Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2010 12:01 - КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ "ИЗПЕПЕЛЕНИ ОТ СЛЪНЦЕТО 2" НА НИКИТА МИХАЛКОВ?
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3362 Коментари: 1 Гласове:
1



imageСред най-очакваните филми в Русия този месец е продължението на „Изпепелени от слънцето” на Никита Михалков. Това е един от най-скъпоструващите филми (състои се от две части) в най-новата история на руското кино. Неговият бюджет е 33 млн. евро.
Първата му част излиза на 22 април.

Аз също го очаквам с нетърпение, макар че напоследък съм малко скептичен към патриотичните напъни на Никита Михалков, чиито ранни филми много харесвах. Това важи най-вече за „Незавършена пиеса за механично пиано”, „Няколко дни от живота на Обломов” и „Пет вечери”. От творчеството му след разпадането на Съветския съюз, най-високо поставям именно „Изпепелени от слънцето”. Това е и най-награждаваният филм на Никита Михалков („Оскар” за най-добър чуждоезичен филм, Голямата награда на журито в Кан през 1994г. и др.).
В продължението на този си шедьовър Никита Михалков разказва драматичната история на бившия командир на дивизия Котов (тази роля изпълнява той самият), несправедливо осъден през 30-те години като враг на народа. Според официалните документи е разстрелян, но всъщност оцелява по чудо и е изпратен на фронта като редови боец в наказателен батальон. Воюва като всички обикновени войници: в кал, мраз и глад, преминавайки през най-трудното на войната. И оцелява – спасен от вярата си в родината, в бог и в дъщеря си Надя.
Съдейки по трейлърите, които успях да видя, новият филм на Никита Михалков ще бъде грандиозно зрелище, което ще се опита да осмисли по новому най-страшната трагедия, сполетяла руския народ през ХХ век – войната срещу нацистка Германия. Нямам нищо против руските филми за войната – особено от типа на „Те се сражаваха за родината”, но някак ми се струва неестествено това продължение на „Изпепелени от слънцето”, който беше напълно завършен, цялостен филм, не изискващ никакви допълнителни пояснения. Въобще цялата тази мания за римейки и продължения, която отдавна тресе световната киноиндустрия, много рядко носи нещо стойностно. Нима обогатиха с нещо киноизкуството, продълженията на култови филми, като „Първа кръв”, „Роки”, „Първичен инстинкт”, „Ирония на съдбата или честита баня” и др.?
Просто има гениални филми, които не търпят никакви продължения. Един от тях, според мен, е и „Изпепелени от слънцето”. Несъмнено Никита Михалков е талантлив режисьор и актьор. Но защо му е притрябвало да прави това продължение 16 години по-късно? С каква цел? Да покаже какво е станало с главните герои? Но всичко бе повече от ясно след края на оригиналния филм. Тук има друга причина и нейното обяснение е много просто. imageСтава въпрос за желанието да се изстискат колкото може повече пари за заснемането на поредния руски патриотичен киноопус и особено от подкрепеното му от държавата разпространение, съвпадащо с 65-годишнината от победата над хитлеристка Германия. Добре си е направил сметката Никита Михалков. Но нека не прибързваме, а да изчакаме излизането на филма, който пък може и да ни изненада приятно...







Гласувай:
1


Вълнообразно


1. monaliza121 - Новина
03.04.2010 22:22
От вашия пост научавам за продължението на невероятния филм на Михалков ''Изпепелени от слънцето''. Споделям резервите ви, но ... увидим...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10272633
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930