Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 11:40 - НАГРАДИТЕ НА 8-ия ФЕСТИВАЛ ЗА КЪСОМЕТРАЖНО КИНО "IN THE PALACE" В БАЛЧИК
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 3457 Коментари: 2 Гласове:
1



imageНад 15 късометражни филма от 10 държави бяха отличени на 8 - мия международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE в Балчик, за който може да прочетете повече в предишна моя публикация.
Осмото издание на фестивала ще се запомни с рекордния брой филми (250) в състезателните програми и най-много премиерно излъчени в България заглавия.
Състезанието между селектираните филми тази година се състоя в три конкурсни програми - Mini It, Sony It, Music and Commercial It. В рамките на тези категории бяха връчени награди за игрален филм, документален филм, анимация, тв филм, реклама, музикално видео, научно - популярен филм. Във всеки конкурсен раздел специално избраното тричленно жури раздаде награди за най-добрите филми.
Голямата награда за игрален филм спечели италианският филм "War" на режисьорa Паоло Сасанели. В категорията игрален филм журито присъди и две специални отличия – на автстралийския “Into my arms” и на немския “Father language”.

image
Момент от закриването на фестивала

ВСИЧКИТЕ НАГРАДИ:
В конкурса Music and Commercial IT журито, което оценяваше рекламните и музикални клипове бе с председател Джи Лий /криейтив директор Google/ и членове Иво Христов и Наско Русков.
Голямата награда в категорията рекламен клип получи трейлърът на 17 - ият филмов фестивал “Рейнданс”, английското видео “Film to die”.
Голямата награда в категорията музикален клип отиде при французина Франсоа Вожел за клипа “After the rain”.

Конкурс Sony It. Жури в състав председател Иво Драганов и членове Румяна Петкова и Иван Цонев избираха най-добрите телевизионни, документални и научно популярни филми.
Голямата награда за документален филм журито присъди на филма „Благодаря ти скинхед момиче” в лицето на Шарън Уудуърд.
Голямата награда за телевизионен филм журито присъди на филмовата поредица на бТВ „Бетонни градини” в лицето на разследващата журналистка и режисьор Генка Шикерова и оператора Борис Пинтев.
Журито в тази категория специално отбеляза филмите „10 години до Нешвил” на Катаржина Тржаска, както и значимостта на поредицата на журналиста от бТВ Канна Рачева „Извор на съкровища”.

В конкурсната програма Mini IT се състезаваха десетки анимационни и игрални филми, които бяха оценявани от жури: председател професор Лоренцо Дамян и състав Кейт Тейлър, Райнер Щрекер, Весела Денчева и Иван Богданов.
Голямата награда за анимационен филм спечели френската анимация “RU” на режисьорът Флорентин Грелие. Специалната награда на журито в тази категория спечели аржентинския “The employment”.

Фестивалът в Балчик се превърна в арена на още един конкурс, който беше провокиран от един от спонсорите на фестивала SONY ERICSSON – за заснемане на short film, заснет с помощта на новите 3D мобилни телефони на компанията. Десетки гости на фестивала направиха първите си опити в късометражния жанр, а наградата - последен модел телефон SONY ERICSSON спечели Ивайло Минчев, който призна, че задачата е била трудна, но истински вълнуваща.
В обявения от продуцента на фестивала IN THE PALACE конкурс за плакат и видеоклип наградите спечелиха два проекта за плакат: на “Bazuka Team” и Борис Бонев и “Bazuka” и “Ghostdog teams”, като те спечелиха и наградата за видеоклип на фестивала.

Източник: пресофисът на 8-ия международен фестивал на късометражното кино IN THE PALACE в Балчик.







Тагове:   Балчик,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. frozzen - Наградите на Балчик
01.07.2010 23:26
Само една награда сте изпуснал и това е голямата награда за филма от поредицата Атлас на БНТ - Платото Наска. Той взе Голямата награда за най-добрър научно-популярен филм. Да, почти никой никъде не го споменава.
цитирай
2. kastel - Благодаря за уточнението
02.07.2010 15:46
Наистина съм пропуснал да я спомена, но това е защото самите организатори не са я включили в своята информация. Все пак благодаря много за уточнението...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10274819
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930