Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2010 15:51 - ДЕВЕТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ "TRIBECA" ОБЯВИ СВОЯТА ПРОГРАМА
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3130 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.04.2010 16:14


imageСлед два дни се открива един от най-големите форуми на независимото кино – кинофестивалът „Трайбека” в Ню Йорк, който е основан от Робърт Де Ниро и Джейн Розентал преди 9 години - след терористичните атаки от 11 септември 2001г. Предстоящото издание на фестивала ще се проведе от 22 април до 2 май и в неговите рамки са включени 6 конкурсни програми:
  • „Световно игрално (пълнометражно) кино” (World narrative);
  • „Световно документално (пълнометражно) кино” (World documentary);
  • „Игрално (пълнометражно) кино от Ню Йорк” (New York narrative);
  • „Документално (пълнометражно кино от Ню Йорк” (New York documentary);
  • „Игрално (късометражно) кино (Narrative short);
  • „Документално и студентско късометражно кино” (Documentary and student short film).

    image
    Робърт Де Ниро и Джейн Розентал

    В състава на различните журита са включени общо 35 души – актьори, сценаристи, журналисти и специалисти по масови комунакиции. Сред тях се открояват известни имена, като Аарон Екхарт, Джесика Алба, Упи Голдбърг, Америка Ферера, Хоуп Дейвис, Зак Браф, Шерил Хайнс и др.
Тази година в международния конкурс са включени 12 филма от 8 страни, като повечето от тях са или дебюти, или втори творби на своите създатели. За 7 заглавия представянето в рамките на фестивала, чийто генерален спонсор е Delta Air Lines, ще бъде световна премиера.

МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС
Световно игрално (пълнометражно) кино (World narrative)

imageBuried Land” – реж. Джефри Алан Родес (Geoffrey Alan Rhodes) и Стивън Истууд (Steven Eastwood), САЩ-Великобритания, Босна и Херцеговина
В малко планинско градче е направено удивително откритие. Оказва се, че под хълмовете на Централна Босна съществува долина на древни пирамиди, напомнящи египетските. В разрушения от войната град прииждат тълпи туристи, а местните жители заживяват между реальността и въображението. Тази коллизия отразява и люшкането на филма между документалното и игралното начало.

imageDog Pound” – реж. Ким Шапирон (Kim Chapiron), Франция

В САЩ над 100 хиляди деца се намират в затвори за малолетни престъпници. 60 на сто от тях са обречени да се превърнат в изпечени рецидивисти. Режисьорът Ким Шапирон насочва вниманието си към трима тинейджъри, които се борят за оцеляване в един от тези „изправителни” домове.

imageMine Vaganti” – реж. Ферзан Озпетек (Ferzan Ozpetek), Италия

Известният италиански режисьор от турски произход Озпетек този път предлага забавна семейна комедия, чието действие се развива в град Лече, южна Италия. Главният герой Томазо не желае да участва в бизнеса с макаронени изделия на своето богато семейство. Но по вина на брат му неговите планове се провалят.

imageLucky Life” – реж. Ли Исаак Чун (Lee Isaac Chung), САЩ

Когда един от тях заболява, група приятели се отправя за последен път на морско пътешествие, за да се простят с юношеството. Години по-късно, когато една от двойките решава да има дете, си спомня за това пътешествие. Изящна, прекрасно изиграна и заснета драма за човешките отношения.

imageMy Brothers” – реж. Пол Фрейзър (Paul Fraser), Ирландия

Седемнайсетгодишният Ноел случайно счупва стария часовник на своя умиращ баща, за когото е голяма ценност. Заедно с приятелите си той потегля с камиона на своя работодател да търси замяна на ценната вещ. Но това, което е трябвало да бъде кратко пътуване, се превръща за младежите в наситено с много емоции, продължително пътешествие. Това е дебют в режисурата за сценариста Пол Фрейзър, който дълго време бе сътрудник на известния ирландски кинематографист Шон Медоус (Shane Meadows).

imageOpen House” – реж. Андрю Пакуин (Andrew Paquin), САЩ

Главният герой на филма мълчаливият Дейвид е принуден с години да задоволява разрушителните сексуални страсти на своята приятелка Лили. Дейвид жадува за прости човешки отношения. Когато една от потенциалните жертви му дава възможност да си го върне, започват да го мъчат съмнения.

imagePaju” – реж. Пак Чхан-Ок (Chan-ok Park), Южна Корея

Пхаджу е град в провинция Кьонхидо, расположена на границата с КНДР, където е било подписано споразумението за прекратяване на бойните действия по време на войната в Корея през 50-те години на миналия век. Във филма се разказва за митарствата на двама герои, чиято съдба е също така мрачна, както и това прокълнато място.

imageGainsbourg, Je t"Aime... Moi Non Plus” – реж. Джоан Сфар (Joann Sfar), Франция

Изобретателен биографичен филм за живота на Серж Гинсбур от детството в окупирания от нацистите Париж до скоропостижната му смърт на 62 години. Това е режисьорски дебют на най-изявения във Франция автор на комикси - Джоан Сфара.

imageSnap” – реж. Кармел Винтърс (Carmel Winters), Ирландия

Психологична драма за три поколения на една фамилия, готови да повторят грешките от миналото. Ейслинг О’Съливан играе ролята на майка, която в стремежа си да защити своя син прикрива тайни от миналото.


imageWhen We Leave” – реж. Фео Аладаг (Feo Aladag), Германия

Младата туркиня Умай не може повече да търпи грубото отношение на своя съпруг и бяга от Истанбул при свои роднини в Берлин. Обаче любовта и привързаността трябва да се съобразяват със социалната система, която контролира живота на семейството.

imageKeshtzar haye sepid” – реж. Мохамад Расулоф (Mohammad Rasoulof), Иран

В тази история, която прилича на приказка, се преплитат поезията, митологията и абсурдът. Главният герой Рамхат пътува от остров до остров край бреговете на Иран, събирайки сълзи.

imageWilliam Vincent” – реж. Джей Анания (Jay Anania), САЩ

Героят от филма (ролята изпълнява Джеймс Франко, играл във филма на Гюс Ван Сант „Харви Милк”) е тих престъпник, който не се интересува от последиците на своите престъпления. Но след като се влюбва в любимата проститутка на известен гангстер, той е принуден да бяга в Ню Йорк, за да се завърне 4 години по-късно и да се опита да спаси момичето.

В рамките на фестивала „Тribeca” ще бъде представено напълно реставрирано копие на прочутия филм на Дейвид Лийн „
Доктор Живаго” – екранизация на едноименния роман на Борис Пастернак, отличен с 5 награди "Оскар". Тази година се навършват 45 години от излизането на този филм по екраните.

Източник: Официалният сайт на Деветия Tribeca Film Festival




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10241032
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031