Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 18:36 - ЗАПОЧВА 54-ият ЛОНДОНСКИ КИНОФЕСТИВАЛ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2097 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Тази вечер се открива 54-ят Лондонски кинофестивал (London Film Festival, LFF). Той ще продължи до 28 октомври, като през това време ще бъдат представени 197 пълнометражни и 112 късометражни филми, като за 11 от тях това ще бъдат световни премиери, за 23 - международни и за 33 - европейски премиери.
Честта да открие фестивалния маратон се падна на филма „Не ме напускай” (Never Let Me Go), заснет по мотиви на едноименния роман на известния японски писател Кадзуо Ишигуро. разказващ зловещата история за ученици от частно английско училище, които са подготвяни за донори на вътрешните им органи. Режисьор на тази екранизация е американецът Марк Романек.
Сред най-очакваните заглавия е британският филм "Кралят говори!" (The King"s Speech) с Колин Фърт в главната роля. Той бе отличен с наградата на публиката (Cadillac People"s Choice Award) на последния кинофестивал в Торонто. Филмът на британския режисьор Том Хупър разказва истинска история. Става въпрос за речта, произнесена от английския крал Едуард VIII (ролята изпълнява актьорът Гай Пиърс) при неговото отричане от престола, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Както е известно, на неговия по-млад брат Бърт (акт. Колин Фърт) се налага да заеме британския престол и да стане крал Джордж VI. Във фокуса на филма е историята за това как логопедът Лайънъл Лоуг (акт. Джефри Ръш) успява чрез нетрадиционни методи да превърне плахия и комплексиран принц в истински монарх, който впрочем е баща на сегашната английска кралица Елизабет II.

image
Кадър от филма "Кралят говори! (реж. Том Хупър).

В рамките на фестивала ще бъдат представени и нашумели филми, като "Черният лебед" (реж. Дарън Аронофски) с Натали Портман, "Кръсота" (Biutiful) на Алехандро Гонсалес Инярито, за ролята си в който Хавиер Бардем бе отличен с награда за най-добър актьор на последния кинофестивал в Кан, „Чучо Бунми, който можеше да си спомни предишните животи” на тайландеца Апичатпонг Вирасетакул, отличен със „Златна палма” в Кан по-рано тази година и др.
Освен традиционната обзорна програма на световното и европейското кино, на този Лондонски фестивал ще бъде представена голяма подборка на най-доброто от новото френско кино, а също така и много експериментални творби, архивни ленти, нови британски продукции, сред които се откроява филмът за "сивия кардинал" на британската политика Питър Манделсън "Манделсън: истинският премиер?".
За съжаление, колкото и да се взирах в официалния сайт на фестивала, така и не открих поне едно българско заглавие.
imageФестивалът ще бъде закрит на 28 октомври с европейска премиера на новия филм на прочутия британски режисьор Дани Бойл „127 часа” (127 Hours). Той е базиран върху истински факти от живота на американския алпинист Арон Релстън, който през 2003г. бил заклещен от паднала скала в планината в щата Юта и за да се освободи се наложило сам да си ампутира ръката.
Церемонията по награждаването ще се проведе в края на предпоследния фестивален ден - 27 октомври. Освен наградата за „най-добър филм”, въведена от две години, ще бъдат присъдени и още няколко приза: Sutherland Award – на най-добрия дебют на фестивала; Grierson Award – на най-добрия документален филм. Наградата за цялостен принос в киноизкуството вече бе връчена на британеца Дани Бойл, създателя на незабравими филми, като „Трейнспотинг” и „Беднякът-милионер”.
Повече информация може да намерите на уеб адреса на фестивала http://www.bfi.org.uk/lff/





Тагове:   Лондон,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10273132
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930