Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2010 10:56 - ФИЛМЪТ „СПОРЕД РАЗМЕРА” ДОНЯКЪДЕ КОМПЕНСИРА НЕДОСТИГА ОТ КОМЕДИИ НА 14-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 4837 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.03.2010 12:07



imageВ последния ден на продължилата повече от седмица допълнителна информационна програма на 14-ия София Филм Фест успях да видя прекрасната израелска комедия „Според размера” (реж. Шарон Маймон и Ерез Тадмор). Много съм доволен от този факт, защото определено ми липсваха умните комедийни филми сред многобройните силни заглавия тази година. Освен „Според размера” лично аз гледах само още две (но хубави!) комедии – „Самият Троцки” и „Концертът”. Докато стойностните драми бяха поне пет пъти повече, сред които бих поставил най-високо „Бялата лента”, „Източни пиеси”, „Ливан”, „Меден месец”, „Млякото на скръбта”, „Прешъс”, „Война за опиум”, „Тъпан, барабан”, „Антихрист”, „Надуваема кукла”, „Покани ме да вляза” и др. Впрочем такава е ситуацията като цяло в съвременното кино, в което по принцип се открояват много повече сериозните драматични филми, отколкото комедийните. Винаги са били изключение творци като Чаплин, Тати и Бенини, които са успявали да ни провокират към размисъл, разсмивайки ни.
Израелските режисьори Ерез Тадмор и Шарон Маймон определено успяват да го постигнат. Тяхната великолепна комедия ни подтиква да погледнем по-нестандартно към проблемите на хората с наднормено тегло, които определено са жертва на дискриминация в съвременния обсебен от мании за диети свят.
image

Четиримата основни герои от филма решават да подходят към въпроса за размера и вида на своите фигури по съвсем оригинален и освобождаващ начин, отдавайки се на единствения на света спорт, за който пълнотата е предимство. Заниманията със сумо им предоставят уникалната възможност не само да прекратят обречената борба с теглото си, но и да изпитат за пръв път самоуважение от качването на килограми. Нещо повече – те им помагат да стигнат до спасителното прозрение, че проблемите им в живота биха били далеч по-малко, ако вярваха повече в себе си, вместо да се опитват да бъдат като всички останали.
Благодарение на чудесната актьорска игра на всички участници, двамата млади режисьори са успели да осъществят многобройните си остроумни хрумвания по начин, който превръща филма им в една от най-добрите кинокомедии напоследък. И ако на моменти тя ни кара да плачем, то определено това са сълзи от смях - онзи истински, пречистващ смях, за който всички тайничко си мечтаем, когато ходим на кино.

imageЕрез Тадмор (роден през 1974 г. в Херцила, Израел) е завършил кино в Училището по изкуствата „Камера обскура” в Тел Авив, а първият му късометражен филм "Moosh" е представен на повече от 40 фестивала и печели много награди. През 2003 г. Тадмор е част от "Талънт Кампус" в Берлин. През 2004 г. друг късометражен филм, на който е сърежисьор – "Непознати", се състезава в Сънданс и става основата за първия игрален филм на Тадмор със същото заглавие. "Според размера" е вторият му игрален проект.
imageШарон Маймон (роден в Рамла, Израел) е следвал кино в Училището по изкуствата „Камера обскура” в Тел Авив, където дипломният му проект е късометражният филм "Holes". През 2005 г. е сценарист на ТВ ситкома „Sketch Show”, а след това написва сценария и сърежисира 40-минутния филм "Mortgage" (2006). За дебюта си в игралното кино – Според размера, Маймон е автор на идеята и съавтор на сценария. В момента той работи по черната комедия "Моя сладка евтаназия".

bgchart.net/in/12695 Оценете този сайт в Рейтинг класацията THERATING.NET






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10272081
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930