Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2009 14:29 - КИНОМАНИЯ 2009 - ПАНОРАМА НА СТОЙНОСТНОТО КИНО
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3798 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.11.2009 14:32



imageС прожекция на новия филм на Карлос Саура "Аз, Дон Жуан" тази вечер от 19 часа в зала 1 на НДК се открива двайсет и третата световна кинопанорама, наречена „Киномания”. Специален гост по този повод ще бъде изпълнителят на главната роля във филма - италианският актьор Лоренцо Балдучи. Оператор на тази интригуваща творба, която навярно ще подтикне мнозина към сравнения със знаменития „Амадеус” на Милош Форман, е знаменитият Виторио Стораро - трикратен носител на "Оскар" за филмите "Апокалипсис сега" (1979), „Червените” (1981) и „Последният император” (1987).
image
Лоренцо Балдучи в кадър от филма на Карлос Саура "Аз, дон Жуан"

Повече от 80 заглавия са включени в програмата тази година и те ще бъдат представени освен в зала 1 на НДК, също и в кино "Люмиер", Дома на киното, Euro Cinema и кино "Одеон" в рамките на три седмици – от 13 ноември до 3 декември.
Ще видим и четири нови български филми:
image"Раци" на Иван Черкелов с Филип Аврамов и Валери Йорданов, "Ловен парк" на Любомир Младенов, „Moon Lake” на Иван Станев, както и документалния "Джаста-праста" на Андрей Слабаков.
Специално за премиерата на унгарско-българската копродукция „Прима примавера” ще пристигне унгарският актьор Андор Лукач. imageНегова партньорка е нашата актриса Весела Казакова, която спечели с изпълнението си в този филм наградата за женска роля на тазгодишния варненски фестивал "Любовта е лудост".
Сред хитовите заглавия на сегашната "Киномания" са сочени предварително филмите „Антихрист" на Ларс фон Триер, "Момчетата се връщат" на австралийския режисьор Скот Хикс, „Шери” на Стивън Фриърс, първата екранизация по роман на Паулу Коелю „Вероника решава да умре”, „Каквото дойде” на Уди Алън и др.
image
Шарлот Генсбур в кадър от филма на Ларс фон Триер "Антихрист"

Лично аз с нетърпение очаквам „Тетро” на Франсис Форд Копола, британския „Глад”, чешкия „Провинциалният учител” на Бохдан Слама, „Цар” на Павел Лунгин и „Токийска соната” на Кийоши Куросава – най-добрият азиатски филм за 2008г.
Винаги съм смятал, че трябва да се отделя повече внимание на документалното кино, което според мен нерядко превъзхожда игралното. imageЗатова се радвам, че организаторите са включили няколко любопитни заглавия на това различно кино, което е абсолютно неизвестно на широката публика у нас. Горя от желание да видя новата творба на Майкъл Мур „Капитализъм – любовна история
Срещи на края на света” на моя любим режисьор Вернер Херцог и особено отличения с „Оскар” „Човек върху жица”.
Добре е, че и тази година продължава традицията да бъдат представяни в отделна секция музикални документални филми, които винаги са ми били безкрайно интересни. Този жанр преживя истински разцвет след 1999 година, когато излезе прекрасният филм на Вим Вендерс „Буена виста сошъл клъб”. Миналата година в рамките на Киномания видяхме няколко прекрасни музикални филма, на които тогава отделих специално място в моето предаване „Другото кино”. Затова накрая на този постинг ще прикача малък откъс от него.
imageВ тазгодишната музикална секция на Киномания е включен любопитен документален филм за легендарния джаз пианист Бебо Валдес, озаглавен
„Старецът Бебо”, който също нямам търпение да гледам. Защото винаги ще помня чудесното изживяване, свързано с изпълненията на този музикант и неговия син Чучо Валдес, които видях преди време във филма на Фернандо Труеба "Студио 54".
Няма да пропусна също да видя за пореден път „Черният Орфей” и „Коса”, - които са включени в програмата по случай навършването на кръгли годишнини от излизането им по световните екрани. Но на тази тема ще си говорим отделно в някоя от следващите ми публикации. 
Накрая ми се иска да насоча вниманието към един от най-любопитните филми в тази Киномания – 20 минутната документална „Римска импресия”, заснета от Франко Дзефирели. 
Доскоро и приятно гледане!

Тук може да видите цялата програма на КИНОМАНИЯ 2009!






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10273245
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930