Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 21:07 - НАЙ-ВАЖНИЯТ ФИЛМ НА ГОДИНАТА
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1859 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.09.2009 12:46


image
   Днес гледах британската документална драма «Ерата на глупостта», която е най-въздействащата по мое мнение кинотворба, посветена на опасността, произтичаща от климатичните промени на Земята. За мое голямо съжаление, в залата имаше не повече от тридесетина души. Все пак това бе предварителна прожекция и се надявам, че на премиерата
на 22 септември от 19.45 часа в Кино Арена Запад ще има много повече хора. Денят 22 септември съвпада със Срещата на върха в Ню Йорк по въпросите на опазването на околната среда. Премиерата на «Ерата на глупостта» е част от седмицата на ООН, посветена на климата.

Но нека кажа нещо за самия филм, който просто ме потресе.

Започва с впечатляващи кадри от недалечното бъдеще на Земята -2055 година. Лас Вегас е затрупан с пясъци.
image
В Сидни бушува грандиозен пожар. Много големи градове са отдавна потънали.

image
Но някъде в Арктика в гигантска кула, където е съсредоточен целият световен архив, съставен от филми, книги и научни доклади, неговият основател - възрастен учен (ролята изпълнява известният британски актьор Пийт Постълуейт) разглежда видеоматериали за промените на климата от 1950-та до 2008 година и си задава въпроса:
"Защо хората не са направили нищо, за да предотвратят катастрофалните изменения на климата, когато все още са имали шанс за това?".

image
Той се опитва да разясни, че до катастрофалната ситуация през 2055 година, на която има нещастието да бъде свидетел, се е стигнало в резултат от бездействието на човечеството до 2015 година, когато процесите са станали вече неуправляеми.

Предупреждението е очевидно – имаме много малко време, ако искаме да направим нещо!

Премиерата на този разтърсващ филм бе още  на 15 март 2009 година в Лондон в кинотеатър, в който енергията, необходима за осъществяване на прожекцията е била генерирана с помощта на слънчеви батерии. А благодарение на спътник, сигналът е предаван едновременно в 65 кинозали на различни места от нашата планета, поради което тази премиера е вписана в Книгата на рекордите Гинес като най-мащабната едновременна кинопремиера в историята.
Този «
смущаващ и отрезвяващ удар под кръста», основателно смятан за най-важният филм на 2009-та година, е бил сниман в течение на 3 години в 6 страни на света - САЩ, Индия, Нигерия, Франция, Англия и Ирак.
Произведен като независим филм с бюджет от 450 хил. лири, формиран от даренията на граждани и организации, 89-минутният филм се прожектира с успех по кината в Обединеното кралство, а световната му премиера сега навярно ще го превърне в най-коментираното филмово заглавие на планетата.
В саундтрака на филма звучат изпълнения на Radiohead и Depeche Modе.
Британката Франи Армстронг, която е режисьор на филма, отдавна се интересува от проблемите, свързани с т.нар. парников ефект и глобалното затопляне.

image
Тя е убедена, че изменението на климата "вероятно е най-важният въпрос на всички времена". Неслучайно темата на нейната докторска дисертация е озаглавена: "Склонно ли е човечеството към самоунищожение?". Впрочем именно този риторичен въпрос е поставен и в основата на филма.
    Франи Армстронг за първи път стига до идеята за този филм през 2002 г. Възнамерява да заимства структурата на филма на Стивън Содърбърг „Трафик”, като разкаже паралелно няколко преплитащи се истории. Но докато в „Трафик” ставаше въпрос за наркотици, Франи  замисля филм за катастрофалните последици от промените в климата. През 2004 г. тя сключва договор с известния продуцент на документални филми Джон Батсек с цел да впрегне неговите контакти и опит за създаването на хитов филм.

   Франи и Джон били твърдо решени да създадат „Ерата на глупостта” като независима продукция с цел да имат пълна редакторска свобода и пълен контрол върху дистрибуцията. Те излизат с идеята за финансиране чрез привличане на средства от граждани и организации. Започват да продават „акции”, за да осигурят бюджета на филма, а целият екип работи при много ниски ставки, така че разходите да се намалят максимално. Членовете на екипа обаче ще получат процент от печалбата.

image

  Пийт Постълуейт се чуди дали не е прекалено късно да се направи нещо за спасяването на планетата?!

Оценки за филма, публикувани в световните медии:

Завладяващ и изпълнен с непрекъснати изненади... първата успешна драматизация на климатичните промени, която достига големия екран

Неумолима и безжалостна и същевременно интелигентна и провокираща проповед, примесена с укор

Най-богатата на въображение и драматична атака срещу безхаберието на институциите, които омаловажават и прикриват проблема

Много повече от разбулването на една неудобна истина

Невероятно забавен... сърцераздирателен...смайващ сетивата

Дързък,поразително провокиращ и изключително значим...

вопъл от дълбините на сърцето, както и зов за назряла промяна.”

Повече за филма на следните уеб адреси:

http://www.ageofstupid.net

making of the film Age of Stupid:
http://www.guardian.co.uk/environment/2009/mar/02/the-age-of-stupid-documentary

background information: http://www.gregcraven.org/
short film about green power for a filmshowing of Age of Stupid

http://www.youtube.com/watch?v=6t7KfFZwmAA

bbc film featuring Age of Stupid:

http://vimeo.com/6299538


Виж по-долу трейлъра на филма с български субтитри!

 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10242169
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031