Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2010 15:07 - 30 ГОДИНИ БЕЗ ВИСОЦКИ – ВРЕМЕНАТА СЕ МЕНЯТ, НО ПЕСНИТЕ МУ ОСТАВАТ…
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3840 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 25.07.2010 15:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageДнес се навършват точно 30 години от смъртта на легендарния руски поет, музикант и актьор. Той починал в съня си на 25 юли 1980г. в своя московски апартамент. Все още не се знае каква е истинската причина за тази преждевременна кончина. Съвременниците на Висоцки предполагат, че сърцето му е спряло да бие в резултат на силно алкохолно отравяне на организма.
Внезапната смърт на човека, превърнал се в легенда приживе, дълбоко разтърси навремето не само жителите на бившия Съветски съюз, но и хиляди негови почитатели по целия свят, включително и в България. Това неочаквано събитие нарушило щателно планирания ход на 22-те летни олимпийски игри, открити няколко дни по-рано в Москва. Преди да настъпи утрото на 25 юли 1980г. столицата на СССР била необикновено тиха и почти безлюдна. Но скръбната вест мигновено променила всичко. imageНезависимо от информационното затъмнение, наложено от официалните власти, стотици хиляди развълнувани хора започнали да прииждат в Москва, за да се простят с любимия си бард. Въпреки официалните спънки, Владимир Висоцки е изпратен като национален герой. Невиждано множество от скърбящи мъже и жени участвало в неофициалната церемония по прощаването, което снимали само чуждестранни телевизионни компании.image
Днес по главните руски тв-канали ще бъдат показани няколко уникални документални филма, в които са включени за пръв път някои от кадрите от погребението на Висоцки, заснети преди 30 години от френски и германски оператори.


Например тези:

image  image  image
           Последно сбогом от Марина Влади и майката на Висоцки   

Руските зрители ще могат да видят също за пръв път уникални снимки, запечатали изпълнението на Висоцки в спектакъла „Хамлет”, които били включени в сръбски телевизионен филм от 1976г., направен по време на провеждането на Международния театрален фестивал (БИТЕФ) в Югославия. Архивните кадри били открити през 2008г. 30-годишнината от смъртта на Висоцки ще послужи и като повод на много жълти издания да извадят неизвестни досега сензационни факти за взаимоотношенията на поета с актрисата Марина Влади.   image

Двамата се запознали през 1967г. Владимир Висоцки тогава бил млад и надежден актьор от Театъра на Таганка. А Марина Влади – световноизвестна френска кинозвезда, позната на зрителите от целия Съветски съюз с ролята й във филма. „Вещицата” (The Blonde Witch, 1956).
Висоцки бил просто запленен от нейното очарование, след като гледал този филм. Не се сдържал и казал на режисьора Юрий Любимов: „Ще направя всичко, за да стане моя жена!
И по време на една вечер, посветена на гостите на Московския международен кинофестивал, Марина Влади, която също била сред тях, била поканена в Театъра на Таганка. Представяли спектакъла „Пугачов” с участието на Владимир Висоцки. Марина била потресена от неговата игра и на почерпката след представлението се оказала в една компания с Висоцки. В своите спомени Марина Влади пише за необикновеното им запознанство и за неочакваното признание в любов от мъжа, когото видяла за пръв път. „Но аз съм тук само за няколко дни. Имам три деца и Москва е толкова далече от Париж. Ти също имаш семейство и деца, работа и слава, но въпреки всичко твърдиш, че нищо няма, че искаш да бъда твоя жена”. Скоро след първата им среща Марина отново идва в Москва. Само че Висоцки по това време бил в Сибир, за участие в снимки. Марина също започва да се снима във филма на Сергей Юткевич „Сюжет за малък разказ”. И след завръщането на Висоцки в Москва двамата се срещат отново. Оженват се на 1 декември 1970г.
image
Но това са лични истории, подробности от които може да научи всеки, ако има време и желание да се рови в жълти издания.
Моята цел днес е да отдам дължимото на твореца Владимир Висоцки, оставил името си в историята не само на руската, но и на световната култура.
За последен път той се е снимал за филм на ленинградския режисьор Вячеслав Виноградов, който го поканил в Ленинград в средата на април 1980г. Имал намерение да запише неговото изпълнение на песента „Охота на волков” (Лов на вълци) на сцената на драматичния театър „Максим Горки”, след което да го включи в своя филм „Я помню чудное мгновение...” Никой тогава не е мислел, че този запис ще се окаже последният в живота на артиста. Снимали на 16 април. Висоцки трябвало да изпълни само една песен, но той не можел да изпълни точно тази песен просто така, от раз, по поръчка. И се получил чудесен мини-концерт от най-прочутите му песни. изпълнения. Цензорите обаче не разрешили на режисьора Виноградов да използва във филма си записа на „Лов на вълци”. Дори наредили той да бъде унищожен, както и останалите изпълнения на Висоцки в този паметен ден.

image  image image

Кадрите от последния запис с участието на Владимир Висоцки за пръв път се появили в ефир през 1983г. в един друг филм, озаглавен „Я возвращаю Ваш портрет”.
А самият Вячеслав Виноградов монтирал тайно малък 16-минутен филм, озаглавен „Высоцкий: песни-монологи”. В телевизионния кинофонд на Петербург този филм се завърнал едва през годините на перестройката. И когато станало възможно е показан по случай една от годишнините на Владимир Висоцки. Предлагам ви да видите чудесното изпълнение на песента „Охота на волков”, записано в Ленинград на 16 април 1980 – само три месеца преди смъртта на Висоцки. Нека да го запомним именно такъв!






Гласувай:
3


Вълнообразно


1. yuliya2006 - О, всеки кон от нас е стар. . . О, всеки ...
25.07.2010 21:28
О, всеки кон от нас е стар...

О, всеки кон от нас е стар, изпитан,
летял е триумфално с храбър мъж,
зограф е позлатявал неведнъж
върху икони нашите копита.

Огъваха ни с брони гърбовете
и рицар честен, но и рицар-гад.
Най-лудият от нае веднъж въведе
сам Калигула в римския Сенат.



© Добромир Тонев. Превод, 1984Dobromir Tonev
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10259699
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930