Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2010 16:06 - КИНОФЕСТИВАЛЪТ "СЪНДАНС" - ОАЗИС НА ДРУГОТО КИНО
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2523 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.02.2010 19:53


В американския град Парк Сити (щата Юта) завърши 26-ото издание на кинофестивала „Сънданс”. От 21 до 31 януари на този най-голям в света форум на независимото кино бяха представени 3724 игрални и документални филми от целия свят.
image
Американката Дебра Граник (режисьор и сценарист) бе сред големите победители на 26-ия "Сънданс" филм Фестивал.

Голямата награда на журито в конкурса за игрално кино от САЩ спечели "Winter"s Bone", реж. Дебра Граник, а с аналогичното отличие в надпреварата за най-добър американски документален филм бе удостоен "Restrepo" на режи сьорите Себастиан Джунгер и Тим Хетерингтън.
За победител в конкурса за световно игрално кино бе обявен филмът "Animal Kingdom" (Австрия) на режисьора Давид Миход, а съревнованието за най-добър неамерикански документален филм спечели датският филм "The Red Chapel" на режисьора Мадс Брюгер.
Наградите на публиката в конкурсите за американски филми бяха дадени на игралния филм на Джош Раднър "Happythankyoumoreplease" и на документалния "Waiting for Superman", реж. Дейвис Гугенхайм. imageАналогичните награди в конкурсите за неамериканско кино бяха връчени на игралния филм „ Contracorriente” ( Undertow) (Колумбия-Франция-Германия-Перу) – реж. Хавиер Фуентес-Леон и на документалния "Wasteland" (Великобритания) – реж. Луси Уокър.
За победител в новия конкурс „Nеxt” за кинотворби с минимални бюджети, заснети на цифрови носители, бе обявен филмът на Тод Барнс и Брад Барнс „Homewrecker”.

Наградите за режисура бяха дадени за следните филми:
• "3 Backyards" с режисьор Ерик Менделсон (от конкурса за американско игрално кино);
• "Smash His Camera", реж. Леон Гаст (от конкурса за американско документално кино);
• "Southern District" (Боливия) – реж. Хуан Карлос Валвидиа (от конкурса за световно игрално кино);
• "Space Tourists" (Швейцария) – реж. Кристиан Фрей (от конкурса за световно документално кино);

Наградите за сценарий спечелиха:
• "Winter"s Bone" - сц. Дебра Граник и Ан Роселини (от конкурса за игрални филми от САЩ);
• "Southern District" (Боливия) – сц. Хуан Карлос Валвидиа (от конкурса за световно игрално кино).
Освен отличията за операторска работа и монтаж, бяха връчени и няколко специални награди на журитата в основните конкурси. Така например известният американски актьор Марк Ръфало получи специалната награда на журито в конкурса за игрални филми от САЩ за своя режисьорски дебют в киното „Sympathy for Delicious”.
image
Популярният американски актьор Марк Ръфало и писателят Кристофър Торнтън получиха специалната награда на журито в конкурса за американски игрални филми за режисьорския дебют на Ръфало "Sympathy for Delicious".

Специалният приз на журито за американска документалистика бе даден на филма „GASLAND”, реж. Джош Фокс. Аналогичната специална награда на журито в конкурса за световно документално кино спечели "Enemies of the People" (Камбоджа-Великобритания) – реж. Роб Лемкин и Тет Самбат.
image
Кинофестивалът „Сънданс” е създаден от знаменития американски актьор Робърт Редфорд и далеч преди сегашното си 26-то издание се превърна в най-авторитетния форум на независимото кино в света. Позволих си да изброя с най-големи подробности имената на всички отличени филми и на техните създатели с ясното съзнание, че в момента са абсолютно неизвестни не само на широката публика, но и на голяма част от изкушените от киното зрители. Само че, няма да мине много време и някои от тях ще бъдат сред най-често споменаваните имена - не само от специалистите по кино.

Припомням, че сред представените заглавия на миналия фестивал „Сънданс” се откроиха филми като "Прешъс" (отличен със „Златен глобус” неотдавна и най-вероятно ще бъде номиниран за „Оскар”), „Луна” на Дънкан Джоунс, „500 дни от лятото” (реж. Марк Уеб), „Замръзнали души” (реж. Софи Барт), „Големият фен” (реж. Робърт Сийгъл), чилийският „Прислужницата”, които попаднаха в много от класациите на най-добрите филми през 2009 година.
Иска ми се да напомня на онези, които са забравили, че именно на кинофестивала „Сънданс” са били представени за пръв път филми, като „
Секс, лъжи и видео” на Стивън Содърбърг (1989), „Кучета в резерв” (Глутница кучета) на Куентин Тарантино (1992), „Продавачи” на Кевин Смит (1994), „Обичайните заподозрени” на Брайън Сингър (1995), „Проклятието Блеър” (1999), „In The Bedroom” на Тод Филд (2001), „Дони Дарко” на Ричард Кели (2001), „American Splendor” (2003) и немалко други, които днес са изучавани във филмовите училища по света.
imageДа, филмите от „Сънданс” трудно достигат до публиката, но именно подобни фестивали са мястото, където се пръкват буквално от нищото утрешните гении на киното. Дали ще съумеят да се опазят от заразата на комерсиализма  - никой не може да каже. Но едно е сигурно – че в момента тези хора правят ДРУГО КИНО, различно от лустросаната конфекция, която предлагат днес всечки мултиплекси и повечето от многобройните телевизионни канали. Затова – да живее пиратството, което е единственият начин да се запознаем с това оригинално кино, ако разбира се имаме здрави критерии и достатъчно информация, за да знаем какво да търсим. Но за да не бъда несправедлив ще направя едно уточнение. Онези, които живеят в София ще имат привилегията да видят част от това Друго кино, благодарение на кинофестивала „София Филм Фест”, чието 14-то издание ще започне само след месец.   

 bgtop100.com/in.php                                            bgchart.net/in/12695






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10275059
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930