Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2010 13:47 - МОСКОВСКИЯТ КИНОФЕСТИВАЛ - СВЕТЛИНИ И СЕНКИ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3530 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.06.2010 09:00



imageВчера в рамките на 32-ия Московски кинофестивал е бил представен за пръв път новият български игрален филм „Стъпки в пясъка” (реж. Ивайло Христов), а за днес и за 22 юни са планирани още две негови прожекции. Вече знаете от първата ми публикация за фестивала, че тази творба участва в основната конкурсна програма и се съревновава с още 16 филма за голямата награда „Златен Георгий”.
Ивайло Христов е известен български актьор и театрален режисьор. Режисьорския си дебют в киното направи през 2002 година с филма „Емигранти”, отличен със „Златна роза” на фестивала на българския филм във Варна. Не бе особено сполучлив опитът му в комедийния жанр с филма „Приятелите ме наричат Чико” (2006).
imageС най-новата си творба „Стъпки в пясъка” Ивайло Христов се завръща към драматичния жанр, опитвайки се да разкаже за нелекия житейски път на един емигрант, пристигнал отново след години в родния си град, където все още живее неговата първа любов. Главната роля изпълнява Иван Бърнев, а във филма участват още Васил Михайлов, Асен Блатечки, Яна Титова, Деян Донков, Карла Рахал, Лабина Митевска, Франклин Смит и др.
Колкото и да се вглеждах в имената на другите участници в основния конкурс на 32-ия Московски кинофестивал, така и не открих някое световноизвестно име, освен това на 79-годишната унгарска режисьорка Марта Месарош, която представя новия си филм „Последният донос срещу Анна” и на Сърджан Каранович – сръбски режисьор, отличаван с наградата на критиката на кинофестивала в Кан през 1978 за „Ухание на диви цветя” и със „Златно лале” в Истанбул през 1989г. за „Филм без име”. В Москва той представя филма „Беса”, разказващ любовна история на фона на надигащата се Първа световна война с Мики Манойлович в главната роля.
Останалите фестивални конкуренти на нашия филм не са особено известни, което ме кара да мисля, че е напълно възможно филмът на Ивайло Христов да получи някакво отличие и да продължи традицията на доброто българско представяне на Московския кинофестивал.
Разбира се, наградите от Москва нямат същата стойност като тези в Кан, Венеция и Берлин, но все пак…Впрочем темата за неособено високото равнище на Московския форум напоследък се коментира от мнозина, повечето от които принадлежат към противниковия лагер на Никита Михалков, който е президент (или директор по нашему) на фестивала в Москва. imageТака например, известният режисьор Алексей Герман-младши напомня за годините, когато Московският кинофестивал е награждавал филми на Фелини, докато в последно време в конкурсната му програма рядко намира място някоя голяма фигура на световното кино. И по тази причина, според Герман, Московският кинофестивал се е превърнал, за съжаление, в редови източноевропейски фестивал, по-малко интересен и по-лошо организиран например от този в Карлови Вари. Нито на един от големите фестивали по света няма да видите – заявява той – толкова много бодигардове, нито пък такова кастово разделение на гостите, което е особено унизително. А на коктейлите ще бъдете смаяни от присъствието на никому неизвестни жени, отрупани от главата до петите с брилянти, демонстриращи своята въпиюща провинциалност с невъобразим и безсмислен патос. И ще имате по-скоро усещането, че сте дошли на прием по повод рождения ден на Ким Чен Ир, отколкото че присъствате на европейски кинофестивал. Докато, според Алексей Герман-младши, фестивалите в Ротердам, Карлови Вари и на още много други места по света кипят от живот и младежко присъствие. Там ще видиш специално пристигнали студенти, които спят в своите спални чували или палатки направо в парковете, а очите им горят от желание да видят истинско кино. Там няма как да почувстваш задушаващата постимперска атмосфера на Московския кинофестивал. Което е и обидно, и жалко, според Герман. И доказва несъмнената истина, че Русия все повече се превръща в провинциална страна. За да се промени нещо към по-добро е необходима появата на някоя нова, енергична фигура – някой като Марко Мюлер (директорът на фестивала във Венеция), който да съумее да направи решителни промени и да върне усещането за празник на киното и в Москва.
Разбира се, допускам че много от казаното от Герман се дължи на неговата лична неприязън към Никита Михалков, заради неговото угодничество на силните на деня в Русия. Но все пак съм склонен да се съглася с критичните оценки, защото съм имал възможност лично да присъствам на един от онези Московски фестивали, на които се открояваше със своето присъствие великият Федерико Фелини. Това беше през 1987-а година. Перестройката бе привлякла в столицата на тогавашния Съветски съюз почти целия световен киноелит, начело с Робърт Де Ниро, който бе председател на фестивалното жури. Именно той връчи лично на Фелини Голямата награда за филма „Интервюто”.

imageimage







Фелини получава наградата си

image





Робърт Де Ниро

По време на този паметен за мен 15-ти Московски кинофестивал, провел се от 6-ти до 17 юли 1987г., имах късмета да видя на живо легендарни фигури на световното кино, като Марчело Мастрояни, Жерар Депардийо, Хана Шигула, Емир Кустурица, Милош Форман, Настася Кински, Кшищов Зануси, Ванеса Редгрейв, Габриел Гарсия Маркес и още много други.

image
Марчело Мастрояни и Инокентий Смоктуновски бяха в центъра на вниманието по време на 15-ия Московски кинофестивал, заради участието им във филма на Никита Михалков "Очи Чорние"

image
Никита Михалков приема овациите на публиката след премиерата на "Очи Чорние", а след време остави лично своя автограф върху тази паметна за мен снимка

Това едва ли някога ще се повтори и затова разбирам напълно огорчението на Алексей Герман от този факт. Макар че тогава неговият днешен неприятел Никита Михалков изглеждаше и се държеше по съвсем друг начин, а и филмите му бяха съвсем други.
Но нека да не се поддаваме на носталгичните спомени, а да стискаме палци за успешното представяне на нашия филм на този фестивал. Надявам се, че заслужава…
Ето още малко снимки на някои от знаменитите гости, уважили с присъствието си 15-ия Московски кинофестивал през 1987г.

image
Робърт Де Ниро и Хана Шигула

image image
Фелини си хапва домат на коктейл                           Жерар Депардийо

image  imageimage
Настася Кински

imageimage






















Ванеса Редгрейв и Кшищоф Зануси


Източник: Официалният сайт на 32-ия Московски международен кинофестивал и снимки от моя личен архив




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10268540
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930