Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2010 17:02 - БАЛКАНСКИЯТ КОНКУРС на 14-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2176 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.02.2010 17:11


imageДевет филма ще се състезават в Балканския конкурс на 14-ия София Филм Фест. Това са: “Вярвам в ангели” (“I Believe In Angels”, Хърватия) на Никша Свиличич, “Изток, запад, изток” (“East, West, East - the final Sprint”, Албания-Италия) на Гиерги Джувани, “Каталин Варга” (“Katalin Varga”, копродукция на Румъния, Великобритания и Унгария) на Питър Стрикланд, “Медал за храброст” (“Medal Of Honor”, Румъния-Германия) на Калин Петер Хетцер, “Объркана броеница” (“Wrong Rosary”, Турция) на Махмут Фазъл Чошкюн, “Свети Георги убива змея” (“St. George Shoots the Dragon”, Сърбия-Босна и Херцеговина и България) на Сърджан Драгоевич, “Словенка” (“Slovenian Girl”, Словения) на Дамян Козоле, “Тук и там” (“Here and There”, Сърбия) на Дарко Лунгулов, както и българският “Прогноза” на Зорница София.

imageВярвам в ангели” на Никша Свиличич е средиземноморска романтична комедия, създадена с чешко чувство за хумор. В нея освен основната сюжетна линия, има герои и събития, които могат да бъдат срещнати само на остров в средата на морето. Пощаджията Шиме e един от любимите персонажи в малкия град на острова. Той е много интелигентен и местните имат високо мнение за него, защото е необикновено компетентен по всички въпроси в малкия град. Шиме знае прогнозата за времето, какви ветрове ще духат, каква ще бъде проповедта на неделната литургия... Скоро обаче става ясно, че всичко което знае Шиме, се дължи на факта, че чете кореспонденцията на хората.

imageГиерги Джувани, чийто предишен филм (“Лозунги”, 2001) печели награди в Кан, Сънданс, Токио и Братислава, посвещава новата си творба “Изток, запад, изток” на историята на албанския национален отбор по колоездене. Бивш шампион в този спорт осигурява участие на отбора в колоездачната обиколка на Франция “Тур де Франс”, въпреки че тимът достига само до Триест, когато започва революцията. Те трябва да се върнат обратно към родината си, докато тя все още съществува.
Сценарият на филма е създаден въз основа на реални истории, които Гиерги Джувани и съсценаристите му пишат по памет. “Това е групова история, която събира заедно много албанци след падането на Берлинската стена. Някои от тях се опитват да напуснат страната, докато много други се връщат. Свободата не може да бъде извън пределите на собствената ти държава, тя е при най-добрия ти приятел”, казва режисьорът.
“Изток, запад, изток” е носител на наградите за режисура и за актьор (присъдена на шестимата главни актьори във филма) на кинофестивала в Тирана миналата година.

imageДебютният филм на Питър Стрикланд “Каталин Варга” го изстрелва високо в орбитата на талантливите европейски режисьори. Той му носи признанието “Европейско откритие на 2009 г.”, номинация за многообещаващ дебют на Хилда Петер и за наградата “Дъглас Хикокс” на Питър Стрикланд, както и номинация за “Златна мечка” на фестивала в Берлин.
Сюжетът разказва за жена, която пътува на каруца с малкото си момче в красивите Карпати, за да накаже онези, които са я оскърбили. От години Каталин пази ужасна тайна. Пътувайки с двама мъже на автостоп, тя е жестоко изнасилена в гората. Въпреки, че е мълчала за това, което й се е случило, Каталин не го е забравила и нейният син Орбан е този, който винаги й го напомня. Когато селото, в което живее, разбира за случилото се, съпругът на Каталин я изхвърля. Тогава тя тръгва да си отмъсти на виновниците.

imageМедал за храброст” - вторият филм на Калин Петер Нетцер след упешния му дебют с “Мария” (2003, носител на “Голямата награда на журито” за най-добра актриса на Диана Думбрава (поделена) и за най-добър актьор на Сербан Йонеску на фестивала в Локарно през 2003 г.), разказва за 75-годишния Йон, който живее със съпругата си Нина от толкова дълго време, че двамата вече си говорят само когато е необходимо той да свърши нещо. Йон не се разбира и с 45-годишния си син Корнелиу, който живее в Канада.
Един ден Йон получава медал за храброст за участието му във Втората световна война – време, което едва си спомня. Тогава той решава да използва новия си героичен имидж и да стопли отношенията си с Нина и Корнелиу. Късметът му обаче се обръща, когато от Министерството на отбраната се обаждат, че награждаването е грешка и трябва да върне медала. В пристъп на отчаяние и безднадежност, Йон си купува друг медал от бижутерията и се връща вкъщи с него.
На 5-ото издание на София Мийтингс през 2008 година “Медал за храброст” получи наградата на Ню Бояна Филм Студио за най-добър пичинг в Основната програма. По-късно филмът е отличен с наградите за най-добър актьор на Виктор Ребенджуч и сценарий на Тудор Войкан (поделена със Скандар Копти и Ярон Шани за “Аджами”) на кинофестивала в Солун, както и с наградата на ФИПРЕССИ.

imageОбъркана броеница” на Махмут Фазъл Чошкюн е история за трима души, които живеят в Галата, Истанбул. Това са мюезин, който току-що пристига в града, момиче – сираче, което живее с мисълта за църквата и иска да стане монахиня, и букинист от Истанбул. Техните съдби неочаквано се преплитат в броеница от дъблоки и завладяващи чувства. Филмът е носител на наградата “Тигър” за най-добър филм на кинофестивала в Ротердам миналата година, както и на “Златно лале” за режисура в Истанбул.

imageСвети Георги убива змея” на Сърджан Драгоевич е копродукция на Сърбия, Босна и Херцеговина и България, посветена на събития по време на Първата световна война. Сръбско село на границата с Австро-Унгария е обитавано от здрави млади мъже и ветерани–инвалиди от предишните две Балкански войни. Когато в началото на Първата световна война младите мъже са мобилизирани, инвалидите се опитват да се възползват от техните жени и сестри. Новините за това достигат до войниците в окопите. За да предотврати бунт, сръбското Главно командване решава да доведе инвалидите на фронтовата линия. На този фон се разиграва любовен триъгълник между млад военен инвалид, местен полицай и неговата жена, който завършва по начин, достоен за древногръцка трагедия.
“Свети Георги убива змея” е най-скъпата сръбска филмова продукция с бюджет от 5 млн. евро. Филмът е отличен с наградата за най-добър режисьор в Нови Сад.

imageСловенка” на Дамян Козоле разказва за 23-годишната Александра, студентка от малко градче. Тя има амбицията да завладее света. Работи като проститутка и живее както й харесва. Смъртен инцидент обаче я изпълва с нови чувства на страх, самота и отговорност. Филмът е отличен с наградата за поддържащ актьор на Примож Пирнат на кинофестивала в Словения миналата година, както и с наградата за най-добра актриса на Нина Иванишин във Валенсия.

imageВ “Тук и Там” на Дарко Лунгулов главният герой Робърт, aмериканец на средна възраст, заминава за Сърбия, за да изкара лесни пари, като сключи брак с жена, която има нужда от емигрантска виза за САЩ. Планът му обаче се проваля, когато обещаните пари на идват. В същото време младият сръбски емигрант Бранко се бори с враждебния Ню Йорк, като отчаяно се опитва да доведе приятелката си от Сърбия в САЩ. Филмът е отличен за най-добър сценарий на фестивала в Трайбека ’09, както с наградата за най-добър чуждестранен филм в Орландо’09.

imageПрогноза” на Зорница София разказва любовна история с балкански пулс, емоционален драматизъм и щастлив край. Сюжетът се завърта около група приятели от Македония, България и Сърбия, които решават да карат уиндсърфинг на турски остров. Когато пристигат там обаче, заварват безветрие. Докато чакат вълните, преживяват любов, смърт и приключения. Във филма участват Теодора Духовникова, Асен Блатечки, Юлиян Вергов, Стефан Щерев и Деян Славчев-Део. Главната мъжка роля е поверена на хърватина Крешимир Никич.

Източник: Международен София Филм Фест Прес-отдел
bgchart.net/in/12695 Оценете този сайт в Рейтинг класацията THERATING.NET





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10242554
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031