Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2010 18:34 - „АНТИХРИСТ” Е МОЯТ ФАВОРИТ ЗА 2009 ГОДИНА
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1745 Коментари: 0 Гласове:
0



Прочетох с интерес в „Sinefish” класацията на най-добрите филми за миналата година, направена от моя приятел Здравко Григоров. Тя е озаглавена „Задължителните филми за 2009-та” и всяко от десетте заглавия е съпроводено с кратък коментар, издаващ личното пристрастие на автора. От една страна ми допадна, че е поставил начело заглавия, които и аз смятам, че не бива да бъдат пропускани, но не споделям напълно аргументите му. Особено се разминаваме по отношение на „Антихрист”, който бе най-доброто видяно и от мен през миналата година. Но не бих ви го препоръчал, като „извратена история, която само болен скандинавски мозък може да ни я разкаже”. Нито пък бих ви казал, че „ако искате да видите как размазващо добрата Шарлот Генсбур сама се обрязва или кървавата еякулация на плашещо талантливия Уилям Дефо, „Антихрист” е вашият филм”. Защото си мисля, че ако това бяха мотивите ми да отида да видя поредната творба на любимия си режисьор, със сигурност бих се разминал с нея и с посланието, което тя носи. Аз лично очаквах да се срещна за пореден път с нестандартното мислене на датчанина, което по мое мнение съвсем не е плод на „болен скандинавски мозък”, а по-скоро на необикновена честност пред самия себе си.
И след като вече съм гледал два пъти този филм, бих препоръчал да го видят и тези с „широко затворените очи”, които се плашат от самата мисъл, че нещо би могло да смути душевния им комфорт, базиран върху непоколебимата им вяра в мита, че природата е нещо добро априори, а жената-майка е нейният венец. А пък малцината, които очакват от киното не само развлечения, но и философски прозрения, бих уверил, че няма да останат разочаровани. Защото Ларс фон Триер не само се е опитал да се докосне до теми, продължаващи да бъдат табу дори и днес, но и да ги тълкува по суперпарадоксален начин, на който малцина, според мен, са способни. А най-парадоксалното е, че въпреки полемиката му с Тарковски, водена от първия до последния кадър на филма, в крайна сметка внушава същото, което винаги е било идея-фикс на гениалния руски режисьор – а именно, че няма по-голям човешки грях на света от преследването на житейското щастие, загърбвайки дълга си като същества, претендиращи да са „венец на природата”. Това неминуемо води до свят на егоизъм, самота и омраза, способен да роди единствено Антихриста...
image

По-нататък в класацията си Здравко Григоров е наредил следните филми: „Разкъсани прегръдки”, „Бялата лента”, „Гадни копилета”, „Инстинкт на убиец”, „Малкият войник”,Мамут”, „Морфин”, „Пророк” и „Sin Nombre”. Аз също без колебание бих включил 5 от тези заглавия в собствената си топ 10 на 2009 година, която би изглеждала по следния начин:


1. „Антихрист” (реж. Ларс Фон Триер)
2. „Бялата лента” (реж. Михаел Ханеке)
3. „Пророк” (реж. Жак Одиар)
4. „Аватар” (реж. Джеймс Камерън)
5. „Гадни копилета” (реж. Куентин Тарантино)
6. „Източни пиеси” (реж. Камен Калев)
7. „Луна” (реж. Дънкан Джоунс)
8. „Морфин” (реж. Алексей Балабанов)
9. „Мълчанието на Лорна” (реж. Жан-Пиер и Люк Дарден)
10. „Пътувания” (Okuribito, реж. Йоджиро Такита)









Тагове:   Антихрист,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10242794
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031