Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2009 10:27 - ЗАГИНА ДОКУМЕНТАЛИСТ, ИЗСЛЕДВАЛ ГАНСТЕРИЗМА В ЦЕНТРАЛНА АМЕРИКА
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1007 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

   Френският кинодокументалист Кристиан Поведа е бил убит в Салвадор, където работел над поредния си филм за ганстеризма в тази страна. Той бил намерен мъртъв на 2 септември в собствената му кола – недалеч от столицата Сан Салвадор. Причината за смъртта, според официалните информационни източници, е изстрел от упор в главата. В своя предишен филм La Vida Loca,  излязъл миналата година, Поведа се осмелил да разкрие нелицеприятната истина за живота на неколцина членове на една от най-жестоките ганстерски банди, тероризиращи местното население. Според полицията, Поведа е бил застрелян на връщане от снимки в гетото Ла Кампанера, където се укриват много от членовете на бандата Мара 18. За пръв път той е посетил Салвадор в качеството си на фоторепортер през 80-те години на миналия век, за да отразява гражданската война, която бушувала по това време в страната. През 90-те години Поведа се завърнал отново с намерението да изследва причините за процъфтяването на ганстеризма там.
   Съгласно публикации в местните медии, по време на снимките на своя предишен филм френският кинематографист бил станал свидетел общо на седем убийства – за три от които е разказал по-подробно в La Vida Loca.
   През април тази година Поведа споделил в интервю за в. „Los Angeles Times”, че независимо от стрелбата, побоищата, употребата на наркотици и невижданите жестокости, които успял да заснеме, все пак нито за миг не преставал да изпитва симпатия към много от членовете на бандите, защото ги смятал за "жертви на обществото". И добавил, че никога не се е страхувал от тях.
  Бандата Мара 18, както и някои по-малки ганстерски групировки, са успели да създадат огромна престъпна мрежа, обхващата почти цяла Централна Америка и дори някои щати на САЩ.

image
   "Колкото и диви да изглеждат – това все пак са деца на своя свят", заявил Кристиан Поведа в интервюто си за „Los Angeles Times”. "Бандите са организации с отлично изградени структури и веднъж взетите от тях решения не подлежат на никакво обжалване”, - уточнил той.
    Явно така е било и в случая с решението за неговото ликвидиране. Кристиан Поведа е поредната свидна жертва, дадена от киното, в неговия стремеж да се добере до истината.

 







Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10273409
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930