Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 20:48 - УМА ТЪРМАН НАВЪРШИ ЕДВА 40, А НАЙ-ДОБРИТЕ Й РОЛИ СА В МИНАЛОТО
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 8085 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.05.2010 08:54


imageЕдна от моите любими съвременни актриси, която е смятана за муза на един от любимите ми режисьори, навършва днес 40 години. Ума Търман е родена на 29 април 1970г. в Бостън, САЩ. Нейната майка била известна шведска манекенка през 60-те години на миналия век, когато нейни фотографии украсявали кориците на списания като Vogue и Harper. Впоследствие тя станала психотерапевт. Бащата на Ума е прочут професор от Колумбийския университет, изследовател на източните религии, който е признат за един от най-големите познавачи на будизма. Той станал и първият в историята американец, който се подстригал като будист и получил монашеското кръщение лично от Далай лама.
При такъв произход не е никак лесно да отвоюваш своето място под слънцето на славата. Затова няма нищо удивително в това, че още като малка Ума била щастлива да открие у себе си таланта на актриса, който й помагал да се представя за друга, а не за такава, каквато е всъщност. Работата е там, че малкото момиченце на прочути родители било прекалено високо за възрастта си, което силно го комплексирало. Впоследствие обаче нейните физически данни се оказват идеални за модния подиум и Ума Търман завършва специално училище за модели в Ню Йорк. Паралелно се пробва в киното и успехите не закъсняват. Дебютира в епизодична роля във филма на Тери Гилиъм „Приключенията на барон Мюнхаузен” (1988). В една от сцените Гилиъм пародира известната картина на Ботичели „Раждането на Венера”, в която младата Търман изобразява Венера. imageПрез същата година Ума Търман участва и във филма на Стивън Фриърс „Опасни връзки”, който дава възможност за изява на нейния вроден артистичен талант и нестандартна сексуалност.
И много скоро младата актриса се превръща в секс символ, благодарение на което й поверяват роля в еротичната биографична драма на Филип Кауфман „Хенри и Джун” (1990). Този доста откровен и провокативен филм, в който тя се превъплъщава в жената на писателя Хенри Милър, бил заклеймен в САЩ като порнографски, а Ума Търман се утвърдила като „секс символ за интелектуалци”
imageСред нейните най-големи почитатели се нарежда Куентин Тарантино, в чиито филми тя изигра някои от най-ярките си роли. Феноменалният успех на „Криминале” (1994) се дължи отчасти и на превъзходната игра на Ума Търман, за която тя получи своята първа и засега единствена номинация за "Оскар". А няколко години по-късно бе отново превъзходна под режисурата на Тарантино и в "Убий, Бил!" (2003). 
През 1990г. Ума се омъжва за актьора Гари Олдмън, но неговото пиянство и честите му изневери стават причина за скорошната им раздяла. Няколко години по-късно Ума отново се омъжва – този път за Итън Хоук – нейния пратньор от филма „Гатака” (1997). От тази връзка, която също не продължава много дълго, актрисата има две деца – дъщеря и син.
Междувременно Ума продължава да се снима, но за мое съжаление във все по-комерсиални филми. Така например след чудесната си роля в „Криминале”, за която получи едва $300 000, тя стана много търсена, но предимно за роли в блокбастъри, като „Батман и Робин”, „Отмъстителите”, „Заплащането” и др. за които обаче хонорарите й скочиха многократно, достигайки $12 млн. Далече в миналото останаха нейните чудесни превъплъщения в артфилми на големи режисьори като Роланд Джофе („Вател”), Джеймс Айвъри („Златния бокал”) и др.
Много ми се иска да вярвам, че Ума Търман няма да се предаде лесно и все още има с какво да ни изненада като актриса.






Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10259721
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930