Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2009 21:08 - "СЕКТОР 9" - ИЗНЕНАДВАЩО СВЕЖА ФАНТАСТИКА
Автор: kastel Категория: Забавление   
Прочетен: 1853 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2009 23:58


image

   От днес в киносалоните стартира завладяващият филм на Нийл Бломкамп „Сектор 9”. Това е неговият дебют в киното. Преди него този млад режисьор, навършил 30 години на 17 септември, се усъвършенства като художник по спецефектите и в заснемането на рекламни
клипове.

image

   Режисьорът на филма Нийл Бломкамп

   Невероятно! Тази дума си повтарях през цялото време, докато гледах неговия удивителен филм. Учудващо е как при този сравнително малък бюджет - 30 млн. долара, на толкова млад режисьор се е удало да вдъхне живот на своята впечатляваща антиутопия. Предисторията на филма е свързана с късометражката „Да оцелееш в Йобург” (съкратено от Йоханесбург), която Бломкамп заснел преди 4 години по сходен сценарий в предградията на южноафриканския мегаполис. Този едва 6-минутен филм също разказва за иноземни пришълци в мултинационалния Йоханесбург. (http://www.youtube.com/watch?v=le3y0QlLjJE)

    Още от първата секунда „Сектор 9” те потапя в света на извънземни бегълци, намиращ се не на някоя далечна планета, а само на 3 км от Йоханесбург (ЮАР). Именно тяхното селище, което по нищо не се отличава от имигрантските бидонвили в предградията на всички големи градове по света, е наречено "сектор №9".        Местните хора вече са започнали да забравят как въобще огромният извънземен кораб е надвиснал над града им и защо пришълците са решили да се заселят именно тук. От момента на тяхното пристигане са изминали 28 години и властите решават да възложат на Викус Ван Де Мерве, сътрудник в службата за връзки с извънземните, ръководството на операцията по тяхното преселване в друг специално оборудван лагер.
   Именно след тази завръзка, започва неочакваното и разтърсващо приключение, на което ни прави свидетели този невероятен филм, чиято сила произтича от твърде необичайния му стил за фантастично кино. Ако човек не знае предварително, че ще гледа фантастичен екшън, може да си помисли, че началните кадри са реално заснети събития в предградията на Йоханесбург.

image
Усещането за реалност на случващото се не ме напускаше през цялото време на действието, което ставаше все по-напрегнато и неочаквано до грандиозния финал, който не само силно впечатлява визуално, но и предизвиква към размисъл.

   Що се отнася до визуалните ефекти – просто нямам думи – по нищо не отстъпват на тези в „Терминатор 4” и други подобни филми, които обаче са направени с петкратно повече средства. Сценарият, на който режисьорът е съавтор заедно с Тери Тачел, е  много добре обмислен, интригуващ и най-важното – наситен с непредсказуеми обрати. Силно впечатлява и играта на изпълнителя на главната роля Шарлто Копли!


image

   Може би все пак „Сектор 9” не успява да достигне измеренията на истинска "социална драма", каквато без съмнение се опитва да бъде. Може би не му достига и достатъчен философски заряд, но и в този си вид, според мен, е дотолкова оригинален филм, че да може да се открои на фона на безбройните фантастични простотии, на които сме се нагледали през последните години.
   Получил се е достатъчно сериозен филм, поставящ проблема за идентификацията и самоидентификацията в съвременния стремително променящ се свят. Главният герой, превръщащ се за броени часове от преследвач в преследван, от герой - в злодей, на екзистенциално и биологическо равнище преживява драстична метаморфоза на своята същност, за да намери по парадоксален начин своето истинско Човешко измерение!
    Най-голямото достойнство на филма е несъмнено режисурата, от която личи, че Нийл Бломкамп се е вдъхновявал от образци на научно-фантастичното кино, като „Пришълецът” и „Терминаторът”, а също и от своите спомени за Йоханесбург – градът, в който се е родил и израснал. Благодарение именно на свръхоригиналния си стил, режисьорът-дебютант е успял да каже нещо свое чрез киното, което отдавна се намира в плен на омръзнали ни до болка клишета.

   Разбира се, трябва да отдадем дължимото и на продуцента Питър Джаксън - легендарният създател на „Властелинът на пръстените” - чийто усет за стойностното в киното като винаги не го е подвел.

   „Сектор 9” излезе по американските екрани на 13 август и досега приходите от неговото разпространение надхвърлят 105 млн. долара!

 

 









Гласувай:
0



1. bambola - :)
20.09.2009 11:24
Седнах да го гледам с мисълта- още една разтоварваща фантазия, след първото "невероятно" минах през, "ама този филм ще открие ново начало" и завърших с ясната мисъл че не става изобщо дума за инвънземни и научна фантастика. Наистина много впечатляващ филм, единственото трудно е да бъде избран за гледане след това определено въздейства.

Поздрави за блога

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10274721
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930