Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 16:41 - 2010 – ГОДИНА НА БЪЛГАРСКОТО КИНО
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 4946 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 14.01.2010 16:57


imageПо случай 13 януари – професионалния празник на работещите в българското кино – Националният филмов център организира в Дома на киното представяне на най-новите български игрални и документални филми, които са в процес на довършване и ще излязат на голям екран през 2010г. В продължение на почти два часа в препълнената зала бяха прожектирани кратки видеопрезентации на 20 нови български филмови заглавия - шест документални и 14 игрални. Повечето от тях бяха представени лично от техните създатели.
Документалните ленти са "Джони, Джеки и Чарли не са имена на кучета" (реж. Никола Бошнаков), "Kметът" реж. Адела Пеева и Антоний Дончев), "Момчето, което беше цар" (реж. Андрей Паунов), „Отец Иван и неговите деца” (Георги Стоев - Джеки), „Правилата на ергенския живот” (реж. Тонислав Христов) и „Цветанка” (реж. Юлиан Табаков).
Новите игрални филми са: „Зад кадър” (реж. Светослав Овчаров), „Кецове” (реж. Валери Йорданов и Иван Владимиров), „Love.net” (реж. Илиян Джевелеков), "Лов на дребни хищници" (реж. Цветодар Марков), "Мисия Лондон" (реж. Димитър Митовски), „Ако някой те обича” (реж. Киран Коларов), „Цахес” (реж. Анри Кулев), „Аве” (реж. Константин Божанов и Димитър Гочев), „Още нещо за любовта” (реж. Магдалена Ралчева), „Подслон” (реж. Драгомир Шолев), „Похищението” (реж. Пламен Масларов), „Стъклената река” (реж. Станимир Трифонов), „Стъпки в пясъка” (реж. Ивайло Христов) и „Тилт” (реж. Виктор Чучков - син). Има и един анимационен филм – „Вълшебният срадкиш на лелка Брелка”.
Впечатляващ списък! Отдавна не сме имали толкова много нови български филми. По всичко личи, че тази година ще бъде върхова за родното кино през последното десетилетие. Разбира се, добре би било количеството да бъде подкрепено и с качество. Но от онова, което видях, мога да кажа, че няколко филма навярно ще имат успех - не само фестивален, но и зрителски! Това са документалните „Правилата на ергенския живот” и „Момчето, което беше цар”, игралните „Кецове”, „Похищението”, „Стъклената река” и особено „Мисия Лондон”. Последното заглавие може да бъде филмът на годината. Но, нека не избързваме...
image
Александър Донев, директор на НФЦ (вляво) и Димитър Митовски, режисьор на филма "Мисия Лондон"

Също вчера, но по-рано през деня, на пресконференция в БТА бе обявено, че тази година наградите за българско кино ще бъдат връчвани от специално учредена Филмова академия. Инициаторите на тази идея са шефът на Националния филмов център Александър Донев, председателят на Съюза на българските филмови дейци Иван Павлов и директорът на София филм фест Стефан Китанов. Вече е определена и датата на награждаването - 3 юни – в рамките на Фестивала на европейските копродукции.
Още миналата година НФЦ и СБФД решиха да сложат край на разкола в българското кино и раздадоха общи отличия на заслужилите творци и актьори. Преди това двете организации връчваха самостоятелни награди на отделни церемонии.
Шефът на Националния филмов център Александър Донев обяви, че 2010 г. ще бъде година на българското кино. “През 2010 година планираме поредица от събития, които ще се опитат да поставят българското кино в центъра на общественото внимание и да върнат зрителите в кинозалите”, каза той. Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов пък обеща, че по време на тазгодишния международен кинофестивал, който ще започне от 5 март, акцентът ще бъде поставен върху българското кино.
За първи път тази година ще се организират и едновременно два национални филмови фестивала – на игралното кино („Златна роза“) във Варна от 1 до 8 октомври, а също и на документалното и анимационното кино („Златен ритон“) в Пловдив в началото на декември.

Снимки: авторът








Гласувай:
1



1. tera - Дано да има поне един свестен филм:)
14.01.2010 18:48
Българското кино с малки изключение съвсем го заняма покрай демокрацията.
цитирай
2. interesen - страхотни новини
14.01.2010 23:40
колкото повече - толкова повече :)
цитирай
3. анонимен - misiq london
21.01.2010 14:40
koga 6te go davat ili go dadoha
цитирай
4. veselinski - good good
23.01.2010 14:32
след Източни пиеси и Светът е малък, бях напълно убеден във възхода на българското кино
естествено много са критиките, но това е нолмално, това бяха два филма недостатъчно прости, за да се разберат от някои и недостатъчно сложни, за да бъдат възвеличавани от самоправъзгласилите се критици. е идва мисия Лондон, която по всичко личи ще се опита с популярни актьори и чалга цици да убеди простолюдието, че бг киното "става"
цитирай
5. анонимен - „Правилата на ергенския живот”
07.02.2010 16:28
www.therulesofsinglelife.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10273868
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930