Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2012 23:02 - Марешки внасял лекарства от Индия с изтекъл срок на годност
Автор: padeniebg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3222 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.08.2012 23:14


 ДАНС разследвала новия собственик на "Локомотив" Пловдив по сигнал на лидера на РЗС Яне Янев.  
Бойко Борисов и Веселин Марешки image Йорданин Цветанов / Livesport.bg
                                                  Богаташ, собственик на над 200 аптеки в цяла България, бивш общински съветник, неуспял кандидат за кмет на Варна, притежател на най-бързата кола в света и пребогат автопарк, замесен в корупционнни афери – купуване на гласове срещу лекарства, внос на лекарства от Индия с изтекъл срок на годност и пр. Това е новият собственик на „Локомотив“ Пловдив Веселин Марешки, който наследи на поста Константин Динев.

 Кой всъщност е Веселин Марешки? Веселин Марешки, освен като един от големите фармацевтични босове (с над 200 аптеки „Марешки“ в цяла България), се прочу преди две години и като горд притежател на може би най-бързата колa в света.
  През 2010 г. бизнесменът се похвали с най-новата си придобивка в богатия си автопарк – SSC Ultimate Aero. “Извънземният“ автомобил е 1287 конски сили, максималната му скорост е 450 км/ч. Базовата му цена е 700 000 долара, но допълнителнo Марешки е платил още 400 000 долара за мито и ДДС. С което цената му наближава 1.5 млн. лева. 

 

    -imageСамият бизнесмен се похвали, че след като си е купил мощния автомобил, поръчки направили шейхът на Дубай и президентът на Казахстан.Веселин Марешки разказва, че е вдигал най-много 280 км/ч просто защото няма къде да се развие по-голяма скорост. От малък се зародила любовта му към бързи коли, бързи мотори и бързи джетове. Сам признава, че има богат автопарк. Като ежедневна кола Марешки ползва Ауди А8. Има също Бентли (с регистрационен номер от четири шестици), Мерцедес S-класа, спортен кабриолет и още много други.  Освен луксозните коли, бизнесменът притежава частен самолет и яхта „Ферети“ за 7 млн. лева. А състоянието на Веселин Марешки се изчислява на над 100 млн. лева. 

 

  Според членовете на РЗС било „голям подвиг и отговорност да вземеш клуб, който се тресе от скандали и противоречия в години на икономическа криза и при изцяло сбъркана система за финансиране“.  Ето и целия текст на декларацията:
   "РЗС: ПФК Локомотив (Пд) 1926 има шанс да стане атрактивен като аптекиМарешки”
  В държавата ни все още има хора съпричастни със съдбата на родния спорт. Доказателство за това е решението на варненския бизнесмен Веселин Марешки да подаде ръка на клубния ни футбол в едни от най-трудните му времена. С тази позиция ние от общинската организация на РЗСПловдив изразяваме подкрепата си за новия президент на ПФК Локомотив (Пд) 1926 като сме убедени в готовността му да подпомага и насърчава развитието и утвърждаването на българския клубен футбол.
  Даваме си сметка, че системата е сбъркана и в тези тежки времена за родната икономика и бизнес само родолюбиви Българи би следвало да получават доверието на запалянковците и да има възможност да работят за утвърждаването и развитието на футбола в родния ни град.
  В години на икономическа криза и при изцяло сбъркана система за финансиране на спорта е голям подвиг и отговорност да вземеш клуб, който се тресе от скандали и противоречия.
  Ние добре познаваме дейността на Веселин Марешки, тъй като той беше общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет във Варна от квотата на РЗС. Знаем че той е от хората, които предпочитат да градят и затова приемаме неговия ангажимент към спорта като добър знак за клубния футбол в България.
  Изразяваме своята надежда, че така както Марешки се е доказал във фармацевтичния бранш и е създал народни аптеки, с най-ниски цени на лекарствата, така ще върне футболната слава на Локо Пловдив и ще спечели доверието на запалянковците.
  Общинското ръководство на РЗСПловдив пожелава успех на Президента и отбора тази вечер наЛаутаи за в бъдеще".

 


Атанас Узунов и Веселин Марешки image Йорданин Цветанов/Livesport.bg

А сега – малко предистория. През 2007 г. Веселин Марешки оглавява листата на партия „Ред, законност, справедливост”, която печели 5 места. Явява се и на изборите за кмет на Варна, на които остава втори с около 16 000 гласа.
  По-късно Марешки обяви, че ще бъде на седмо място в листата на РЗС за евроизборите. Дни след това лидерът на партията Яне Янев заяви в морската столица, че го изважда от всички листи и ще инициира проверка на ДАНС срещу него за купуване на гласове.


В сутрешния блок на bTV Янев заяви, че в партията получили документи за корупционни схеми исамостоятелни акции извън екипния принцип на РЗС“. Затова Марешки вече нямало как да остане в листите.


 

 



 

Яне Янев внесъл сигнали в ДАНС и НАП срещу Марешки за внос на лекарства от Индия с изтекъл срок на годност и искане за проверка на произхода на капиталите и внасянето на данъци. Освен до РЗС, писмо с данни за далавери на Марешки попадна и в сайта afera.bg. Сигналът за купуване на гласове е подаден до редакцията на сайта от работник на аптекарския бос, който обаче иска да остане анонимен, за да не пострадат семейството и близките му.
  В него се твърди, че от 7000 подписа, които Веселин Марешки е представил, за да може да се яви на изборите за кмет на Варна, 6300 са били фалшифицирани.
  В писмо до редакцията на сайта въпросният източник разказва как бизнесменът е принудил всеки един от операторите, които работят в аптеките му във Варна, София, Стара Загора, Пловдив, да му предостави списък с по 10 имена и ЕГН-та, преписани от рецептурните книжки на клиентите. Срещу съответното име задължително било да има и подпис, който надлежно е поставен от въпросния служител без лицето, чието име фигурира в списъка, въобще да подозира, че застава зад кандидатурата на Марешки за кмет на Варна, пише сайтът за разследваща журналистика.
  Към него е изпратен и списък, от които ясно личи под каква форма точно Веселин Марешки е искал служителите му да предоставят лични имена и данни, допълнени
от фалшифициран подпис.
  Освен това, според източници на afera.bg, бизнесменът дължи 37 млн. лв. на „Актавис” и е прибрал 1 млн. лева с фалшиви рецепти.
 
Срещу Марешки бе образувана прокурорска проверка за купуване на гласове срещу лекарства. Скандалът обаче поутихна след като бизнесменът остана втори и не успя да се възкачи на кметския стол.
  Веселин Марешки остана завинаги в историята и с „дарението“ от 100 лева, което направи на над 1000 стачкуващи по онова време лекари във Варна. Освен това бизнесменът обеща на медиците по още 500 лева ако спечели изборите.
 Пред bTV Марешки обясни, че „това не е агитация, а благороден жест към всички стачкуващи“.

 

Според Марешки самият той „бил подложен на политически рекет от РЗС“ и затова от своя страна „дава Янев на ДАНС“. Какво се е случило след това „даване на ДАНС“ - май никой не знае.

 

Според обясненията на Марешки Янев му казал „този път трябва да даваш пари, защото ми е много скъпо плащането на медиите, на социолозите и надуването на рейтинга ми“. И още. „Парите обаче не са най-важното. Основното е, че искаше на мой гръб да вкара парашутисти в парламента и незаконните действия, които прави в определени посоки. Яне после ще си измие ръцете, че са ги правили хората по места, а точно той ги надъхва“, обяснява бизнесменът.Ние сме го коментирали с нашите хора тук, че в момента, в който си надуе рейтинга, той ще започне да се изкривява и да лети в небесата. Но не очаквах, че ще посегне точно на мен, защото много добре знае, че без мен е кръгла нула. Вероятно не е предполагал, че ще реагирам така, но ако ме познаваше добре – трябваше да е сигурен, че ще постъпя така и просто ще го зануля“, разказва бизнесменът.
 
paste by...® Livenews.bg / Борислав Радославов 

 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: padeniebg
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 101004
Постинги: 22
Коментари: 46
Гласове: 452
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930