Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2009 13:25 - КИТАЙСКИ ФИЛМ ПОБЕДИ НА 57-ия КИНОФЕСТИВАЛ В САН СЕБАСТИАН
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 4434 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.10.2009 12:39


image
Китайската епична военна драма "Град на живот и смърт" (City of Life and Death) бе отличена с главната награда „Златна раковина” на провелия се от 18 до 26 септември 57-и международен кинофестивал в Сан Себастиан. Филмът на режисьора Лу Чуан е потресаващ разказ за клането в Нанкин, извършено след завладяването на града от японците през 1937г. Първият филм на Лу Чуан „Кекексили: планински патрул” бе посветен на опасността от изчезване на тибетската антилопа,  наричана още чиру, която е един от най-редките животински видове на планетата. Той имаше голям международен успех, спечели 10 фестивални награди и дори бе показан и у нас по време на Киномания 2006.  
image

Режисьорът Лу Чуан и актрисата К. Лян позират със "Златната раковина"

„Сребърна раковина” за най-добри изпълнения на мъжка и женска роля получиха Пабло Пинеда
(Pablo Pineda) и Лола Дуеняс  (Lola Duenas) - изпълнители на главните роли в испанския филм „Аз също” (Yo, tambien). Пинеда е първият актьор със синдрома на Даун, награден с толкова високо кинематографично отличие. Дебютната лента на Алваро Пастора и Антонио Нахаро разказва как една зряла жена откликва на  плахите чувства на по-млад от нея чистосърдечен, остроумен и симпатичен 30-годишен мъж. Той практически няма никакви недостатъци: завършил е университет, работи в офис, владее компютри и английски език, посещава музея Прадо и мечтае да се ожени, за да може да има редовна плътска връзка с жена. Недостатъкът му е само един – страда от синдрома на Даун.

image

Пабло Пинеда с наградата си за най-добър актьор
image

Лола Дуеняс с наградата си за най-добра актриса

«Сребърна раковина» за режисура бе връчена пак на испанец
- Хавиер Реболо (Javier Rebollo) за филма му "Жена без пиано" (La mujer sin piano).

image

Хавиер Реболо - най-добър режисьор

Наградата за най-добър сценарий получиха Андрюс Боуел (Andrews Bowell), Мелиса Рийвс (Melissa Reeves), Патриция Корнелиус (Patricia Cornelius) и Христос Циолкас (Christos Tsiolkas) за австралийския филм "Благословен" (Blessed).

С наградата за най-добра операторска работа  бе удостоен Као Ю (Cao Yu), оператор на китайския филм-победител „Нанкин, Нанкин” (City of life and death).

Специалният приз на журито бе връчен на френския режисьор Франсоа Озон (Francois Ozon) за филма "Убежище" (Le refuge).
image
Кадър от филма на Фр. Озон "Убежище", отличен със специалната награда на журито, оглавявано от френския режисьор Лоран Канте

В конкурсната програма тази година участваха 15 филма от Великобритания, Франция, Корея, Китай, Аржентина и три заглавия от Испания. За съжаление, нямаше представител на българското кино. Освен наградите за филмите от официалния конкурс в рамките на фестивала бяха раздадени и още няколко важни отличия, като например почетния приз "Доностиа" (баскското име на Сан Себастиан) за принос в световното кино на английския актьор Йън Маккелън (Ian McKellen), известен с ролите си във филми като „Шест степени на разделение”, „Прилежен ученик”, „Богове и чудовища”, „Х-Мен”, Влателинът на пръстените” и др.

Международната федерация на филмовите критици (ФИПРЕССИ) награди филма на Михаел Ханеке "Бялата лента" с приза за най-добър филм на 2009г. 

57-ият Международен кинофестивал в Сан Себастиан, който е смятан за най-престижният испаноезичен фестивал на света и четвъртият по значимости в Европа след Кан, Берлин и Венеция, бе открит на 18 септември с „Клое” (Chloe) – новата лента на прочутия канадски режисьор от арменски произход Атом Егоян (Atom Egoyan) с Лиъм Нийсън и Джулиън Мур в главните роли.
www.sansebastianfestival.com/in/tv.php
След церемонията по награждаването 57-ият кинофестивал в Сан Себастиан бе официално закрит с гала-прожекция на испано-американската драма за осиновяването „Mother and Child” на Родриго Гарсия с участието на международни звезди като Наоми Уотс, Анет Бенинг
и Самуел Джексън.
image
 

 Американската звезда Наоми Уотс поздравява фестивалната публика в Сан Себастиан

 Вижте и трейлъра на филма-победител от 57-ия кинофестивал в Сан Себастиан:

 bgchart.net/in/12695

 

 







Тагове:   награди,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10273633
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930