Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2009 00:03 - „АНТИХРИСТ” – ОБЯВЕН ЗА НАЙ-ДОБЪР СКАНДИНАВСКИ ФИЛМ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 10902 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 24.10.2009 00:11



Антихрист” е бил обявен за най-добрият скандинавски филм на годината. Това е решението на Северния съвет, който е организация за сътрудничество между страните от Северна Европа. imageНа 27 октомври в Стокхолм нейни официални представители ще връчат на режисьора на филма Ларс фон Триер приза Nordic Council"s Award плюс парична премия в размер на 350 000 датски крони

(€47 000). Журито, съставено от представители на  Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция и Дания, аргументира своя избор пред изданието „Cineuropa” по следния начин: „Антихрист” е истински неистов филм, който едновременно привлича със силата на своята визия и отблъсква с правдоподобността на показаното насилие".

Другите претенденти за отличието са били следните филми: финландският Sauna, исландският „The Amazing Truth About Queen Raquela”, норвежкият "North" и шведският документален филм "Light Year".   

В интервю за датска радиостанция Ларс фон Триер споделил, че не е очаквал да получи награда за филма си, който е предизвикал толкова много критики. image"Не съм гледал нито един от филмите, с които „Антихрист” се е конкурирал, защото гледам само старо кино, обаче сега много по-добре осъзнавам ценността на създаденото от мен, отколкото по време на снимането на филма, когато бях твърде потиснат и употребявах много вино", – казал още датчанинът.

"Антихрист" на Ларс фон Триер беше обявен за "най-женомразката творба от църковно жури на 62-ия международен кинофестивал в Кан. Въпреки че той наитина скандализирал и публиката, и критиката, директорът на фестивала Тиери Фремо тогава реагира остро срещу решението да бъде връчена антинаграда на филма. Той заяви, че това е "безумно решение, граничещо с призив за цензура, а още по-скандално е че е взето от църковно жури, оглавявано от филмов режисьор".
Все пак официалното фестивално жури в Кан даде на изпълнителката на главната роля в „Антихрист” Шарлот Гинсбург imageнаградата за най-добра актриса и с това смекчи малко конфузната ситуация. И ето, че сега това скандинавско признание идва да подскаже, че след преодоляване на първоначалния шок оценката може да бъде много по-меродавна. Миналата година за най-добър скандинавски филм бе обявен „Вие, живите” на шведския режисьор Рой Андерсон.  


 





Тагове:   Антихрист,


Гласувай:
1



1. mitternacht - Ъъм.....
24.10.2009 00:04
мисля, че гледах от него.Голяма простотия и псевдо-арт.Тоест, ако покажеш възможно най-голямата идиотщина, безсмислица и т.н. и кажеш, че е изкуство, то ще го приемат за ГОЛЯЯЯМО изкуство.
цитирай
2. kastel - Не бързайте...
24.10.2009 00:14
Струва ми се, че се изказвате малко прибързано и крайно. Лесно е да кажеш, че е простотия, но по-трудно е да вникнеш в смисъла...Но нека оставим този разговор за след Киноманията, когато повече хора щемогат да го гледат и да коментират.
цитирай
3. crusader - Здравей,Castel,
24.10.2009 00:24
Гледах трейлъра към "Антихрист",който си поставил.Разбира се,от него не става ясно каква е идеята на творбата,но ми направи впечатление начинът на изписване на заглавието - последната буква "т" символизира знака на женското начало.
Предполагам,че щом църквата се е възпротивила,има нещо смущаващо в идеята на автора.Не че църквата е меродавната институция за мен,но,все пак,е показателно.
Замислих се и над това защо толкова антихристиянство напоследък,защо толкова подигравки и отрицание на християнската религия именно чрез изкуството?Защо на фокус не се появят продукции срещу другите религии?Защо тази дива 2000-годишна омраза срещу Исус и Християнството?
Разбира се,не мога да не бъда безпристрастен,въпреки че не съм суперортодоксален християнин,но все пак ми прави впечатление.
Толкова ли ни е опротивял Христос(нямам предвид църквата),той ли е най-голямото зло на света,Християнството ли е най-голямата пречка към постигане на едно "всемирно" щастие за човечеството?...

Поздрави
Кръстоносец
цитирай
4. kastel - Разбирам, но все пак прибързвате
24.10.2009 00:31
Добре ще е да гледате филма и тогава да дискутираме. Аз го гледах вече два пъти и смятам да го гледам и на голям екран по време на Киномания. Филмът е респектиращ, меко казано. Впрочем, аз съм може би пристрастен в оценката си, защото обичам филмите на Ларс фон Триер.
цитирай
5. crusader - ОК,
24.10.2009 00:59
но едва ли ще го гледам,така че очаквах някаква насочваща мисъл каква е идеята на филма,защо точно "Антихрист",а не нещо друго?
И този ли филм е брънка във световната верига срещу Християнството?
цитирай
6. анонимен - Не филма е скандален, а вниманието, което му отдавате!антиФИЛМ!
17.11.2009 14:24
Филма на нормален човек би нанесъл психическа травма. Друг е въпроса, че човечеството отдавна не е много нормално и никак не ме очудва, че се харесва на някои. Който иска да гледа как жена удря мъжа си по половия орган и след това му прави фелацио при което той еакулира кръв - ДА ГЛЕДААА!
цитирай
7. анонимен - Гнусен филм !
29.09.2010 12:27
Идея има добре е сниман, но са прекалили с бруталните сцени. Направо ми се догади тази като си одряза клитора тва сега нормално ли е ? Аз ще ги съдя за нанесени психически щети !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10274307
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930