Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2010 01:04 - ФИЛМЪТ "ПРЕШЪС" СПЕЧЕЛИ 5 НАГРАДИ "НЕЗАВИСИМ ДУХ"
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 5153 Коментари: 1 Гласове:
2



imageВсяка година бляскавата церемония по връчване на наградите „Оскар” е предшествана от далеч по-скромна, но в много отношения по-важна церемония (вижте видео), по време на която удостояват с награди американското независимо кино, противопоставящо се на Холивуд. Наградите, които са наричани "Независим дух" (Independent Spirit), се разглеждат като алтернативни на тези, които ще бъдат връчени в неделната нощ в „Кодак тиътър” в Лос Анджелис.
Тазгодишният победител е драматичният филм на Ли Даниелс „Прешъс”, който е посветен на живота на чернокожа тинейджърка от Харлем. Лентата получи пет награди „Независим дух” и бе призната за най-добър филм на годината, съобщи преди няколко часа AFP.

image
Режисьорът Лий Даниелс (в средата) ликува с наградата си за най-добър режисьор, която получи за филма си "Прешъс".  Фото: Daylife

Освен главното отличие за най-добър филм, „Прешъс” получи и награди за най-добър дебютен сценарий, най-добра режисура в лицето на Ли Даниелс, най-добра актриса в главна роля в (Габори Сидиби) и най-добра актриса в поддържаща роля в лицето на Мо"Ник.
Любопитно е, че филмът „Прешъс” е сред претендентите и за „Оскар” в главната категория „най-добър филм на годината”. И ако го получи, това ще бъде безпрецедентен случай в историята. Защото както вече подчертах – наградите „независим дух” са алтернатива на „оскарите”. Моята лична прогноза е, че това е много малко вероятно. Борбата за главния „оскар” ще бъде между филма на Джеймс Камерън „Аватар” и „Войната е опиат” на неговата бивша съпруга Катрин Бигълоу.
imageСред другите победители в надпреварата за наградите „независим дух” е Джеф Бриджис, който бе обявен за най-добър актьор на 2009 година за ролята си във филма „Crazy Heart”. Джеф Бриджис е и един от основните претенденти за „Оскар” тази година.
"Независим дух" за най-добър неамерикански независим филм получи британската лента "Съзряване" (An Education). За моя голяма радост и "Прешъс", и "Съзряване" са включени в програмата на 14-ия София Филм Фест и ще можем да ги видим на голям екран.
Наградите Independent Spirit Awards се връчват от 1984 година по инициатива на некомерсиалната организация Film Independent, обединяваща американските независими кинематографисти и всички кинотворци, подкрепящи развитието на киното, което няма нищо общо с масовата култура. С тези много престижни отличия са били удостоявани филми, като „Криминале” на Тарантино, „Изгубени в превода” на София Копола и миналата година „Кечистът” на Дарън Аронофски.









Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - arlFsiwPyTqDSd
02.11.2012 05:40
ZVrqW5 <a href="http://pnaxhnpzntye.com/">pnaxhnpzntye</a>, [url=http://epmenvilhaeg.com/]epmenvilhaeg[/url], [link=http://rtjjozlvqeyo.com/]rtjjozlvqeyo[/link], http://wnxnmzdrecrh.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10240937
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031