Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2009 22:07 - ЮГОСЛОВЕНСКАТА КИНОТЕКА ГОСТУВА НА БНФ С ТРИ ФИЛМА НА ГОРАН МАРКОВИЧ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3669 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.11.2009 22:33


Българската национална филмотека ще представи на 28, 29 и 30 ноември в кино „Одеон” панорама на прочутия сръбски кинорежисьор Горан Маркович. Поводът е гостуването на Югословенската кинотека (днес Национален филмов архив на Република Сърбия).

Макар и най-близко до нас – българите, съвременното балканско кино продължава да е почти непознато на широката публика. Ако не беше София Филм Фест, за него щяха да знаят и много малко от изкушените кинолюбители. В момента върви 23-то издание на „Киномания”, включваща над 80 филма от целия свят, но сред тях няма нито един от балканска държава. imageТази очевидна празнота в кинорепертоара ни ще бъде запълнена донякъде от Българската национална филмотека, която ще представи на 28, 29 и 30 ноември панорама на прочутия сръбски кинорежисьор Горан Маркович. Поводът е гостуването на Югословенската кинотека (днес Национален филмов архив на Република Сърбия), от чието основаване се навършиха точно 60 години. Със своите 95 000 филма, 15 000 плаката и над 500 000 фотографии Югословенската кинотека определено е сред най-големите филмови архиви в Югоизточна Европа. След неотдавнашното завършване на първия етап от реконструкцията на една от най-хубавите сгради в Белград, построена още през 1846 г. от княз Александър Караджорджевич, imageЮгословенската кинотека се сдоби с нов просторен дом. Нейният сегашен директор Радослав Зеленович и мениджърът на филмовия архив Александър Ерделянович ще представят лично филмите от панорамата, посветена на Горан Маркович в кино „Одеон”.

Кой е Горан Маркович?
Той е безспорно един от най-известните сръбски кинорежисьори в момента. Роден е в Белград през 1946 г. Син е на известната актьорска двойка Раде и Оливера Маркович.
imageЗавършил е кинорежисура в чешката филмова академия FAMU в Прага. След дипломирането си работи известно време в Югославската телевизия, където режисира документални филми и около 50 телевизионни филма. Изявява се успешно и като театрален режисьор. В момента преподава във Факултета по драматични изкуства в Белград. Филмите му са показвани и многократно награждавани на различни фестивали по света. Най-известните сред тях са: „Специално възпитание” (1977), „Вече видяно” (1987), „Сборен център” (1988), „Еуфорична трагедия” (1995), «Кордонът» (2002) и особено „Тито и аз” (1992). Много любопитен е и документалният му филм „Сърбия, година нула” (2001), който обхваща последните 15 години на хората, живели доскоро в държавата Югославия. Дебора Йънг от американското списание „Върайъти” написа, че това е „вглеждащ се в душата, интимен поглед върху хаоса, който Милошевич донесе на Югославия. "Сърбия, година нула" е удивително честен опит на ветерана на киното и театъра Горан Маркович да осмисли живота си под и след диктатурата.”
В рамките на тридневната панорама, организирана от БНФ в кино „Одеон”, ще бъдат представени следните три филма на Горан Маркович:

ЕУФОРИЧНА ТРАГЕДИЯ” – 28 ноември (събота) от 18 часа.

imageТова е черна комедия за пациентите на една белградска лудница. След като всички запаси на клиниката свършват, главният лекар решава да върне болните на техните семейства. Екзотичната компания тръгва из града. Двама от възрастните пациенти се влюбват и останалите им устройват сватба. За щастие на булката, младоженецът има голямо семейство и дом. Двамата му пораснали сина не подозират какво ги очаква и, меко казано, не са въодушевени от перспективата да приберат своите роднини у дома... Филмът е отличен с награда за най-добър режисьор в лицето на Горан Маркович на кинофестивала в Монреал през 1995г. (Вижте трейлъра!)

ТИТО И АЗ” – 29 ноември (неделя) от 17 часа.

imageВ него се разказва за 10-годишния Зоран, който като всички останали деца в Югославия през 50-те на миналия век, не може да си представи живота без великия водач на нацията - маршал Тито. Голямото му буржоазно семейство не обича новия комунистически режим. Но в училище Зоран печели първа награда за най-добро съчинение за Тито. Наградата е 7-дневна екскурзия до родното село на Тито, в която са включени и победителите от другите училища. Екскурзията се превръща в голямо изпитание за момчето. То не успява да се движи в крачка с останалите и се изгубва в планината... Филмът е награден със „Сребърна раковина” за режисура и за млад актьор в лицето на Димитрие Войнов на кинофестивала в Сан Себастиан през 1992г.
В интервю за нашия в. „Култура”, дадено през 2004г. Горан Маркович споделя, че най-много обича "Тито и аз", защото е автобиографичен, изпълнен със спомени от неговото детство. „От друга страна, той беше последният югославски филм, преди държавата да се разпадне. Още снимахме, когато избухна войната с Хърватия. Изведнъж страната на нашето детство престана да съществува. Измежду всичките ми филми, "Тито и аз" имаше най-голям успех сред зрителите, включително и в Америка, където може да се намери дори по видеотеките”, казва още режисьорът. (Вижте трейлъра!)

ТУРНЕТО” – 30 ноември (понеделник) от 17 часа.

image1993 г., най-мрачното време от войната в Босна и Херцеговина. Абсолютно несъзнавайки в какво се забъркват, група актьори от Белград тръгват на път, за да заработят набързо по някой динар чрез „турне” из Сръбска Краина. И преди да разберат какво става, те са хванати в капана на ожесточената гражданска война в Босна и започват да се лутат от единия фронт към другия, от една армия към следващата. По време на ужасяващото си пътуване те срещат сръбски, мюсюлмански и хърватски бойци и се сблъскват с на пръв поглед непреодолими опасности, от които винаги успяват да се измъкнат. Именно наивността им, която ги е вкарала в тази кошмарна ситуация, е нещото, което ги спасява. Използвайки актьорските си умения, те успяват да се справят с препятствията, които ги дебнат на всяка крачка. След преживените ужаси те се завръщат в театъра си напълно различни. Войната ги е променила, те вече не са невинните създания, които нямат търпение да се качат на сцената, а хора с тъмна сянка, надвиснала над душите им.
Филмът е отличен с 5 международни награди, сред които се открояват призът за режисура и наградата на ФИПРЕССИ на кинофестивала в МОНРЕАЛ през 2008г. и наградата на публиката от кинофестивала в Солун през 2008г. (Вижте трейлъра!)
Актьорската игра както винаги във филмите на Горан Маркович е на много високо равнище. imageОсобено се откроява превъплъщението на Сергей Трифунович в образа на Аркан - бившият комендант на паравоенните части Желко Ражнятович, който се прочул със своята нечувана жестокост. С основаната от него Сръбска доброволческа гвардия той върлува в Хърватия и Босна, използвайки конфликтите в бивша Югославия не само за да напада и опожарява села и градове с цивилно население, но и за да изнася от покрайнините на съседните републики конвои с дървен материал и с всякаква “военна плячка”.








Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10273317
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930