Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2010 11:09 - ЗАПОЧНА 8-ият ФЕСТИВАЛ ЗА КЪСОМЕТРАЖНО КИНО "IN THE PALACE" В БАЛЧИК
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3913 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.06.2010 11:10



imageОсмото издание на кинофестивала "In The Palace" ("В Двореца") в Балчик вече стартира. Официалното му откриване бе в събота вечерта (19 юни) с тържествена церемония в читалището на Балчик “Паисий Хилендарски”.
Наложил се като най-значимото и престижно културно събитие извън София, фестивалът "В двореца" вече не е само място за среща на професионалистите в областта на киното, но и на културния мениджмънт и маркетинг.
Специален гост на откриването бе Хосе Луис Диес - консул на Посолството на Испания у нас. Тази година в рамките на фестивала ще бъдат представена подборка от най-добрите испански късометражни филми, произведени напоследък.
Между 19 и 26 юни в Балчик ще се съберат представители на международни фестивали, директори на национални центрове и продуценти, за подписването на Пакт за културно сътрудничество, обединяващ фестивалите от Черноморския регион, в партньорство с филмовите фестивали в Котбус, Триест и Берлин.

image
Площадът пред общината в Балчик, където ще се провежда музикалната част на фестивала
Снимка Св. Куцаров

Пактът за културно сътрудничество ще включва и създаването на обща стратегия за развитие на културата и превръщането й във важен приоритет за страните от черноморския регион. Гости и участници в "В двореца" ще имат възможността да се запознаят със стратегиите прилагани в страни с традиции и опит в културната политика и мениджмънт като Германия и Италия. Чрез съвместна експертна работа на международните специалисти, фестивалът "В двореца" ще се стреми към подобряване на условията и средата за създаване на културни събития и продукти в България, Румъния, Грузия, Украйна и Турция и успешната им реализация.
В изграждането на единна концепция за развитието на културата, ще обединят своите сили световни експерти, като Тамара Татишвили - директор на грузинския национален филмов център, Бернд Будер - консултант на международните филмови фестивали във Висбанаден и Котбус, Елена Джуфрида - заместник президент на асоциацията Alpe Adria Cinema и програматор на Фестивала в Триест, Лучано Глор – филмов продуцент от Германия с опит в маркетинга, Тудор Джурджу – директор на Международения Филмов Фестивал в Трансилвания и президент и генерален директор на румънската телевизия SRTV в периода 2002-2009, и Олга Журженко – продуцент от Украйна.

ПРОГРАМАТА

В шестте конкурса на 8-ия международен фестивал за късометражно кино "IN The Palace" са включени общо 242 заглавия - 104 игрални, 45 документални и 46 анимационни филма, 35 рекламни и музикални клипа и 12 други, съобщиха организаторите. Филмите са избрани сред рекорден брой кандидатствали по начин така, че да могат да дадат представа за най-новите тенденции в развитието на късометражното кино по света.
Интерес предизвиква 39-минутният британски документален филм "Half Life: A Journey to Chernobyl", който е посветен на аварията, станала през 1986 година в Чернобилската атомна електроцентрала. 
Участниците във фестивала са от 44 страни, сред които Израел, Мексико, Холандия, Бразилия, Аржентина, Китай, Дания, Египет, Йордания, Малайзия, Латвия, Южна Африка,Уганда, Буркина Фасо, Канада.
"Малкото казва повече" и "По едно късо за всички, моля" са двата основни фестивални слогана.
Сред селектираните заглавия са и някои от най-новите български творби - 23 на брой. Най-краткият филм в програмата на "Film Palace Fest - 2010" е "FFF 2010 Opening Title" (Италия), с продължителност едва 31секунди, а най-дълга е канадската продукция "5150 Elm`S Way" - 106 минути.

image
Кадър от канадския филм "5150 Elm"s Way"

Новото кино, което ще бъде представено тази година, се отличава с интерес към социални теми, лични истории на ръба на абсурда и детски сюжети.
Кинофестивалът „В двореца” е събитие, което за 8 години промени не само разбиранията ни за кино, но и създаде специален фестивален облик на Балчик и Двореца, твърдят организаторите. Творбите от конкурсната програма ще бъдат показани за първи път в България, а за много от тях прожекцията в Балчик ще бъде световна премиера. Една специална вечер ще бъде посветена на филми от 30-те и 40-те години на миналия век, невиждани 7 десетилетия.
Само в Балчик и само за фестивала IN THE PALACE големите родни филмови заглавия ще се завърнат на екран по уникален начин - всеки филм ще бъде предхождан от оригиналния кинопреглед, с който е бил прожектиран на своята премиера. Ще бъдат представени поколения български артисти, чрез дебютите им. По време на IN THE PALACE в Балчик ще се срещнат режисьори, оператори и сценаристи, празнуващи личен юбилей: Андрей Слабаков с „Пътуване към морето”, Павел Васев със „За Гошо и неговата компания”, Христо Тотев с „Осъдени души”, Юли Стоянов с „Призивът”. Внезапната смърт на режисьора Пламен Масларов осуети срещата му с публиката, която обаче едва ли ще пропусне възможността да види неговия първи пълнометражен филм "Любовта на Мирон" (1980).
Една специална вечер от програмата е посветена на филми от киноархива на Българската национална филмотека от 30-те и 40-те години, които ще бъдат показани за първи път от 70 години.
След прожекцията зрителите ще споделят спомени за емоцията да гледаш кино в старите, затворени днес салони.

Източник: Прес офисът на 8-ия международен фестивал за късометражно кино "IN THE PALACE" в Балчик











Тагове:   откриване,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10275525
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930