Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 12:53 - „АГЕНТ СОЛТ” - ИЗНЕНАДВАЩО ПРИМИТИВЕН ШПИОНСКИ ЕКШЪН
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 6648 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 30.07.2010 12:54


imageДнес по eкраните у нас тръгва новият филм с Анджелина Джоли "Агент Солт". Гледах го на една от предприерните прожекции и се почувствах задължен да споделя своите впечатления.
След приятната изненада, която ми поднесе Кристофър Нолан с неговия нестандартен блокбастър „Генезис”, бях истински разочарован от Филип Нойс и неговия нов шпионски екшън „Агент Солт”. Досега смятах този режисьор за един от малкото майстори в жанра, чиито по-ранни филми се нареждат сред най-доброто, което е правено от съвременното кино на тема шпионаж, тероризъм и политика. За съжаление неговият „Агент Солт” ми предостави възможността да видя накуп повечето от онова, заради което толкова ненавиждам фабриката за сънища, наречена Холивуд.
Главните достойнства на „Агент Солт” се свеждат само до майсторски заснетите екшън сцени, в които както казват повечето от триковете Анджелина Джоли изпълнила сама. Именно тя играе ролята на агент Солт, обвинен за това, че тайно обслужва интересите на руското разузнаване. През цялото време тя не само бяга от цяла армия преследвачи, но и предприема невероятни по своята дързост опити да открие истинския предател и да докаже своята невинност, спасявайки Америка и света от гибел.
image

Любопитното е, че ролята на агент Солт е била първоначално предназначена за Том Круз, но след неговия отказ преработили сценария така, че да пасне на Анджелина Джоли, която отдавна мечтае да се превъплъти в „джеймсбондовски” персонаж.
Трудно ми е да обвинявам в каквото и да е американската звезда, просто защото примитивният сценарий не й е предоставил възможност да покаже освен своята нелоша спортна форма и поне малко от истинските си актьорски способности.
image

Независимо от многобройните й преобличания и преображения от блондинка в брюнетка и обратно, стремителният ход на действието не ни предлага нито миг, в който да можем да преценим – дали тази богиня на екшъна умее или не умее да изобрази на екрана повече от две изражения на лицето си. Но за безбройната кохорта на нейните почитатели и това навярно ще е достатъчно, за да обявят поредното й екранно превъплъщение за небивал успех.
Само дето нещо с касовите резултати не се получи така, както са се надявали създателите на филма. Дори и съвпадението с разразилия се истински шпионски скандал между Русия и САЩ, в който се оказа замесена руска агентка на име Ана Чапман, не успя да допринесе за увеличаване на очакваните приходи.
През първия си уикенд в киносалоните на САЩ и Канада „Агент Солт” донесе едва $36 млн. и не успя да измести от първото място „Генезис”, който прибави още $42,7 млн. към спечелените сто милиона досега. Така новият филм с Анджелина Джоли се оказа по-малко успешен дори и на фона на предишните блокбастъри с нейно участие („Мистър и и мисис Смит” и „Неуловим”), всеки от които стартира с над $50 млн. приходи.
imageРазбира се, разпространителите ще разчитат и на печалбите от чужбина, особено от Русия. Неслучайно бяха осигурили личното присъствие на Анджелина Джоли за московската премиера на филма на 24 юли. Тя пристигна в руската столица без Брад Пит, но с четири от шестте си невръстни деца. От интервютата, които даде за местната преса, станаха ясни няколко неща: първо, че действително сама е изпълнила голяма част от трудните екшън сцени, но в рамките на разумното, защото „не исках да оставям децата си без майка, а съпруга си – без жена”; второ, че би играла с удоволствие в евентуалното продължение на „Агент Солт” (филмът предвидливо завършва по начин, който предоставя такава възможност) и трето, че се надява много да изпълни ролята на спящата красавица от екранизацията на прочутата едноименна приказка, която подготвя обожавания от нея режисьор Тим Бъртън.
imageИ накрая отново ми се иска да изразя разочарованието си от Филип Нойс. Признавам си, че не очаквах толкова карикатурен шпионски екшън от този безспорен майстор, доказал се с отлични филми в жанра, като „Патриотични игри” (1992), „Реална опасност” (1994) и особено „Тихият американец” (2002). И дори по темата за „лошите руснаци” той има един филм („Светецът”, 1997) с Вал Килмър, който е далеч по-добър от сегашната му изцепка с „Агент Солт”. Но какво да се прави – никога не е късно човек да се орезили, дори и когато се казва Филип Нойс.






Тагове:   филип нойс,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Salt
19.08.2010 13:58
Prekrasen ek6un s poredna blestia6ta iziava na Angelina Jolie =) Napulni kinosalonite i v London kakto se o4akva6e ..

p.s kastel , statiata ti e rubbish

Snezhina
цитирай
2. анонимен - koFRmuhEioOKPcmeQjg
29.05.2011 15:57
That's a mold-brkeaer. Great thinking!
цитирай
3. анонимен - nnVIFGSqgtpJu
30.05.2011 20:42
Yx9yKX , [url=http://bichlbwxunld.com/]bichlbwxunld[/url], [link=http://fmczyvsiamro.com/]fmczyvsiamro[/link], http://rnbyfnzhjhbe.com/
цитирай
4. анонимен - kamagra buy
17.01.2012 21:41
Great work. Hope you never stop writing. kamagra gold <a href=http://medsildenafil.com/>kamagra</a> is kamagra safe
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10274643
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930