Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2009 01:13 - "ИЗТОЧНИ ПИЕСИ" СЕ РАЗМИНА С ГОЛЯМАТА НАГРАДА В САРАЕВО
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3143 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 26.08.2009 10:01


  

Очаквах с нетърпение закриването на 15-ия кинофестивал в Сараево, който се проведе от 12 до 20 август. Бях убеден, че няма начин един толкова хубав филм като „Източни пиеси” да остане незабелязан. Е добре, оказах се прав, макар и не напълно.  


 

image
кадър от филма "Източни пиеси" (реж. К. Калев)  

  
  Филмът на Камен Калев е спечелил наградата на     
  Международната федерация на киноклубовете – CICAE
, научих от frognews.bg.
  Това му гарантира подкрепа за разпространение, кинопоказ и промоция в мрежата от 3000 зали, управлявани от членовете на организацията. На практика «Източни пиеси» е един от трите игрални филма, получили награди в основната състезателна програма на фестивала.

   „Въпреки, че малко не му достигна да отмъкне голямото отличие „Сърцето на Сараево”, «Източни пиеси” успя да стигне до сърцето на публиката и да спечели много приятелски сърца сред фестивалните гости и зрители”, пише Преслава Преславова във frognews.bg.

  
„Чрез българския филм в конкурса „Източни пиеси” видях и усетих, че вие българите преживявате много сходни процеси, усещания и опит – всички бивши социалистически страни имаме сходна нова реалност днес”, споделя за frognews.bg сръбската актриса Миряна Каранович, президент на Международното жури на фестивала. „Харесвам много „Източни пиеси”, защото е много близък като усещане до мен като проблеми, като език – разбирам много голяма част от филма без да имам нужда от субтитри. За мен беше много интересно да наблюдавам и съпреживявам съдбата на главния герой, който е художник, творец – неговият живот и съдба предизвикват у мен една особена симпатия. Този национален диалог между българи и турци много прилича на диалога между босненици и мюсюлмани. И разбирам режисьора Камен Калев, защото и аз като него съм космополитна личност. Българският филм ми е особено близък на душата”, заявява още Каранович, която познаваме от култовия хит на Кустурица – „Баща в командировка”.

    Голямата награда „Сърцето на Сараево” спечели антивоенната копродукция на Сърбия, Франция и Швейцария "Обикновени хора" на родения през 1975 Владимир Перишич. Подобно на Калев и младият сръбски режисьор е завършил престижното филмово училище ФЕМИС в Париж. Разликата между тях е, че докато Калев започва снимки почти на честна дума и с много ограничени средства, то зад гърба на Перишич още от самото начало застават копродуценти от Франция и Швейцария... Специалната награда спечели гръцкият филм «Кучешки зъб». Двата филма си поделиха съответно наградите за най-добра женска и мъжка роля. Любопитното е, че тези два филма и българският «Източни пиеси» са единствените три филма от конкурсната програма, които преди Сараево участваха и на фестивала в Кан.

   За впечатлението си от 10-те филма в конкурсната програма, председателката на журито Миряна Каранович каза още:
„Много харесвам начина, по който са снимани конкурсните филми – личи си, че младите режисьори обичат да експериментират. Аз по принцип не харесвам кинаджиите, които залагат на традиционното и на клишето, защото това води само да временен успех. Но ако си творец, който наистина иска да бъде забелязан, да остави следа във времето, то тогава трябва да създадеш нещо изключително, нещо различно, трябва да намериш свой собствен език, трябва да бъдеш достатъчно смел да снимаш филма, както ти искаш, да разкажеш историята по твой собствен начин, независимо от това какво мислят другите. В тазгодишния конкурс видях много кинотворци, които притежават смелостта да се създават авторски неща и съм много доволна от този факт.”

  
Второто отличие за българското кино беше от пазара за финансиране проекти в развитие Синелинк – Сараево : наградата RESTART е за новия проект «Цинкограф» на режисьора Явор Гърдев и сценариста Владислав Тодоров, чийто предишен филм е «Дзифт».


 





Тагове:   Камен Калев,


Гласувай:
2



1. анонимен - за видеото
27.05.2010 17:10
Искам да коментирам не статията ами видеото от долу, което започва с описание на филма - "поставяйки акцент върху темата за наркотиците и как се стига до зависимостта от тях", доста тъпо и невярно начално представяне на филма, просто нямаше как да не ми направи впечатление
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10242960
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031