Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2010 20:38 - ТУРЦИЯ, РУМЪНИЯ И РУСИЯ ТРИУМФИРАХА НА 60-то БЕРЛИНАЛЕ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 4913 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 21.02.2010 21:02


Източноевропейското кино триумфира на 60-ия кинофестивал в Берлин. Голямата награда „Златна мечка” спечели турски филм, а специалното отличие на журито получи румънски филм. „Сребърна мечка” за най-добра мъжка роля пък получиха руски актьори.
Фестивалният победител – турският филм „Мед” е посветен на драматичните взаимоотношения между баща и син в планинските части на Анадола.
image
Турският режисьор Семих Капланоглу получи "Златна мечка" на 60-ото Берлинале за филма си "Мед"

Може да се каже, че престижната награда, дадена на турския режисьор Семих Капланоглу, увенчава неговата своеобразна автобиографична трилогия, съставена от филмите „Яйце”, „Мляко” и сега „Мед”. В тази трета част режисьорът почти без музика и диалози е оставил природата да говори, поверявайки й главната роля.
Според някои публикации, значителна роля за тази турска победа на Берлинале е изиграл председателят на фестивалното жури Вернер Херцог, който е смятан за фанатик на „ландшафтното” кино (нека си спомним ролята на спиращите дъха природни картини в неговите филми от "Фицкаралдо" до документалния „Среща на края на света”. Страстта на Херцог към натурните снимки, според някои критици, е пословична. Имайки предвид тези пристрастия на германския режисьор, не е било трудно да се предположи още преди фестивала, че създателите на филми като турския „Мед” и руския "Как прекарах това лято" няма да останат с празни ръце.
imageСилно впечатлен от великолепно заснетата природа на Чукотка, Вернер Херцог искал да връчи лично "Сребърната мечка" на Павел Костомаров за най-добър оператор за работата му във филма „Как прекарах това лято”. Но поради неговото отсъствие я дал на режисьора Алексей Попогребски, чийто чудесен предишен филм „Прости неща” гледахме на миналия София Филм Фест.
Новата му творба, която е посветена на противоборството между двама мъже, запратени от съдбата на арктическа станция, бе много високо оценена от критиците на Берлинале още след първата прожекция за представителите на медиите. Заслужена, но малко неочаквана е "Сребърната мечка”, която получи актьорският мъжки дует от филма - Григорий Добригин и Сергей Пускепалис.
imageРумънският режисьор Флорин Шербан спечели голямата награда на журито със своята почти документална драма „Ще свиря като ми се свири”. Историята се развива в затвор за младежи. Филмът получи и още едно престижно отличие – наградата „Алфред Бауер
за новаторски дебют” и това поредно признание за Румъния е безспорно доказателство за възхода на нейната кинематография през последните години, която според мнозина се е превърнала в новия законодател на европейската филмова мода на мястото на датското кино.
Роман Полански, който се намира под домашен арест в Швейцария, бе отличен на Берлинале със „Сребърна мечка” за режисурата на новия си филм „Писател в сянка”. Този факт е не само поредно пътвърждение за безспорното майсторство на този блестящ кинематографист, но и демонстративна проява на солидарност към него в трудния момент, в който се намира. Заради отсъствието на Полански, наградата бе връчена на продуцентите на филма.
Германия не получи нито една награда на юбилейното Берлинале, въпреки участието на три нейни филма в големия конкурс. Предварителните прогнози нареждаха сред фаворитите филма "Шахада" на немския режисьор от афгански произход Бурхан Курбани, посветен на живота на младите мюсюлмани в Германия.
Ако хвърлим поглед към предишните пет издания на Берлинале, ще се уверим че този фестивал определено се стреми да разширява географията на киното, оценявайки по достойнство филмите от региони, които доскоро почти отсъстваха от кинематографичната карта на света.
image
Китайският режисьор Уан Чуанан позира със "Сребърната мечка" която получи за най-добър сценарий на Берлинале 2010. Преди три години той спечели "Златна мечка" в Берлин за филма си "Сватбата на Туи".

Последните пет победители в Берлин са били филми от Южна Африка, Босна и Херцеговина, Бразилия, Перу и сега от Турция. Като прибавим и наградата за най-добър сценарий, дадена сега на китайския филм
„Tuan Yuan” (Apart Together), а също и „Сребърната мечка” за най-добра женска роля, която получи японската актриса Шинобу Терадзима, няма как да не направим извода, че в Берлин се чувства сериозно настъплението на киното от Изтока. За съжаление, нито един от последните фестивални победители на Берлинале не е бил закупен за разпространение по нашите екрани, които са буквално наводнени от филмовата конфекция с марка Холивуд.


Фото: http://www.daylife.com

bgchart.net/in/12695 Оценете този сайт в Рейтинг класацията THERATING.NET








Гласувай:
2



1. анонимен - SGjCSZKbM
30.05.2011 02:40
Cool! That's a celevr way of looking at it!
цитирай
2. анонимен - aVuwKWSRvkjiDGmgu
30.05.2011 16:44
uaUQuG <a href="http://rchhlfaffjoy.com/">rchhlfaffjoy</a>
цитирай
3. анонимен - KYAXTnLKYSG
30.05.2011 21:17
Pabbqh , [url=http://pgheieyecxcy.com/]pgheieyecxcy[/url], [link=http://geewamfkljzb.com/]geewamfkljzb[/link], http://qbtoexsglgkv.com/
цитирай
4. анонимен - psHBVYBuGprjVmAP
02.06.2011 14:57
brynpZ <a href="http://oaodfbuhgcxn.com/">oaodfbuhgcxn</a>
цитирай
5. анонимен - mNIiQeJTPCi
04.06.2011 13:52
Kv2GF0 , [url=http://scsoiyqegbuo.com/]scsoiyqegbuo[/url], [link=http://hezsclwoqcks.com/]hezsclwoqcks[/link], http://zgqxiqfkrcny.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10242881
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031