Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 18:39 - КАКВИ СТОЙНОСТНИ ФИЛМИ ДА ОЧАКВАМЕ ПРЕЗ 2010? (част втора)
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3275 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.02.2010 19:44


КАКВИ СТОЙНОСТНИ ФИЛМИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ПО СВЕТА ПРЕЗ 2010? Разбира се, едва ли ще видим много от тях по нашите екрани. Възможно е да ги гледаме чак догодина - на 15-ия София Филм Фест. Но информацията си заслужава – най-малкото защото доказва, че другото кино не е престанало да съществува и продължава да бъде алтернатива на безсмислените блокбастъри, които ни заливат отвсякъде. В тази публикация съм включил част от списъка с европейски и азиатски продукции, дело на познати и не толкова познати режисьори, за които се знае, че умеят да правят добро кино.

imageСред най-очакваните европейски заглавия тази година е филмът „Социализъм” - най-новата творба на 79-годишния вече Жан-Люк Годар. Миналата година се появи в Интернет 4-минутен клип към филма, за който се знае, че бил замислен като симфония в три части, с персонажи от различни националности - включително московски милиционер, военен престъпник с неизвестен произход, френски философ, американска певица, палестински посланик и бивш двоен агент - които пътешестват на кораб.
image• Новият филм на британския режисьор Кен Лоуч е озаглавен „Ирландски път” (Route Irish) – на името на ползващия се с лоша слава път, който съединява международната Зелена зона в Багдад с летището. Това е първият опит на известния със своите политически филми 73-годишен режисьор да разкаже за войната в Ирак. Негативното отношение на Лоуч по този въпрос е добре известно. Но филмът си е поставил нелеката задача да повдигне завесата за онова, което се случва днес в Ирак с бивши британски войници, работещи за частни предприемачи. Подобно на героя от филма те са изправени пред необходимостта да се примирят с гибелта на своите другари и да преодолеят постравматичния синдром.
• „Забавена реакция” (Double Take), реж. Йохан Гримонпре (Белгия-Холандия-Германия). Това е филм-размишление над личността и хумора на гениалния кинорежисьор Алфред Хичкок.
image• През май на кинофестивала в Кан ще бъде премиерата на новия филм на Абас Киаростами „Copie conforme”. Знаменитият ирански режисьор, който отдавна работи във Франция, този път се е опитал да вникне в проблема за копието и оригинала в изкуството. Той разказва историята на британски литератор (акт. Уилям Шимел), който завърта интрига с френска галеристка (актр. Жулиет Бинош), но играта става опасна, след като се заличава границата между измислицата и реалността.
• Пак в Кан се очаква да бъде представен и новият филм „Черна Венера” на тунизиеца Абделатиф Кешиш, също отдавна работещ във Франция. В предишните си филми "Измъкването", "Тайната на зърното", които бяха високо оценени на най-големите международни фестивали, той разглежда въпроси, свързани с имиграцията и живота в предградията на Париж, като фокусира вниманието върху хората, които имат проблеми с комуникацията.
• Тази година предстои да завърши най-новия си филм „Торинския кон” (The Turin Horse) и прочутият унгарски режисьор Бела Тар. Той е използвал за основа легендарния случай от живота на Фридрих Ницше, който се разридал, когато видял как в Торино един кочияш бие коня си. Потресеният от човешката жестокост философ се завърнал у дома си, но е прието да се смята, че именно след тази случка в Торино е започнало неговото постепенно полудяване. Тази история всъщност е послужила като пролог към филма, който всъщност разказва за злополучния кон, неговия стопанин и дъщеря му, които живеят в мизерия.
image• Италианският режисьор Нани Морети, отличен със „Златна палма” за „Стаята на сина” (2001) довършва нов филм, който е озаглавен „Имаме си папа” (Habemus Papam). В него самият Морети играе психиатър, на когото е възложено лечението на Римския папа, отказващ да изпълнява своите задължения. Ролята на папата изпълнява Мишел Пиколи.
image• Една от най-оригиналните германски режисьорки Улрике Отингер довършва филма си на модната напоследък вампирска тема, който е озаглавен „Кървава графиня” (Blutgrдfin). В него знаменитата британска актриса Тилда Суинтън се превъплъщава в образа на легендарната виенска графиня-вампирка Елизабет Батори, а Изабел Юпер изпълнява ролята на нейната любима прислужница. През април в Центъра за култура „Жорж Помпиду” в Париж ще бъде показана пълна ретспективна програма от филми на Улрике Отингер.
image• Японският майстор Такеши Китано ще пусне наесен новата си творба „Гняв” (Outrage). Това е неговият първи ганстерски филм след прочутия „Брат” (2000). Китано отново се завръща към жестоките теми на своето по-ранно творчество. Самият той ще се появи в ролята на главатар на банда. Във филма играят още водещи в момента японски актьори, като Томакадзу Миура (Tomokazu Miura), Рьо Касе (Ryo Kase) и Джун Кунимура (Jun Kunimura).
• „Символ” (Symbol), реж. Хитоши Мацумото, Япония.
Човек в разноцветна пижама попада в кафкиански кошмар, от който не може да се измъкне. Главната роля изпълнява самият Мацумото, който освен режисьор е и известен японски комик, прославил се с хапливия си и безумен филм „Big Man Japan” (2007). В новата си творба той потвърждава удивителното си чувство за хумор, създавайки монументален фарс за екзистенциалната тревога и религията.
image• Уонг Кар-вай, прочутият създател на „В настроение за любов”, довършва новия си проект "Великият майстор" (The Grand Master). Това ще бъде биографичен филм, посветен на Ип Ман (Ip Man), учителя на Брус Ли, с участието на хонконгската звезда Тони Лиун (Tony Leung) в главната роля. Работата върху филма бе позабавена, защото актьорът си счупил ръката по време на тренировка, но се очаква да бъде завършена през април.
image• Друг знаменит китайски режисьор Чжан Имоу пък е заснел римейк на ранния филм на братя Коен „Blood Simple”, който е озаглавил „Жена, пищов и лапша” (San qiang pai an jing qi). Филмът участва в конкурсната програма на Берлинале.
image• „Киното – това е момиче и пистолет” (Film ist a Girl & a Gun), реж. Густав Дойтч, Австрия. Суперамбициозен проект, в който чрез архивни снимки е създадено истинска драма в пет действия: Генезис, Рай, Ерос, Танатос, Пир. Дойтч е използвал откъси от Хезиод, Сафо, Платон, но навсякъде зад вечната борба между мъжа и жената, хаоса и реда, живота и смъртта, откриваме сянката на Фройд.
• „Буря” (The Storm/Bahoz), реж. Казим Оз, Турция. Млад кюрд пристига в града да учи, но му се налага да изпита не само униженията, на които е подлаган от турското културно мнозинство, но и преследванията и мъченията, на които го подлага държавата. Филмът на Оз е един от редките турски филми, посветени на темата за пробуждането на кюрдските леви екстремисти в Турция и младежката субкултура.

bgchart.net/in/12695 Оценете този сайт в Рейтинг класацията THERATING.NET





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10260373
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930