Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2010 11:15 - НОВИЯТ ФИЛМ НА НИКИТА МИХАЛКОВ ПРЕДИЗВИКА КРАЙНО ОТРИЦАТЕЛНИ ОТЗИВИ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 7355 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 19.04.2010 11:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В по-ранна своя публикация ви информирах за съдържанието на основните конкурсни програми на предстоящия 63-ти международен кинофестивал в Кан. Той ще започне на 12 май с тържествена церемония, която ще води британската актриса Кристин Скот Томас. Журито на главния конкурс ще бъде ръководено от американския кинорежисьор Тим Бъртън ("Едуард ножиците", "Батман", "Ед Ууд", "Алиса в страната на чудесата" и др.), а негови членове са Кейт Бекинсейл (актриса), Джована Мецоджорно (актриса), Бенисио дел Торо (актьор), Шекар Капур (режисьор), Алберто Барбера (директор на Националния музей за кино в Торино и бивш шеф на Венецианския кинофестивал) и Джафар Панахи (ирански режисьор, репресиран наскоро от властите в родината си). Председател на журито, което ще определи победителите в конкурса за късометражни филми, е канадският режисьор Атом Егоян, а нашумялата със своите филми напоследък френска режисьорка Клер Дени ще оглави журито на програмата „Особен поглед”. Мексиканският актьор Гаел Гарсия Бернал пък ще ръководи работата на журито, което ще определи новия носител на наградата „Златна камера” в конкурса за най-добър дебютен филм.
imageСред филмите-претенденти за „Златна палма” (главното фестивално отличие) попадна и новата суперпродукция на Никита Михалков „Изпепелени от слънцето 2”. Това е продължение на най-награждавания досега филм на Михалков, отличен с „Оскар” и с Голямата награда на журито в Кан през 1994г. На предстоящия кинофестивал в Кан ще бъде показана неговата съкратена двучасова версия, а премиерата на пълната (тричасова!) версия се състояла вчера в Кремълския дворец в Москва. Според руските информационни източници, на нея са присъствали 6000 зрители, които до последния момент се оглеждали за президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин. Но уви, премиерата не била уважена дори и от първата дама Светлана Медведева, както и от шефа на администрацията на президента Владислав Сурков (репортаж за премиерата може да видите тук).
Вече имах възможност да споделя своите песимистични очаквания относно опита на Никита Михалков да направи поредния си след „Сибирския бръснар” патриотичен киноопус. Разбира се, това са само мои предчувствия, но ето, че те вече се потвърждават от излезлите първи отзиви за филма. Един от най-големите руски информационни портали (вижте тук) публикува подробна статия от Михаил Трофименков, която е озаглавена „Мръсни спомени за великата война”. В нея известният руски кинокритик пише, че първата част от филма на Никита Михалков може да се гледа, само ако се възприема като комикс или манга, макар че въобще не може да се сравнява с „Първия отряд” (нашумял руско-японски филм). И след като прави подробен, ироничен анализ на видяното, той заключава: "Няма образи – само физиология. Няма ужас – само отвращение. И дори неудобство, почти срам за професионалистите по грим и визуални ефекти, измайсторили всичките тези изсипващи се черва... Това е присъда над режисьора, даже не присъда, а диагноза. Режисьорът все пак е художник. Художникът създава образи, което е акт на любов. Но Никита Михалков, както е видно, явно не е в състояние вече да го прави, а може само да насилва зрителите. Впрочем, още по-отвратителен от натуралистичните сцени с разкъсани човешки месища, според Трофименков е снегът, синтезиран от компютър, който красиво-красивичко затрупва всичко...imageА и самата идея да бъде направено продължение на „Изпепелени от слънцето” е безумна, според него. Защото онези, които са гледали филма помнят финалните титри, от които ставаше ясно, че Котов е разстрелян, жена му загинала в лагер, дъщерята умряла в детски дом. Последният кадър пък бе повече от ясен и недвусмислено удостоверяваше, че провокаторът Митя Арсентиев (акт. Олег Меншиков) сам слага край наживота си. В тази връзка Трофименков си позволя да подхвърли ехидно,  че ако в първия филм някой бе направил аборт, то в продължението щяхме да имаме шанса да видим оцелялото по чудо дете. Макар че, обобщава Трофименков, съдейки по мимиките на героите от филма, всички те са зомбита. И така, все в този дух. Не си спомням да съм чел някога по-остра (и злобна!) рецензия за филм. Най-тежката присъда обаче произнесли присъствалите на премиерата ветерани от войната. Техните оценки за видяното са безапелационни: „мъка”, „изплю се в лицето ни”, „не може да се снима така”.
„Да, времето изтрива от паметта физиологичния ужас от войната. Но ако все пак в екранния ужас имаше зрънце истина, ветераните едва ли биха говорили така. Слава богу, че на никого не му прилоша по време на самата прожекция”, заключава Михаил Трофименков.
Не знам какво да мисля след прочетеното. Все пак, не мога да повярвам, че филмът на Никита Михалков е толкова ужасен. В противен случай не биха го включили в конкурсната програма на кинофестивала в Кан. Макар че и на това си има обяснение, според Трофименков. И то е, че в Кан неслучайно ще покажат съкратена версия – при това с цял час! Жива тъкан никой не реже толкова драстично, а само мъртва! – обобщава авторът.






Тагове:   Михалков,


Гласувай:
5



1. анонимен - Иван
19.04.2010 13:05
Не знам.... Само като видях плаката на филма /Михалков в героична поза с автомат - напомнящ на някой филм с Чък Норис примерно/ ми стана ясно, че тук има нещо много гнило и глупаво. Интересни са руснаците - уж винаги се подиграват /при това напълно основателно/ на американските комерсиални стереотипи, а в същото време ги прилагат като по учебник. Появата на това безсмислено продължение на един хубав филм отново доказва това... Иначе откакто се превърна в придворния режисьор на Путин, Михалков явно повече се грижи за това да се грижи за ореола си на национално духовно светилище, отколкото да бъде истински творец.
цитирай
2. monaliza121 - Никита Михалков
19.04.2010 22:34
Това, което ще напиша е силно пристрастно, защото Никита Михалков е един от любимите ми режисьори, но мисля, че имам право, тъй като в подробния "разбор" на господин Трофименков /прочетох го внимателно/ и без бинокъл се вижда, че е подплатен с дебел пласт лично отношение и вадеща очите злоба и дребнавост. Филма "Изпепелени от слънцето" съм гледала няколко пъти, съгласна съм, че имаше неподновяем край, но ако режисьорът е имал какво още да каже, допустимо е продължение. При първа възможност ще гледам филма, но сигурно няма да си взема сметачна машинка за да изчисля на колко години дъщерята на Котов е станала сержант във филма /2-ра част/ и като пластичен хирург с професионално око да определям състоянието на нейните гърди. И най-големият идиот не би нарекъл героите на Михалков и него самият "зомбита", защото неговите персонажи са изключителни живи и колоритни, надявам се и в продължението на "ИС-2". Относно компютърния сняг, който покривал бавно касапската сцена, господина да не би да е очаквал истински сняг?? Алегорията с времето и забравата е повече от явна и затова вероятно е наблегнато на физиологията. Но... няма да гадая и ше продължа с почти финалните му думи: "Парчета не се режат от живо тяло, а само от труп".
На кинофестивали се представят почти винаги съкратени версии на филми, които са по-дълги по време. Сравнението с труп е неуместно и провокира въпроса: Кой тук е некрофил?

Благодаря за темата и информацията, която ми дадохте! Бъдете здрав!
цитирай
3. анонимен - Кой от коментиралите е гледал фи...
24.05.2010 01:55
Кой от коментиралите е гледал филма?
цитирай
4. анонимен - hydrovicho
21.12.2010 21:11
Филмът е много силен. Има нещо нестандартно и магнетично в него и това го прави трудно смилаем за руската публика свикнала да вижда военен героизъм.
Единственият му недостатък, е че има претенциите на продължение на известен филм, а реално е много по-динамичен и интересен от първата серия. Може би нямаше да има толкова негативни мнения ако Никита го беше пуснал като независима военна история.
Очаквам с нетърпение последната част.
цитирай
5. анонимен - За мен филма е перфектен!!
17.12.2011 21:37
Това е един от най силните Руски филми Живял съм в русия нагледал съм се на военни филми надъхани с патриотизъм и геройзъм не че е лошо но реализма понякога е полезен дори и да е поднесен сурово. Това е "Брутална реалност" но е по добре от напудрена сляпа геройчност, а филма трябва да се гледа повече от един път, а това е поредното доказателство , че е много добър.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10274885
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930