Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 16:09 - НАГРАДЕНИТЕ ФИЛМИ НА 34-ия КИНОФЕСТИВАЛ В ТОРОНТО
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2197 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.09.2009 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Главната награда на 34-ия международен кинофестивал в Торонто спечели американският филм „Благородната” , чието пълно заглавие е „Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”. Този вълнуващ киноразказ е посветен на бедно момиче от нюйорския квартал Харлем, което е принудено да търпи всекидневния ужас на домашното насилие и въпреки това е успяло да съхрани по някакво чудо своята надежда за по-добър живот. Филмът на режисьора Ли Даниелс бе удостоен с приза "Изборът на народа" (PEOPLE"S CHOICE), пълното име на отличието е Cadillac People"s Choice Award. По-рано тази година тази разтърсваща кинотворба триумфира на кинофестивала „Сандънс” -най-големия в света фестивал на независимото кино с наградата на журито и на публиката.
image
Ли Даниелс, който не присъства в Торонто на церемонията по награждаването, изпрати специално послание до организаторите на фестивала, в която споделя, че е заснел своя филм за всички онези, които изпитват всепоглъща неувереност, винаго щом се погледнат в огледалото”.
image
Една от наградите за документален филм бе връчена на филма на Майкъл Мур "Капитализъм: любовна история", който е посветен на Уолстрийт и световната финансова криза. Специалистите прогнозират и на този филм успех сред широката публика. Както е известно Майкъл Мур е първият кинематографист, успял да спечели от своите острокритични, документални творби такива приходи, които са съотносими с тези на нашумелите блокбастъри. Така например неговият предпоследен филм „Фаренхайт 9/11” отбеляза рекорд по посещаемост на документален филм в цялата история на киното. След като бе удостоен със „Златна палма” в Кан и още 22 престижни международни отличия той донесе над 220 млн. долара приходи от разпространението си по целия свят.
image
Главното отличие за документален филм бе спечелено от „Близнаците Топ” (The Topp Twins) на реж. Лийн Пули.

Френският режисьор Бруно Дюмон, който е двукратен носител на Гран-При от фестивала в Кан, спечели приза на критиката (ФИПРЕССИ) за новия си филм „Хайдевич”.
image
Кадър от филма "Хайдевич", реж. Бруно Дюмон
  
   Международният кинофестивал в Торонто бе открит на 10 септември с филма "Сътворението", посветен на живота на Чарлз Дарвин и с Пол Бетани и Дженифър Конъли в главните роли. В него се разказва как великият учен написал своя знаменит труд "Произход на видовете". Режисьор на филма е Джон Амиел.

image
   Фестивалът бе закрит с прожекция на още една биографична лента „Младата Виктория”, която е дело на канадския режисьор Жан-Марк Вале. В рамките на различните фестивални секции бяха представени отбщо 273 пълнометражни и 64 късометражни филма.
   Кинофестивалът в Торонто, който се появи на бял свят през 1976 г. е известен като "фестивал на фестивалите", защото организаторите подбират филми, които вече са триумфирали по други форуми. За три десетилетия този фестивал се превърна в предпочитано място, където големите филмови студиа предпочитат да представят онези свои заглавия, които впоследствие се включват в надпреварата за наградите "Оскар". Така например основната награда в Торонто миналата година спечели "Беднякът милионер" на Дани Бойл и това беше първата индикация за бъдещата слава на тази продукция, която както знаем бе увенчана в крайна сметка и с няколко „Оскар”-а.  

   Вижте по-долу трейлъра от филма, спечелил Главната награда в Торонто






Тагове:   награди,   торонто,   оскар,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10273995
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930