Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2009 16:07 - АНИМАЦИЯ НА УЕС АНДЕРСЪН ОТКРИ 53-ия КИНОФЕСТИВАЛ В ЛОНДОН
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1929 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.10.2009 16:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В Лондон бе открит 53-ият международен кинофестивал (London Film Festival, LFF), който ще се проведе от 14 до 29 октомври. За първи път в неговата история това стана с прожекция на анимационен филм – „Фантастичният мистър Фокс” на американския режисьор Уес Андерсън. imageТова е екранизация по известна детска книга на Роалд Дал, описваща борбата на общност от животни с трима фермери. Героите в анимацията на Андерсън говорят с гласовете на известни актьори като Джордж Клуни, Мерил Стрийп, Бил Мъри, Оуен Уилсън.

Лондонският кинофестивал традиционно е наричан "фестивал на фестивалите". Независимо от своята дългогодишна история, той заема особено място сред другите големи кинофоруми. Например за разлика от по-престижните фестивали, каквито са тези в Кан, Венеция и Берлин, той няма конкурсен характер. И все пак по време на неговото провеждане се връчват някои отличия, които без да са толкова популярни като "златната палма”, венецианските "златни лъвове" или берлинските „златни мечки”, са смятани за особено престижни в професионалните киносреди. Такива са например наградите за най-добър дебютен филм, за нова британска продукция и за най-добър документален филм. Тази година за пръв път ще бъде връчена и награда за най-добър филм на фестивала. Eдна от наградите "The Sutherland Trophy" е специално учредена от Британския филмов институт и се дава на най-оригиналния дебютен филм измежду 10 предварително номинирани заглавия.
За издигането на фестивалното равнище допринася и увеличеното финансиране, независимо от кризата. Освен от своя генерален спонсор – вестник „Таймс” и от многобройни търговски компании, организаторът на фестивала - Британският филмов институт – получава отскоро и солидна правителствена подкрепа.
image
Кадър от нашумелия филм "Образование" на датчанката Лоне Шерфиг, включен в програмата на гала-прожекциите на Лондонския кинофестивал

Програмата, както винаги, е доста обширна и разнообразна, опитваща се да представи широка палитра на най-новото и интересното, което се е случило в света на киното през годината. В нея са включени повече от 300 заглавия - 200 игрални и над 100 късометражни и анимационни филми от 60 страни на света. Любителите на киното ще могат да видят 15 световни, 4 международни и 23 европейски кинопремиери. Те са обособени в традиционни тематични раздели, каквито са "Ново британско кино", "Френски революции", "Киното на Европа", "Световно кино" и др. Освен прожекциите на филми, на Лондонския кинофестивал се провеждат многобройни пресконференци със звезди, конференции, симпозиуми.
От нашумелите филми през тази година ще бъдат представени наградените филми в Кан
(„Бялата лента”, реж. М. Ханеке); новата криминална комедия на Жан-Пиер Жьоне "Микмакс" (Micmacs a tire-larigot); филмът „Bright Star” на австралийката Джейн Кемпиън, посветен на английския поет-романтик Джон Кийтс, както и новите филми на братя Коен, Джим Джармуш, Стивън Содърбърг, Гаспар Ное и други световно известни кинематографисти.
Специално внимвание е отделено на американския актьор Джордж Клуни, който ще бъде представен с последните два филма с негово участие – „The Men Who Stare at Goats” и „Up in the Air”.

image
Традиционната архивна ретроспектива този път е посветена на лондонския транспорт. Тя ще бъде открита с филма "Уестминстърският мост", заснет още през 1896г. Специален акцент на програмата е възстановеното копие на филма "Метро" (Underground, 1928), разказващ любовна история, която се развива в лондонското метро.
Честта да закрие фестивала на 29 октомври се е паднала на биографичния филм за ранните години от живота на легендарния член на „Бийтълс” Джон Ленън, озаглавен „Nowhere Boy”. Тази творба е режисьорски дебют в киното на британската художничка Сам Тейлър-Ууд.

 

 





Тагове:   Лондон,   награди,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10242125
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031