Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2010 18:30 - КИНОТВОРЦИТЕ НА БУНТ СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1391 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.10.2010 18:36


Вчера (2 октомври) във Варна бе открит 29-ят фестивал на българския игрален филм „Златна роза”.
Председател на журито е режисьорът Иван Ничев, а негови членове са журналистката Севда Шишманова, писателят Димитър Динев, актрисата Ирен Кривошиева и социалният антрополог Харалан Александров.
Веднага след откриването на дългоочаквания форум на родното кино се случи нещо, което би трябвало да накара управляващите в България да се замислят дали да продължават да обричат на геноцид духовната култура.
В знак на несъгласие с многократните нарушения на Закона за киното от страна на правителството българските кинорежисьори и продуценти обявиха, че напускат фестивала.

image

Димитър Митовски, режисьорът на най-гледания български филм за последните 20 години „Мисия Лондон”, прочете от тяхно име декларация, която е адресирана до Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, с копие до председателя на народното събрание Цецка Цачева, заместник министър председателя и министър на финансите Симеон Дянков, министъра на културата Вежди Рашидов, председателя на Комисията по културата към народното събрание Даниела Петрова и Менда Стоянова – председател на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание на Република България.
Текстът на декларацията гласи:
„Ние, долуподписаните режисьори и продуценти на филмите, включени в програмата на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, напускаме фестивала в знак на протест, защото не можем да се примирим, че законодателната и изпълнителната власт в България, многократно нарушават Закона за киното. Не можем да приемем, че след повече от година лъжи и обещания, правителството отново няма да изпълни своите поети ангажименти за финансиране на Българско кино. Правителствената политика убива българското кино, а не може да има България без българска култура. Ако министърът на културата не е в състояние да приложи закона за кино смятаме, че той трябва да се оттегли от поста си.”
Своите подписи под този документ са поставили: Александър Морфов (режисьор); Анри Кулев (режисьор); Асен Владимиров (продуцент); Борислав Чучков (продуцент); Владимир Андреев (продуцент); Виктор Чучков (режисьор); Георги Дюлгеров (режисьор), Георги Чолаков (продуцент); Димитър Гочев (продуцент); Димитър Митовски (режисьор); Драгомир Шолев (режисьор); Иван Черкелов (режисьор); Ивайло Христов (режисьор); Камен Калев (режисьор); Киран Коларов (режисьор); Кирил Кирилов (продуцент); Николай Акимов (продуцент); Станимир Трифонов (режисьор); Цветодар Марков (режисьор) Иван Дойков (продуцент) Владо Шишков (режисьор); Петър Вълчанов (режисьор) Кристина Грозева (режисьор) Светослав Овчаров (режисьор); Георги Иванов (продуцент); Деян Русев (режисьор)
Андрей Кулев; Стефан Китанов (продуцент); Росица Вълканова (продуцент); Виктор Божидаров; Борислав Колев.

Силно развълнуван от препълнената зала и нейната реакция на случващото се, режисьорът Димитър Митовски обяви, че въпреки оттеглянето на кинотворците, филмите им остават на фестивала, защото са правени за публиката.
И така, българските кинотворци направиха решителна крачка към своето открито противопоставяне на властимащите, които се опитват да възпрепятстват развитието на киното в България с незаконни средства.

Днес Съюзът на българските филмови дейци обяви, че се присъединява към Декларацията на режисьорите и продуцентите на филмите, включени в програмата на 29-я Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна, която бе прочетена на откриването му на 2 октомври 2010, съобщиха от СБФД.

"СБФД споделя изцяло тревогата на кинематографистите, подписали тази Декларация, защото това е безпокойство на всички създатели на българско кино от неспазването на Закона за филмовата индустрия от страна на Министерство на културата и на изпълнителната власт. Съюзът на българските филмови дейци алармира за драматичната ситуация във финансирането на нашето кино от есента на миналата година и до този момент в множество декларации и открити писма до Народното събрание, до министър-председателя, до министъра на финансите и до министъра на културата. Ето защо настояваме да се прекратят опитите за прехвърляне и размиване на личната отговорност за предизвиканата криза в българското кино в момента на неговия безспорен подем", се заявява в писмото на СБФД, подписано от неговия председател Георги Стоянов.

В конкурса на 29-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" са включени 22 заглавия, половината от които са дебюти. На "Златна роза" ще бъдат показани всички филми, произведени през последните две години - след предишния фестивал, когато голямата награда спечели "Дзифт" на Явор Гърдев. Филмите са създадени със субсидия от НФЦ и БНТ, като копродукции между двете институции или без държавна подкрепа.
Първата прожекция бе на филма „Мисия Лондон”.






Тагове:   български филми,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10269106
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930