Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2009 22:25 - ИРАНСКОТО КИНО ПАК ТРИУМФИРА ВЪВ ВАРНА
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1358 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.09.2009 22:47


   След едноседмично прекъсване отново имам възможност да споделям с вас своите впечатления за киното. Този път обаче те са в повече, защото от 28 август до 3 септември бях във Варна на 17-ия кинофестивал „Любовта е лудост”.
image
Кадър от иранския филм "Последната кралица на земята", спечелил "Златна Афродита" на 17-ия кинофестивал "Любовта е лудост" във Варна

    Предполагам, че интересуващите се от филмовия живот у нас, вече знаят кои са тазгодишните победители. Все пак аз ще ги изброя отново, но с уговорката, че това едва ли е най-важно. Защото винаги съм се учудвал на тази наша човешка слабост да правим класации на всичко. А филмите не са състезателни коне, че да ги класираме, но какво да се прави – вече почти не останаха фестивали, в които да няма конкурсни програми и раздаване на награди. А тези културни събития са интересни преди всичко със своята атмосфера и с възможностите, които предлагат за взаимното опознаване между хора, чиято връзка с киното е жизнено важна.
   Лично аз съм щастлив, че ми се удаде възможност да общувам лично с един отдаден на киното човек, рискувал живота си, за да заснеме своя чудесен филм за любовта в условията на бушуващата война в Афганистан. Режисьорът Мохамад Реза Араб, който е известен повече с работата си в документалното кино, спечели заслужено „Златната Афродита” със своя първи игрален филм, озаглавен "Последната кралица на земята". Това е вълнуващ разказ за дългото, изпълнено с безброй опасности, завръщане в родината на един афгански гурбетчия. Миналата година друг ирански филм бе също сред отличените във Варна. Впрочем, това не би трябвало да ни изненадва, защото през последните 20 години иранското кино е спечелило най-много международни награди – над 1500 – повече от всяка друга национална кинематография!
  
Специалната награда бе дадена на унгарския филм „Прима примавера”, в който играят блестящо няколко български актьори – начело с Весела Казакова и Джоко Росич. Неслучайно отличието за най-добра женска роля получи именно нашата актриса.
   Германският филм "Всички други" пък бе отличен с приз за най-добра мъжка роля на Ларс Айдингер. Впрочем този филм бе сред фаворитите на последния кинофестивал в Берлин, където бе удостоен с награди за режисура и най-добра актриса.
   Сред акцентите на 17-я кинофестивал „Любовта е лудост” бе панорамата от филми, произведени в киностудията на Бавария. Тя даде възможност на варненската публика, която тази година не бе особено многобройна, да се увери в подема на съвременното германско кино. Не само наградената творба, но и филми като "Червената точка", "Миналата зима" и "Всеки миг", които бяха представени извън конкурса, се открояват със своята стабилна режисура и великолепни актьорски изпълнения. 






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10273283
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930