Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2009 16:29 - Божествената Мерил Стрийп
Автор: kastel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3757 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 26.08.2009 10:23


image

Наричат я „жената с хилядата лица”, „актрисата-хамелеон”, „най-интелигентната и сериозна” представителка на актьорската гилдия в Холивуд, която обаче се отличава драстично от типичните звезди на американската „фабрика за сънища”.

 

Знаменитата актриса Мерил Стрийп ще бъде във фокуса на вниманието по време на предстоящия 4-ти международен кинофестивал в Рим тази есен. Неговите организатори вече обявиха официално, че именно тя ще получи този път наградата Марк Аврелий за изключителния си принос в развитието на киното. По-рано тази година името на Мерил Стрийп бе включено в американската Зала на актьорската слава във връзка с отбелязването на нейната 60-годишнина на 22 юни.

 

Мерил Стрийп е родена в Съмит, Ню Джърси през 1949 г. Като малка мечтае да стане оперна певица. Завършва школата по драматично майсторство към Йелския университет. Дипломната й работа е в пиеса, наречена „Жабите”, в която играе заедно със Сигурни Уивър. Представлението се състояло в плувния басейн на колежа.
Първата роля в киното на бъдещата филмова богиня е във филма на Фред Цинеман „Джулия” (1977 г.), в който блестят Джейн Фонда и Ванеса Редгрейв.
Две години по-рано Мерил изпълнила главната роля в театралната постановка на Джоузеф Пап „Око за око”. Именно тази пиеса поставила началото на нейния тъжен роман с актьора Джон Казале, изиграл Фредо Корлеоне в първите две части на „Кръстникът. Независимо, че по това време вече бил женен, той не устоял на чара на младата актриса. Двамата се влюбили и дори заживели заедно. И точно, когато научили, че са одобрени за участие в „Ловецът на елени”, (1978) станало ясно, че Джон е болен от рак на костите. Участието му във филма на Майкъл Чимино можело и да пропадне, ако не било застъпничеството на Робърт Де Ниро. Това била единствената лента, в която Мерил Стрийп и Джон Казале се снимали заедно. После тя изпълнила главната роля в прочутия тв-сериал „Холокост” (1978), който бил отличен с 8 награди „Еми”, в това число и за най-добра женска роля на Мерил Стрийп. Актрисата обаче не се появила на церемонията по награждаването, защото била край леглото на своя любим, на когото оставали броени дни живот.
В едно интервю след неговата смърт Мерил Стрийп споделя, че каквото и да прави занапред, винаги ще усеща болката от тази загуба...

 

Тя се омъжила за скулптора Дон Гъмър и има от  него 4 деца. Бракът й се оказал един от най-здравите в Холивуд. Независимо от безупречната „семейна биография”, жълтата преса обаче не пропуска да припише на Мерил романтични забежки с някои от многобройните й екранни партньори. На първо място с Клинт Истууд, с когото се снима във филма „Мостовете на Медисън” (1995). Под неговата режисура Мерил Стрийп се превъплъщава в провинциална домакиня, която се влюбва в преминаващ столичен фотограф. За изпълнението си получава поредната номинация за „Оскар”. Впрочем, още след след участието й в семейната драма на Робърт Бентън „Крамер срещу Крамер”, което е отличено с „Оскар” за поддържаща роля, става традиция почти ежегодното включване на Мерил Стрийп в списъка на актрисите, претендиращи за най-престижната награда. Номинирана е общо 15 пъти – повече дори от легендарната Катрин Хепбърн, която обаче е получавала статуетката 4 пъти. А Стрийп е триумфирала досега два пъти. Освен за участието си в „Крамер срещу Крамер” тя е отличена с „Оскар” и за гениалното си превъплъщение във филма на Алън Пакула „Изборът на Софи” (1982).   

 

Мерил оценява доста скептично възможностите за изява, които й предлага съвременната киноиндустрия. „Получавам годишно до три интересни сценария – само три! При това в два от тях ролите съвсем не са подходящи за мен. Затова ако ми се удаде да се снимам поне в един филм годишно, считам че ми е провървяло.” – споделя тя. Въпреки това, в момента са в процес на завършване 5 нови филма с нейно участие. Скоро предстои да излезе „Джули и Джулия” – адаптация по книгата на Джули Пауъл, която е известен кулинар-любител. Мерил Стрийп играе ролята на знаменитата специалистка и пупуляризаторка на френската кухня Джулия Чайлд.     

 






Тагове:   мерил стрийп,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Поздравления :)
18.08.2009 14:48
Невероятна актриса ! Една от моите любимки ! Благодаря на г-н Кастелов за това, че ни дарява с толкова естетическа наслада :) Поздравления !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10272431
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930