Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2010 14:23 - СКАНДАЛ ПРИНУДИ ЕМИР КУСТУРИЦА ДА НАПУСНЕ ФЕСТИВАЛА В АНТАЛИЯ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2160 Коментари: 0 Гласове:
3



imageСветовноизвестният режисьор Емир Кустурица е обявил снощи, че излиза от състава на международното жури на започналия в турския град Анталия кинофестивал „Златен портокал”. Той е бил принуден да вземе това решение, заради острите протести по негов адрес, съобщават местните медии, цитирани от световните информационни агенции.
Фестивалът в Анталия започна в събота вечерта. В знак на протест срещу включването на режисьора на „Ъндърграунд” в състава на международното жури, на церемонията по откриването не е присъствал министърът на културата на Турция Ертугрул Гюнай.
Решението на организаторите на 47-ия фестивал в Анталия да поканят Кустурица за член на журито предизвиква недоволството и на редица кинодейци, режисьори и представители на женски организации от Босна и Херцеговина. Причината за техните протести е просръбската позиция на Кустурица, заемана по време на войната в бивша Югославия. Както е известно, прочутият режисьор, въпреки своя босненски произход, продължава и до днес да стои на националистични просръбски позиции, поради което е нежелан в родния му град Сараево, а живее основно в Белград и Париж.
Спечелилият „Златна мечка” на последния кинофестивал в Берлин турски кинорежисьор Семих Капланоглу оттегли от участие във фестивала своя филм „Мед” в знак на протест срещу пристигането на Кустурица в Анталия.

image
Семих Капланоглу държи "Златната мечка", която спечели на последното Берлинале за филма си "Мед".

Негодуванието си по повод присъствието на Кустурица на фестивала са изразили и редица организации с националистична ориентация.
Вероятно малцина знаят, че режисьорът на шедьоврите „Баща в командировка” и „Циганско време” навремето се отказа от своето мюсюлманско вероизповедание и прие православното християнство. Той обаче категорично отхвърля отправените му обвинения, че е подкрепял сръбските военни по време на войната и твърди, че цялата кампания срещу него е пропаганда, която не се основава върху факти.

imageСкандалът около Кустурица на фестивала в Анталия подхрани интереса на медиите към режисьора.

На специална пресконференция Кустурица заявил, че винаги се е обявявал в защита на целостта на бивша  Югославия, като при това е изразявал своето собствено мнение по въпроса, а не на някоя политическа партия. Режисьорът благодарил на организаторите на фестивала в Анталия и на кмета на града за поканата.  "Но аз обявявам министъра на културата на тази страна за враг", - заявил още Кустурица. Той отбелязал също, че само преди няколко  месеца е изнесъл концерт
със своята музикална група в турския град Бурса и тогава не само публиката, но  и местните власти ги посрещнали много сърдечно.






Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10242678
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031