Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 12:40 - МАЙКЪЛ ДЪГЛАС НАВЪРШИ 65 ГОДИНИ
Автор: kastel Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 11583 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 01.10.2009 12:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image
Звездната съпружеска двойка Майкъл Дъглас и Катрин Зита-Джоунс днес празнува рождените си дни. Майкъл навършва 65 години, а Катрин – 40.

image
    Майкъл, който е син на легендарния холивудски актьор Кърк Дъглас, е роден на 25 септември 1944 г. в
Ню Брънзуик, щата Ню Джърси. Учил е драматично изкуство в Калифорнийския университет. За разлика от много други щастливи деца на знаменитости, които били доведени в киното от своите любящи родители, на Майкъл Дъглас му се наложило доста да се потруди преди да започне филмовата си кариера. По настояване на баща си първоначално се пробвал в какво ли не – разносвач на кафе в киносалон, асистент-режисьор, помощник-монтажист и пр. Дебютира като актьор в телевизионния сериал "Улиците на Сан Франциско" (1972-1977).

image
   Както на Майкъл, така и на знаменития му баща, най-малко би им се искало на екрана да се появи бледо копие на славния Кърк. За щастие талантът на Майкъл и сериозният му подход към предлаганите роли допринесли да бъде избегната тази опасност и още след първите му участия в киното, критиката заговорила за появата на небосклона на американското кино на още един интересен и многообещаващ актьор.
    Не може да се каже, че участието на Майкъл Дъглас във филми като "Привет, герой! " (1969), "Кома" (1972), "Наполеон и Саманта" (1972) е някакво актьорско откровение, но трябва да се признае, че това са съвсем професионални изпълнения и всеки, който е гледал тези филми, няма как да не отдаде дължимото на младия талант.

   По това време се проявила и една друга способност на Майкъл, която му помогнала много за успеха в кариерата. Той съумявал много точно да предвиди каква ще бъде съдбата на даден бъдещ филм, още щом се е запознавал с неговия сценарий. Затова когато  се съгласявал да стане продуцент на някоя продукция – почти винаги това означавало, че тя ще има успех. Така се случило със знаменития филм на Милош Форман „Полет над кукувиче гнездо” (1975), а също и с филми като „Китайски синдром” (1979), „Роман за камъка” (1984) и др. За „Полет над кукувиче гнездо” Майкъл Дъглас получил „Оскар” в най-важната категория „най-добър филм” в качеството си на негов продуцент.
   И все пак основните му постижения в киното несъмнено са неговите актьорски превъплъщения. Впрочем, „звездният миг” на това поприще не дошъл толкова скоро. Майкъл става известен като актьор едва на 30 години след ролята си в прекрасната приключенска пародия на Робърт Земекис "Роман за камъка". Той обаче не се задоволил с постигнатото, което би удовлетворило мнозина на неговото място и само три години по-късно се появил в едновременно в две ключови роли, които предопределят бъдещето му на кинозвезда.
image
Майкъл Дъглас в ролята на Гордън Геко от филма "Уолстрийт" (1987)

   С участието си във "Фатално привличане” и особено в "Уолстрийт" той убедително доказва не само на критиката, но и на зрителите, че творческият му диапазон е много широк. За зловещата роля на финансовата акула Гордън Геко от филма на Оливър Стоун заслужено получава "Оскар" в категорията „най-добро изпълнение на главна роля”. Следващият му значителен успех е във филма на Дани де Вито „Войната на семейство Роуз” (1989), в който демонстрира и безспорния си комедиен талант.
   Веднъж попитали неговия баща за характера на сина му и той отговорил без колебание, че Майкъл съвсем не е толкова приятен и обаятелен, както изглежда. „Не, той е кораво момче. Под меката му обвивка се крие стоманена същност", уточнил великият Кърк Дъглас. Много от ролите на Майкъл Дъглас ни убеждават в това. Сред тях се открояват тези във филми, като „Играта” (1997), „Перфектно убийство” (1998), Момчета-чудо(2000), „Трафик” (2000) и др.
   Последната му роля засега е във филма
Самотникът(2009). А догодина ще го видим в продължението на култовия филм на Оливър Стоун „Уолстрийт”, в който отново ще се превъплъти в персонажа на финансовия гуру Гордън Геко, който и до днес се счита за символ на деградацията и корупцията на Уолстрийт. Все още сюжетът се пази в тайна, а работното заглавие на бъдещия филм е  "Wall Street 2". Известно е, че към екипа ще се присъедини и Шая Лебьоф (Shia Labeouf), познат ни от последната част на Индиана Джоунс. Самият Майкъл Дъглас коментира решението си да приеме поканата на Оливър Стоун по следния начин:
    инаги съм се чувствал уютно в отрицателни роли. Факт е, че Греко е мошеник и пропаднал тип, но определено е изключително очарователен образ. Ако погледнете и други актьори, ще забележите, че те градят най-интересни и запомнящи се роли, именно когато играят злодеи".
image
   Това лято Майкъл Дъглас получи едно от най-сериозните признания във филмовата си кариера. Той бе отличен с награда за цялостно творчество от Американския филмов институт. Призът му бе връчен от Джак Никълсън, а на официалната церемония бе поздравен със специален номер от съпругата си - британската актриса Катрин Зита Джоунс, която също отбелязва днес своя рожден ден. Тя е родена на 25 септември 1969 в Суонзи, Уелс. Омъжена е за Майкъл Дъглас от 19 ноември 2000 г. и има две деца от него.
image
   Катрин нито за миг не е допуснала да остане в сянката на знаменития си съпруг. Нейната кариера в киното е не по-малко блестяща от тази на Майкъл. Тя също спечели заветния за всеки актьор „Оскар” за чудесното си изпълнение в мюзикъла „Чикаго” (2002).

   И накрая нека споделя малко непотвърдена все още информация. Възможно е Майкъл Дъглас тази зима да пристигне в България, защото се очаква да участва в една от бъдещите продукции на филмовата компания „Ню Имидж”, която ще се снима в началото на 2010-та година.


Вижте как Джак Никълсън връчва на Майкъл Дъглас наградата на  Американския филмов институт.


bgchart.net/in/12695

 


 

 

 

 

 

 

 






Тагове:   Оскар,   Майкъл Дъглас,


Гласувай:
1



1. анонимен - и аз навърших днес
25.09.2009 16:35
35, ама никой не пише за мен :(
цитирай
2. kastel - Честит, Рожден Ден!
25.09.2009 16:40
Как никой да не пише, ето че аз Ви поздравявам. Пожелавам да осъществите всичките си планове и да се сбъднат и най-смелите мечти!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10242175
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031