Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2010 15:36 - ЗАВЪРШИ 35-ят МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ В ТОРОНТО
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3335 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 21.09.2010 01:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageЗавърши 35-ият международен кинофестивал в Торонто, който се проведе от 9 до 19 септември. Форумът в най-големия канадски град се нарежда в челната четворка световни кинофестивали – веднага след тези в Кан, Венеция и Берлин.
Но за разлика от тях, той няма конкурсен характер, което, разбира се, не омаловажава огромното му значение за света на киното.
Единственото отличие, връчвано в Торонто е наградата на публиката (Cadillac People"s Choice Award), която се определя според броя на гласувалите зрители.
Тази година техният избор падна върху филма на британския режисьор Том Хупър (Tom Hooper) „Кралска реч” (The King’s Speech).

image
Колин Фърт и Хелена Бонам-Картър в кадър от филма "Кралска реч" (The King’s Speech).

Историята, описана в този филм е истинска. Става въпрос за речта, произнесена от английския крал Едуард VIII (ролята изпълнява актьорът Гай Пиърс) при неговото отричане от престола, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Както е известно, на неговия по-млад брат Бърт (акт. Колин Фърт) се налага да заеме британския престол и да стане крал Джордж VI. Във фокуса на филма е историята за това как логопедът Лайънъл Лоуг (акт. Джефри Ръш) успява чрез нетрадиционни методи да превърне плахия и комплексиран принц в истински монарх, който впрочем е баща на сегашната английска кралица Елизабет II. (Вижте видео от премиерата на филма по време на кинофестивала в Торонто).

image
Кадър от филма "Първокласникът" (реж. Джъстин Чадуик).

Основният конкурент на „Кралска реч” бе филмът „Първокласникът” (The First Grader), който също е дело на британски режисьор - Джъстин Чадуик (Justin Chadwick), известен с историческата си драма Другата Болейн (2008).

На 35-ия кинофестивал в Торонто бяха връчени и две награди от името на федерацията на международните кинокритици (The Prize of the International Critics - FIPRESCI Prize). Едната получи американският хореограф и режисьор от китайски произход Шоун Ку (Shawn Ku) за филма „Красиво момче” (Beautiful Boy) определен като откритието на фестивала, а другата бе връчена на Pierre Thoretton за документалния френски филм „Луда любов” (L"Amour Fou), посветен на прочутия моден дизайнер Ив-Сен Лоран.

image

Но главното за фестивал като този в Торонто съвсем не са наградите, а огромният филмов пазар, определящ екранната съдба на голяма част от независимите филми, произведени през годината. Затова повечето негови програми представят филми, които вече са представени в Кан и Венеция.
Все пак кинофестивалът в Торонто представи общо 45 световни (или международни) премиери на филми, създадени от водещи режисьори на съвременното арт кино, като Том Тиквер, Бент Хамър, Фридрик Тор Фридриксон, Питър Мълан, Марион Хенсел, Коен Мортие (Koen Mortier), Ан Хуей (
Ann Hui), Денис Танович, Фен Ксяоган (Feng Xiaogang), Хон Сансу (Hong Sangsoo), Гейбриъл Ренж (Gabriel Range) и др.

Източник: Официалният сайт на 35-ия международен кинофестивал в Торонто.




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. irage - :)
20.09.2010 17:30
Хубаво е да се отбивам тук! Винаги научавам по нещичко :)))
цитирай
2. joysii - Благодяря, спестихте ми ровене в ...
20.09.2010 20:09
Благодяря,спестихте ми ровене в интернет.
Ще гледам непременно филмите, за които става въпрос тук, при първа възможност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10271308
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930