Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 15:09 - ПРЕМИЕРА НА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ „ПОХИЩЕНИЕТО”
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 5659 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.02.2010 13:32


image

На 29 януари от 19 часа в столичното кино „Люмиер” ще се състои премиерата на новия български игрален филм "Похищението". Той разказва историята на млад мъж, който след излизането си от затвора търси сметка на писателя, описал живота му в нашумял филм. За да си отмъсти, го въвлича насила в истинския подземен свят, изпълнен с рекет, отвличания и предателства. Двамата се заплитат в напрегната история с красиво момиче, наполовина рускиня, която е защитен от полицията свидетел. След похищението на момичето, действието поема в неочаквана посока и никой вече не е същия.
Един филм за житейската рулетка...
Сценарист е Боян Биолчев, а режисьор - Пламен Масларов, познат на любителите на българското кино със забележителните си по-ранни филми "Любовта на Мирон", „Съдията”, „Забранено за възрастни” „Кмете, кмете” и др.
Според Биолчев филмът е за философията на творчеството или по-скоро за отговорността на писателя за съдбите на хората, които описва. Но за основа е послужил чисто криминален сюжет, в основата на който е едно отвличане – доста модна тема напоследък в контекста на задълбочаващата се българска престъпност. Биолчев и Масларов едва ли са допускали, че замисленият от тях сюжет преди 6-7 години ще прозвучи толкова актуално в светлината на днешните събития. Разбира се, техният филм е посветен на съвсем друго нещо – и то е дали човекът на изкуството има право да си послужи с нечий реален живот, за да направи по истински изкуствения живот на екрана. Това са думи на Биолчев, казани в предаването „Тази сутрин” по бТВ на 27 януари. (Вижте видеото)
image„Похищението” е своеобразно продължение на филма на Никола Рударов "Вик за помощ" от 1986 г., създаден по роман на Биолчев "Сатурнов кръг". Той се опитва да отговори на въпроса какво би се случило с героя на Ивайло Герасков от "Вик за помощ" след неговото излизане от затвора.
В главните роли на „Похищението” участват Валентин Ганев, Иван Радоев и рускинята Юлия Пересильд. Известните музиканти Васил Гюров и Светльо Витков се появяват в епизодични роли, като бившият вокалист на група "Хиподил" е и автор на музиката във филма.
imageТова е един „гледаем” филм, както казва неговият режисьор и разчита най-вече на естествения интерес у хората. Аз лично успях да го видя на последния Варненски кинофестивал „Любовта е лудост” и определено смятам, че освен несъмнени художествени достойнства, притежава необходимия зрителски потенциал, за да допадне на широката публика.
За съжаление, дори и най-посещаваните български филми не могат да се похвалят с особено много публика у нас. За любителите на статистиката ще припомня, че рекордьорът в това отношение „Дзифт” е бил гледан едва от 35 972 зрители, а „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който има шанс дори да получи „Оскар” – от 26 620. „Източни пиеси” - най-хубавият български филм на 2009 година - е бил посетен едва от 17 393 зрители, независимо от международното му признание на престижни кинофестивали.
Филмът „Похищението” ще тръгне по екраните от средата на февруари - най-напред във Варна – а после в столицата и останалите градове на страната.






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10268283
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930