Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2009 20:59 - МАРТИН СКОРСЕЗЕ НАВЪРШИ 67 ГОДИНИ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 4560 Коментари: 3 Гласове:
3



imageДнес имам чудесен повод да отделя повече време за блога си. На днешната дата – 17 ноември – преди 67 години е роден Мартин Скорсезе, който е един от любимите ми кинорежисьори. Неговото истинско име е Мартин Маркантонио Лучано Скорсезе, но всички го наричат Марти. Израснал е в Ню Йорк в семейството на италиански имигранти. Бил второто дете на Чарлз и Катрин Скорсезе. Като малък страдал от астма, поради което не можел да участва в игрите наравно със своите връстници. Но намерил убежище в кината, където гледал по няколко пъти любимите си филми – най-вече тези на британския режисьор Майкъл Пауъл - докато не се превърнал в заклет киноман. Възпитан като ревностен католик, той учи първоначално за свещеник, но скоро разбира, че не иска да става духовник и се записва във филмовата академия в Ню Йорк. Там през 1963г. създава и първия си филм – 9-минутна късометражка, озаглавена „What"s a Nice Girl Like You Doing in a Place Like This?”
Втората му студентска работа е 15-минутният „It"s Not Just You, Murray!”
През 1967г. прави краткия, но симптоматичен „The Big Shave”, в който метафорично изразява отрицателното си отношение към войната във Виетнам и едва през 1969г. завършва първия си пълнометражен филм, озаглавен „Who"s That Knocking at My Door?” В драмата участва актьорът Харви Кайтел, който по-късно ще участва в няколко филма на Скорсезе. Работата над този филм поставя и началото на дълго сътрудничество с редакторката Телма Шунмейкър, която оказала огромно влияние върху развитието му на режисьор с особена чувствителност и индивидуалност.
След като известно време преподава в Академията в Ню Йорк (където негови ученици са бъдещите режисьори Оливър Стоун Джонатан Каплан, Мартин Скорсезе създава „Street Scenes” – документален филм за младежките демонстрации през май 1970г. срещу военната инвазия на САЩ в Камбоджа. Малко след това напуска Ню Йорк и се установява в Холивуд, където работи като редактор и монтажист на филми като „Уудсток”, „Medicine Ball Caravan” и „Elvis on Tour”.
През 1972г. режисира първия си филм за American International Pictures. Тази ниско бюджетна продукция, с участието на Барбара Хърши и Дейвид Карадайн, е озаглавена „Boxcar Bertha”. Със същия екип режисьорът се връща в Ню Йорк и започва работа по първия си признат шедьовър, драмата „Зли улици” (Mean Streets) с Харви Кайтел и Робърт де Ниро. Всъщност в него доразвил някои от историите, които били само загатнати в „Who"s That Knocking at My Door?” Този филм демонстрира много от отличителни черти в творчеството на Скорсезе – акзентирането върху антигерои-аутсайдери, противопоставянето на религия и духовно и физическо обсебване, използването на популярна музика, оригинално снимане. Със „Зли улици” Скорсезе се нарежда в челните редици на ново, изключително талантливо поколение американски кинотворци. По време на снимките се заражда и приятелството му с Робърт де Ниро, който скоро се превръща в централна фигура в най-ярките творби на големия режисьор. За снимките на следващия си филм Скорсезе заминава за Аризона. „Алис не живее вече тук” (Alice Doesn"t Live Here Anymore, 1974) се появява в отговор на обвинението, че не може да направи “женски филм”. Резултатът е “Оскар” за изпълнителката на главната роля във филма му - Елън Бърстийн.
Следващият му проект също е от 1974г. и се нарича „Italianamerican”. Скорсезе често е споделял, пристрастието си към този си филм. Това е документален разказ за преживяванията на италианските имигранти и живота им в квартала “Малката Италия” в Ню Йорк. В него участват родителите на режисьора.
imageПрез същата година Скорсезе започва работа върху легендарния си филм „Шофьор на такси”. Основан върху сценария на Пол Шрайдър, филмът разкрива причините за насилието в американското общество, представяйки Де ниро в ролята на бивш участник във Виетнамската война. Приветстван още с появата си на екрана, филмът печели „Златна палма” на кинофестивала в Кан през 1976г. Пет години по-късно става обект на ожесточена критика, след като Джон Хинкли споделил, че се вдъхновил от филма за опита си да убие Роналд Рейгън.
Чрез пищния си мюзикъл „Ню Йорк, Ню Йорк” (1977) Скорсезе за пръв път демонстрира своята слабост към музиката и музикалните филми по-специално. Но независимо от участието на Робърт де Ниро и Лайза Минели, това е първият от големите му филми, който не получил възторжени оценки. Въпреки това, Скорсезе остава верен на музикалната тема и реализира чудесния си документален филм „Последният валс”, посветен на прощалния концерт на групата „The Band”. Той е заснет в Деня на благодарността през 1976г. В него участват звезди като Muddy Waters, Bob Dylan и Van Morrison. Филмът излиза през 1978г. и предизвиква фурор не само сред почитателите на музиката, но и сред милиони киномани.
image


След години подготовка през април 1979г. започва да снима „Разярения бик” (Raging Bull) – базиран върху автобиографията на боксьора Джейк ЛаМота. Заснет на черно-бяла лента, този филм е може би най-амбициозната творба на Скорсезе до днес. Професионалистите го смятат за най-добрия филм на 80-те години на миналия век. А Робърт Де Ниро (в ролята на боксьора ЛаМота) спечелва заслужено “Оскар” в категорията „най-добър изпълнител на главна роля”. Окрилени от този успех Скорсезе и Де Ниро създават „Кралят на комедията” (1983), който е първи опит на режисьора да изгради пародиен образ. Следващият му филм е чудесната комедия „След часове” (1985). А през 1986 година излязъл „Цветът на парите” – своеобразно продължение на класическата творба с Пол Нюман „The Hustler” (1961). Във филма на Скорсезе легендарният актьор отново се превъплъщава в ролята на прочутия играч на билярд - “бързия” Еди Нелсън - за което получава и първия си „Оскар”. Негови партньори са Том Круз и Мери Елизабет Мастрантонио, която е номинирана в категорията „най-добра поддържаща женска роля”. Филмът „Цветът на парите” имал голям касов успех и това дава възможност на Скорсезе да се заеме с отдавнашната си мечта – творба за живота на Исус Христос. Всъщност това е филмова адаптация по романа на Никос Казандзакис” „Последното изкушение на Христос”. Главната роля този път изпълнил Уилям Дефоу. След излизането си на екран през 1988г. филмът предизвиква ожесточени спорове, защото много хора го приемат като богохулство. Но касовият му успех укрепва статута на Скорсезе като един от топрежисьорите на Америка. След „Нюйоркски истории” (1989), в който се доверява на Ник Нолти, знаменитият режисьор отново кани своя любимец Де Ниро за една от главните роли в новия си филм за мафията „Добри момчета” (Goodfellas, 1990). Основавайки се върху автобиографичната книга на Николас Пиледжи, Скорсезе разкрива в детайли живота на подземния престъпен свят на Ню Йорк. Джо Пеши спечелва “Оскар” за поддържаща роля.
Част от договора с холивудската студия „Universal Pictures”, позволил му да заснеме „Последното изкушение на Христос”, била и уговорката за заснемането на един по-комерсиален филм. Това е класическият трилър „Нос Страх” (1991) – отново с Робърт Де Ниро в главната роля. Следва „Невинни години” (The Age of Innocence, 1993), който е създаден по мотиви от романа на Edith Wharton и описва нравите в нюйоркското общество от 70-те години на 19 век. Главните роли изпълняват Даниел Дей-Луис и Мишел Пфайфър.
image












През 1995г. Скорсезе за пореден път снима Робърт Де Ниро във филм за мафията. Това е „Казино”, в който участва и Шарън Стоун. През същата година излиза документалният филм „A Century of Cinema — A Personal Journey With Martin Scorsese Through American Cinema”.
През 1997г. режисьорът смайва публиката с внезапното си обръщане към духовната тема във филма си „Кундун”, представящ годините на духовно израстване на изпратения в изгнание Далай Лама. През същата година Скорсезе получава награда за цялостния си принос в киното от Американския филмов институт. Следва драмата „До краен предел” (1999) с Никълъс Кейдж в главната роля.
С настъпването на новия век започва и нов период в творчеството на Мартин Скорсезе, който е пряко свързан с филмовата компания „Miramax”. Първият филм, който прави за тях е „Бандите на Ню Йорк” (2002г.) – драматичен разказ за уличната престъпност в Ню Йорк по време на гражданската война, номиниран за „Оскар” в две категории – най-добър филм и най-добър режисьор. Но не спечелва нито един. „Авиаторът” (2004) пък разказва историята на ексцентричния мултимилионер Хауърд Хюз, акцентирайки върху периода, в който той е холивудски магнат и плейбой. И в двата филма главните роли се изпълняват от Леонардо Ди Каприо, с когото Скорсезе направи и най-успешния си засега филм „От другата страна” (2006), донесъл му най-накрая отдавна заслужения „Оскар” за най-добър режисьор. В началото на следващата година ще излезе новият му филм „Злокобният остров” (Shutter Island), в който отново играе Леонардо Ди Каприо. Много е вероятно именно този актьор да се превъплъти и в образа на Франк Синатра в следващия проект на Скорсезе. С него големият режисьор ще се завърне отново към любимата си тема - музиката и великите музиканти. През 2003 година той продуцира 7-сериен документален филм, посветен на блуса като музикален жанр, в който лично засне първата част, а останалите повери на режисьорите Вим Вендерс, Майк Фигис, Клинт Истууд, Ричард Пиърс, Марк Ливайн и Чарлз Бърнет.
imageПрез 2005г. излезе документалният му филм „No Direction Home”, посветен на живота на Боб Дилън, а през 2008г. имаше голям успех филмът-концерт „Shine a Light”, който бе представен на миналогодишната „Киномания” у нас. Именно тази значителна част от творчеството на Скорсезе, свързана с музиката, която не е толкова популярна, лично за мен представлява огромна ценност. Ето защо ви предлагам да видите трейлъра за филма му, посветен на Боб Дилън, който за съжаление така и не излезе у нас.






Гласувай:
3



1. анонимен - безспорно един от най-големите в ...
17.11.2009 22:10
безспорно един от най-големите в киното
цитирай
2. анонимен - Познанието на ис&
21.10.2012 09:33
Познанието на истината започва тук : http://okdoor.narod.ru
цитирай
3. анонимен - Врати към истина&
25.10.2012 11:52
http://oktrue.narod.ru
http://oktruth.narod.ru
http://ontruth.narod.ru
http://pathfor.narod.ru
http://roadfor.narod.ru
http://roadtrue.narod.ru
http://trueenter.narod.ru
http://truthto.narod.ru
http://waytrue.narod.ru
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10264126
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930