Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2009 20:45 - ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ С ЛЕОНАРДО ДИ КАПРИО ОТКРИВА ВТОРИЯ ФЕСТИВАЛ „ЕДИН СВЯТ”
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2325 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.11.2009 21:37


imageНе можем да се оплачем от липса на предложения за добро кино напоследък. Не само че продължава 23-то издание на „Киномания”, а успоредно с нея ще се проведе и международният фестивал „Един свят”, съставен от документални филми, посветени на темата за човешките права. Той ще бъде открит утре - 23 ноември от 19 часа в столичния Дом на киното с прожекция на документалния филм „11-ия час” със специалното участие на Леонардо Ди Каприо, който е и негов продуцент. imageФилмът засяга теата за екологичната криза, причинена от действията на хората и призовава за незабавни мерки чрез промяна на човешкото мислене и поведение.
Специален гост на фестивала е режисьорът и защитникът на правата на хората със специални нужди Джаки Комфорти от Израел. Програмата предвижда ретроспектива на негови филми, както и дискусии след тях.
Програмната фестивална секция „Възможни решения” се фокусира върху успешните практики за разрешаване на проблемите около човешките права. Тя включва филмите „Favela Rising” (Бразилия), „Денят след мира” (Великобритания) с участието на Джъд Лоу, „Inclusion series” на Джаки Комфорти, „Джихад за любов” на индийския режисьор Парвез Шарма и др.
Фeстивалната програма предлага някои от най-качествените документални филми за правото на хората на по-добър живот. Лентите са носители на многобройни международни награди и номинации. Специално внимание заслужават и българските филми, особено „Е,и?” и „Казан” на големия наш документалист Никола Ковачев. В подборката от френски документални филми ще видим няколко разтърсващи човешки истории, сред които се откроява шедьовърът „Обичах толкова много” на Далила Енадре.
Специалната секция от вдъхновяващи филми под наслов „Единственият изход” ще провокира зрителите да се замислят върху възможностите да живеят в по-добър свят и да развият своя човешки потенциал. Според организаторите, второто издание на фестивала "Един свят" припомня на всеки от нас за основното му човешко право да бъде щастлив и удовлетворен от живота си. Защото в крайна сметка всички желаем именно това. Но важно условие, за да го реализираме, е постигането на вътрешен мир и опознаването на себе си. Само тогава бихме могли да заживеем в ЕДИН СВЯТ, където всички конфликти са разрешени, а думите мъдрост, любов, истина и добродетел не звучат като сектантски залитания, а са основни принципи на живота, твърдят организаторите на този фестивал.
Лично аз съм и благодарен и ще се опитам да не пропусна филмите „Джихад за любов”, (САЩ, 2008) image    







„Пианистът от Багдад“ (Великобритания, 2009), а също и норвежкият „Моето тяло”, отличен с няколко престижни награди, сред които „Аманда” за 2002г. (норвежкият Оскар) за
документално кино и наградата за най-добър късометражен филм от фестивала “Един Свят” в Прага през 2004г.
С нетърпение очаквам да видя и американските продукции „Краткият път към Нирвана”(2004), Едно” (2005) и особено „Духът на времето” (Zeitgeist The Movie). Последното заглавие е сред най-нашумелите документални творби през последните години. Какъв е духът на времето ни? Като умел разказвач на поредната теория на конспирацията, режисьорът не дава отговор на този въпрос, но това очевидно провокира още по-силно зрителския интерес. Филмът проследява по новаторски и провокативен начин някои християнски вярвания, които са се отдалечили от своите първоизточници. imageВтората му част засяга темата за терористичните атаки от 11-ти септември, лансирайки хипотезата, че е възможно да са били организирани от американското правителство. Третата пък поема по следата на големия световен капитал, който в ръцете на влиятелни банкери и световни лидери се е превърнал в мощно оръжие за манипулиране живота на милиони хора.
И накрая на истински изкушените от киното като изкуство бих препоръчал великолепния филм "Пепел и сняг", който е най-красивото упражнение по медитация, което въобще някога е било заснемано на лента. Авторът Грегъри Колбърт е фотограф и от 1992 г. до към началото на новия век прави повече от 30 експедиции из екзотични
страни като Индия, Египет или Кения, а темите които го вълнуват са релациите, диалозите и изобщо общуването между природата, животните и хората. imageРезултатът
от неговите търсения всъщност е филмът "Ashes and
Snow". Това е едно по-различно кино, което разказва с картини, почти без говор, за едно пътуване...от себе си към...себе си...

Фестивалът "Един свят" ще продължи до 29 ноември. Прожекциите ще бъдат в Чешкия център, Френския културен институт, Чайната на улица „Бенковски”, Червената къща и Полския институт. В програмата са включени и прожекции за ученици в сутрешните часове, дискусии с образователна и обучителна цел, срещи с режисьори на филми, които за първи път ще бъдат показани в страната.
Прочетете още за някои от най-интересните филми на този уеб адрес.

Вижте пълната програма тук!







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10240746
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031