена с магданоз и черен пипер.

 

Супа от пресни гъби /трети вид/

500 г гъби, 40 г масло, сол на вкус, черен пипер, 1/4 чаша брашно и магданоз. Ситно нарязаните гъби се варят на тих огън заедно със солта. След около 30 минути се слага маслото. Брашното се препича и се прибавя към супата. Преди сервиране се поръсва с черен пипер и магданоз.

 

Супа от гъби с целина

300 гр. гъби, 1 глава целина, 30 гр. краве масло, 2 сварени жълтъка, 4 с.л. сметана, сол и черен пипер. Гъбите и целината се нарязват на ситно. Изпържват се в горещо масло и се заливат с 1 1/2 л. вряща вода. Наръсва се със сол и черен пипер и се вари 45 мин. Супата се застройва с размачканите твърдо сварени жълтъци. Сервира се със сметаната.

 

Кремсупа от гъби

Измийте 300 гр. гъби, 2 големи моркова и 1 глава лук. Нарежете ги на ситно и ги пуснете във вряща подсолена вода. Като уврат, отцедете ги и ги намачкайте. Полученото пюре върнете в отварата. Пригответе запръжка от 2 л. брашно, 1/2 лъжичка смлян чер пипер и 4 л. мазнина.

Разредете я с 2 ч. горещо прясно мляко и я изсипете в супата. При завирането я свалете от огъня. Поднесете я с пържени хлебни кубчета или със ситно нарязано твърдо сварено яйце и копър.

 

Кремсупа от гъби /втори вид/

Продукти: 400 г. гъби, 60 г. масло, 3 скилидки чесън (счукан), 3/4 ч.ч. брашно, 4 ч.ч. пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, сол и черен пипер на вкус.

Обелете гъбите внимателно, нарежете ги на едро, загрейте маслото в голяма тенджера, прибавете чесъна и гъбите и варете 5 мин. или докато гъбите омекнат. Прибавете брашното и бъркайте 1 минута. Прибавете пилешкия бульон, разбъркайте и оставете супата да поври захлупена 10 минути на слаб огън. Пасирайте супата до гладкост, върнете я в тенджерата, прибавете сметаната и бъркайте на тих огън, докато се загрее. Подправете със сол и черен пипер на вкус. По желание може да се поръси с магданоз.

 

Пъстра супа от пресни гъби

Измийте 300 гр. гъби и ги нарежете на филийки. Нарежете на тънки кръгчета 3-4 моркова. Сложете ги да врат заедно в подсолена вода около 20 мин. Прибавете 4-5 картофа нарязани на кубчета и 1 дафинов лист. Доварете супата. След това добавете 1 ч. л. масло. Застройте я с 3 яйца и 1/2 чаша кисело мляко, поръсете я с черен пипер или ситно нарязан магданоз.

 

Чорба от гъби със спанак

Измийте 300 гр. гъби и ги сварете в подсолена вода. Запържете ги с 3 л. масло, 1 ситно нарязана глава лук и 2 равни л. брашно. Поръсете запръжката с червен пипер, разредете я с вода и я изсипете при гъбите. Прибавете 1 чиния ситно нарязан спанак. Доварете супата. Поднесете я поръсена със ситно нарязано твърдо сварено яйце, разбъркано с копър или магданоз и черен пипер. По същия начин може да се приготви супа от гъби с киселец или лапад.

 

Супа от език с гъби

Измийте добре 1 телешки език и го сложете да ври в 8-10 ч. вода, заедно с 1-2 моркова, Ѕ главичка целина, 1 глава лук, 1-2 дафинови листа, 12-15 зърна черен пипер и сол. Когато уври езикът, извадете го от бульона, обелете го и го нарежете на филийки. Задушете до омекване с 2-3 с.л. масло 1 1/2 ч. гъби, пуснете ги в бульона и ги варете 15-20 мин. Прибавете езика, нарежете на кубчета морковите и целината и ги върнете в супата, а лука извадете. Поднесете супата поръсена с магданоз или черен пипер.

 

Супа от картофи и гъби със застройка

Продукти за 4 порции: 3-4 средно големи картофа, 5-6 гъби, ким, 4 чаши зеленчукова отвара или гореща подсолена вода, 1/4 пакетче краве масло, 1/2 ч.л. горчица, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. брашно, 1 яйце, сол, магданоз.

Почистените картофи и гъби се нарязват на едри парчета. Заливат се със зеленчуковата отвара или водата и се слага да кипне, после се прибавя кимът, горчицата и оцетът. Супата се вари 20 мин. Картофите се надробяват с вилица. Прибавя се брашнената застройка – брашното се размива с 1/2 чаша студена вода. Супата се вари със застройката около 5 мин., след което се сваля от огъня. Прибавя се маслото и се застройва с разбитото яйце. Преди поднасяне се поръсва с нарязан магданоз.

 

Студена супа от сушени гъби

50 г сушени гъби се измиват и се оставят да киснат 1-2 часа в хладка вода. Нарязват се на дребно, заливат се с гореща вода и се слагат на огъня. Щом заврят се прибавя сол на вкус, 1 морков, 1-2 корена магданоз, 1 резен целина, нарязан на кубчета и 1 ситно нарязана глава лук.

Когато зеленчукът уври се приготвя запръжка от 3-4 лъжици олио и 1 лъжица брашно, която се изсипва в супата. След 5-6 минути супата се сваля от огъня. Поднася се студена, подправена с оцет, магданоз, сол и черен пипер на вкус.

 

Супа от сушени гъби

10 часа преди да се приготви супата се вземат 100-150 г сушени гъби, които се поставят във вода. При приготвянето гъбите се поставят в малко мазнина, прибавя се сол на вкус и сместа се задушава. Долива се необходимата вода (или бульон) и се оставя да ври, докато се сгъсти, след което се поръсва със ситно нарязан магданоз. При сервиране може в супата да се поставят сухарчета. Същата супа може да се приготви от гъбено брашно вместо от сушени гъби.

 

Супа от гълъбки

Горната част на гъбата се обелва. Готовите гъби се измиват добре, нарязват се на парченца и се изваряват. Супата се сгъстява с леко препържено брашно и се добавя сол и черен пипер на вкус.

Преди поднасяне се поръсва с магданоз.

 

Грахова супа с гъби

Продукти: 100-150 г. пресни или сушени гъби, 850 г. грах от консерва, 3 с.л. растително масло, 1 глава лук, 1 морков, сол.

Гъбите се почистват и измиват, а ако са сушени се накисват за 30 минути в студена вода, след което се нарязват на ивички и се варят до омекване. Прибавя се грахът и задушените в мазнината и ситно нарязани лук и моркови. Супата се разрежда с 5 чаени чаши топла вода, подсолява се и се вари на тих огън още 10-15 минути.

 

Френска супа

Един резен зеле, 1-2 моркова, 2 картофа и 300 г. пресни гъби. Всичко се нарязва на малки парченца. Продуктите се опържват с 3-4 лъжици олио или прясно масло. Посоляваме, заливаме с 3-4 чаши вода, след което оставяме да се свари хубаво. След това подправяме с 1-2 жълтъка, оцет и чер пипер на вкус.

 

Супа от гъби (Русия)

Измийте 300 гр. пресни гъби и ги сложете да врат в 1 литър вода, заедно с 1 връзка корени за супа около 1 1/2 час. Прецедете бульона, а гъбите нарежете на тънки филийки и ги върнете в супата. Непосредствено преди свалянето от огъна прибавете 3-4 с.л. сметана.

 

Гъбен гулаш с къри

400 гр. гъби, 2 гл. лук, 3 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук, 300 гр. червени пиперки, 250 гр. зелен фасул, 50 гр. масло или маргарин, 1 л. къри, 1 л. брашно, 200 гр. изцедено кисело мляко, соев сос, 1 ч.л. мед, 1 л. олио, сол, чер пипер. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, пресния лук и чушките - на пръстени. Фасулът се бланшира 2-3 мин. във вряла вода. Гъбите се изпържват в маслото. Прибавят се главата лук и чесънът и се задушава около 5 мин. Брашното и кърито се разбъркват и се сипват към фасула. Добавя се млякото и 250 мл. вода. Ври около 5 мин. като се бърка. Подправя се със соев сос и мед и ври още 5 мин. Олиото се загрява и в него се пържат зеленчуците около 6 мин. После се връщат към соса и ври 7 мин. Поръсва се със сол и чер пипер на вкус. Сервира се с ориз.

 

Чорба от риба с гъби по руски (солянка)

Продукти за 4-5 порции: 150 гр. дребна риба (хамсия, цаца, килка), 1/2 кг. рибно филе от едра риба, 1-2 глави лук, 2 с.л. растително масло, 2 с.л. доматено пюре, 4-5 малки кисели краставички, 2-3 домата, 2-3 с.л. дребни мариновани гъби, 1/2 дафинов лист, 5-6 зърна чер пипер, 1/2 лимон, сол, магданоз, копър.

Почистената дребна риба се залива с 5-6 чаши студена вода и се вари на тих огън. В същото време ситно нарязания лук се задушава до светло жълто в растително масло, прибавят се нарязаните домати и доматеното пюре и се задушава още 3-4 минути. Нарязаното на парченца рибно филе, нарязаните на колелца краставички и гъбите се прибавят към доматеното пюре, заедно с дафиновия лист и черния пипер и се заливат с прецедения бульон от дребната риба, която се изхвърля. Така приготвената солянка се вари още 15 мин. на тих огън, наръсва се със смес от копър и магданоз и към всяка порция при поднасянето се добавя по 1 резен лимон без кора и семе.

 

Супа от кокошка с гъби (Виетнам)

Сварява се 1 средно голяма кокошка без дреболиите в слабо подсолена вода. В бульона се пуска фиде и 200 г измити и нарязани на тънки ивици сушени гъби. Като омекнат гъбите се прибавят нарязаните на дребно дреболии. В последните минути на варенето в супата се прибавят малко натрошени листа от лимон или лимонов сок. Може да се подправи с магданоз, черен пипер и сол на вкус.

 

Картофена супа с гъби(Чехия)

1 връзка корени за супа се почистват, обелват и нарязват на тънки ивици. Запържват се с 2 лъжици мазнина. Поръсват се с 1 пълна лъжица брашно и се пържат, докато се зачерви брашното. Пресипват се в тенджера, поръсват се със сол и черен пипер и се заливат с 5 чаши вода или бульон от кубче. Когато се сварят корените се прибавят 4-5 картофа, нарязани на кубчета и 5-6 пресни гъби, също нарязани на кубчета. Супата се вари, докато се сварят картофите. Може да се подправи с магданоз, черен пипер и сол на вкус. При сервиране във всяка купа се натрошава сирене.

 

Гъбена супа със сметана

300-400 гр. гъби, 1 морков, 1 гл. лук, 1-2 картофа, 2 бульона, копър, 1 с. л. брашно, 1 коф. заквасена сметана.

Задушаваме лука и брашното, добавяме около 2 литра вода (ако се наложи ще добавите), гъбите (или смляни в блендер, месомелачка или ситно нарязани), моркова и картофа рендосвам на едрото ренде и добавяме подправките. Всичко ври около 40мин., добавяме сметаната и като заври сваляме от котлона

 

Виенска картофена супа с гъби

100 г заквасена сметана (кисело мляко), 100-200 г печурки, 50 г краве масло, 4 картофа, 1 морков, 1 глава лук, 2 кубчета пилешки бульон, 3 зърна кардамон, 1 щипка майорана, 1 щипка сол.

Картофите, лукът и морковът се нарязват на едри кубчета. Поставят се в тенджера, заливат се с вода, подправят се със сол и зърна кардамон и се варят до готовност.

Гъбите се нарязват на филийки и се запържват в маслото на силен огън до зачервяване. След това се разреждат с част от бульона на супата.

Когато зеленчуците омекнат, зърната кардамон се изваждат и зеленчуците се пасират. В тенджерата се прибавят кубчетата бульон и супата се кипва още веднъж.

В супата се прибавят запържените гъби, слага се заквасената сметана и се разбърква. Накрая се подправя с майорана и се сервира.

 




Гласувай:
0



1. анонимен - лаууу
22.12.2008 17:14
много жкусни рецепти трябва да опитате!!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2353719
Постинги: 391
Коментари: 455
Гласове: 11225