Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 15:26 - КРИСТОФЪР НОЛАН НАВЪРШВА ДНЕС 40 ГОДИНИ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3705 Коментари: 0 Гласове:
3



imageОще не е отшумяло вълнението, предизвикано от впечатляващия фантастичен екшън „Генезис”, а ето че имаме нова възможност да се вгледаме по-внимателно в творчеството на неговия създател, поради факта, че днес той навършва 40 години. На тази все още крехка възраст за един режисьор Кристофър Нолан е успял да заснеме 10 филма и да се наложи не само като един от най-успешните създатели на блокбастъри (общите им приходи са над два милиарда), но и да си спечели име на един от умните експериментатори в съвременното кино.
Нолан е роден на 30 юли 1970г. в Лондон в семейството на англичанин и американка. Баща му се занимавал с рекламен бизнес, а майка му била стюардеса. Кристофър, който живее като малък и в Англия, и в Америка, днес има двойно гражданство. imageУвлича се по киното едва 7-годишен, след като гледа за пръв път „Междузвездни войни”. Но изненадващо решава да следва английска литература. Впрочем това не му пречи като студент да снима първите си късометражни филми.
  Още през 1997г. привлича вниманието с триминутния  филм „Doodlebug”. Преди да създаде своя първи „голям филм” основава продуцентската компания Syncopy Films, ръководството на която поема неговата съпруга Ема Томас.
imageПрез 1998 по екраните излиза първият пълнометражен филм на Нолан „Following” (Преследване), заснет само за $6000. В него той разказва в стил film noir от 50-те (филмът е черно бял) историята на млад писател, който прекарва дните си в преследване на хора по улиците. Но попада на опитен крадец, който го въвлича в неочаквана и опасна игра. Филмът привлича вниманието не само на зрителите, но и на големите босове в киноиндустрията. И само след две години студията Newmarket Capital Group помага на Кристофър Нолан да реализира невероятно оригиналния си филм „Мементо”, в който действието върви буквално отзад напред. imageГероят е млад детектив (Гай Пиърс), който се опитва да издири убиеца на жена си. Той обаче страда от рядка форма на амнезия, характеризираща се със загуба на краткосрочната памет. Филмът имаше невероятен успех и днес се нарежда сред филмите с култов статут. При бюджет от едва $9 млн. той донесе общо $39,7 млн. приходи.
imageПрез 2002г. Нолан направи следващия си филм „Опасно безсъние” с Ал Пачино в главната роля. Режисьор е трябвало да бъде създателят на „Мълчанието на агнетата” Джонатан Деми, но впоследствие поверяват филма на Кристофър Нолан.
През 2005г. от Warner Bros. Pictures пък гласуват на Нолан още по-голямо доверие, възлагайки му да режисира новия Батман. imageИ той се справя чудесно – „Батман в началото” не само че възвърна двойно разходите си ($150 млн. ), но и направи впечатление с оригиналния си режисьорски почерк. От Warner Bros. не сбъркаха и когато решиха да му поверят продължението на филма, озаглавено „Черният рицар” (2008), което донесе рекордни приходи от $1,01 млрд. imageФилмът ще се запомни и с чудесното превъплъщение на рано починалия Хийт Леджър в ролята на Джокера. Сега се очаква отново Кристофър Нолан да заснеме и третата част на тази поредица. Снимките на следващия Батман започват догодина, а премиерата му е насрочена за 2012г.
imageМежду двата „батмански” филма Нолан направи още един много успешен филм, озаглавен „Престиж” (2006), в който участва цяло актьорско съзвездие (Хю Джакмън, Крисчън Бейл, Майкъл Кейн, Дейвид Бауи, Скарлет Йохансон, Ребека Хол и др.).
А съвсем наскоро излезе и последният му филм (засега!) - чудесният фантастичен екшън „Генезис”, с който Нолан разчупва каноните на жанра и доказва, че и летните блокбастъри могат да бъдат хубаво кино. imageНякои обаче прибързаха да го обявят едва ли не за шедьовър, което е пресилено, според мен. Други пък прогнозират, че ще бъде удостоен най-малко с два или три „Оскар”-а, което е напълно възможно. Но по-важно е как ще се развие занапред като режисьор Кристофър Нолан? Ще оправдае ли огромните надежди, които му се възлагат или подобно на Филип Нойс ще се полакоми за големите печалби и ще започне да прави карикатури на собствените си успешни филми. Както се казва – ще поживеем и ще видим…






Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10272691
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930