Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2010 16:53 - ЗАПОЧВА 14-ият СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1546 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2010 17:08


imageТази вечер от 19.30 часа в зала 1 на НДК се открива 14-ият международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ. Най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. „Варайъти” и достойно представящ страната ни по целия свят. Започнал като тематичен мюзик фест, преминавал успешно през 13-те си издания, София Филм Фест е безспорно Киномаратонът на годината – събитие със сериозни заявки за най-взискателната публика, защото представя актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света. За десетгодишния си юбилей като международно киносъбитие, в Годината на Българското кино, София Филм Фест получи като подарък признание от Международната Федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) – акредитация като състезателен фестивал със специализиран конкурс (повече за FIAPF на стр. 2).

14-ият София Филм Фест ще се състои от 5 до 14 март 2010 в София с допълнителна програма от 15 до 25 март в София. За първи път освен традиционните издания в Бургас и Пловдив фестивалът ще посети още над 10 града, сред които Благоевград, Стара Загора, Русе, Сливен, Габрово и други. Програмата съдържа над 100 игрални, 30 документални и 50 късометражни филма. Те са представени в обновената тематична структура на фестивала.

image
Филмът "Зад кадър" с Иван Бърнев в главната роля ще открие от 19.30 часа фестивалната програма

Тази година фестивалът има Фокус върху българското кино. Това е съвсем естествено, имайки предвид, че 2010 е определена за Година на българското кино и след включването на български филм сред деветте претендента за чуждоезичен “Оскар”, което поставя киното ни в съвсем нова светлина по света и у нас. Съвместно с Националния филмов център ще представим две големи програми: Ново българско кино (игрално, документално и късометражно) и Българското игрално кино на десетилетието – специална програма от над 30 филма, които ще бъдат показвани през цялата година в Дома на киното като част от рубриката „София Филм Фест за учащи”.

Зрителите ще имат възможност за видят във вечерта на наградите - 13 март, премиерата на най-новия филм на Киран Коларов „Ако някой те обича...”, ще бъдат показани и „Светото семейство” на Красимир Крумов, както и „Стъклената река” на Станимир Трифонов. Сред българските документални премиери на София Филм Фест са „Градът на жените баданте” на Стефан Командарев, „Роднини” на Иглика Трифонова, „Кметът” на Адела Пеева, „Децата на дружбата” на Светослав Драганов, „Нощ над града” на Ирена Даскалова, „Сега и завинаги” на Драгомир Шолев и други.
През 2010 се навършват 10 години от съществуването на София Филм Фест като международен филмов фестивал без тематичната музикална насоченост на първите четири години. Енергичният екип на феста реши да ознаменува събитието с няколко видими нововъведения, част от които са визията, уебсайтът и новата програмна схема на фестивала. Подарък за всички киномани е рубриката „Голямата петорка”, която включва филмите, спечелили големите награди на най-престижните кинофестивали в света през 2009 – Кан, Венеция, Берлин, Торонто и Сънданс (още по темата на стр. 4). Сред тях са „Бялата лента” на Михаел Ханеке („Златна палма” в Кан), „Млякото на скръбта” на Клаудия Льоса („Златна мечка” в Берлин) и „Пророк” на Жак Одиар (Голямата награда на журито в Кан), които са и сред основните претенденти за номинации за чуждоезичен „Оскар”. На 14-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за седмото издание на програмата София Мийтингс, което за поредна година ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.
Тази вечер ще настъпи часът на истината за всички киномани!

Източник: пресофисът на 14-ия София Филм Фест


bgchart.net/in/12695 Оценете този сайт в Рейтинг класацията THERATING.NET







Тагове:   откриване,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10271794
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930