Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2010 17:41 - „ИЗТОЧНИ ПИЕСИ” СПЕЧЕЛИ ЗАСЛУЖЕНО „ЗЛАТНА РОЗА”
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2316 Коментари: 1 Гласове:
5




image  Филмът "Източни пиеси" в лицето на режисьора и сценариста Камен Калев и изпълнителя на главната роля Христо Христов бе отличен със „Златна роза” за най-добър пълнометражен игрален филм на завършилия във Варна 29-ти фестивал на българското игрално кино, предаде агенция БГНЕС.
Лично аз съм дълбоко удовлетворен, че журито в състав: проф. Иван Ничев – председател и членове - Севда Шишманова, Димитър Динев, Ирен Кривошиева, Харалан Александров, е взело това напълно очаквано и логично решение. Убеден съм, че наистина няма по-добър български филм от „Източни пиеси”, не само през последните две години, но и през целия период след падането на комунизма в България.

imageДопада ми и формулировката на журито, че дава наградата на филма за открояващия се кинематографически възглед на неговите създатели, за творческия риск да понесат болката на живота и да я запечатат във времето.
Специалната награда на община Варна е за филма "Тилт" в лицето на продуцента Борислав Чучков и режисьора Виктор Чучков–син - за намерения творчески подход да бъде разказана и преведена на езика на новото поколение историята на близкото ни минало. Специална награда за телевизионен филм отиде при "Аварийно кацане".

image Журито присъди още следните награди: Най-добър режисьор – Камен Калев за филма "Източни пиеси";
Най-добър сценарий – не се присъжда;
Най-добър оператор се поделя между - Крум Родригес за филма "Подслон" и Антон Бакарски за филма "Лов на дребни хищници". Награда за мъжка роля – поделя се между Мариян Вълев за филма "Лов на дребни хищници" и Явор Бахаров за филма "Тилт". Награда за женска роля не се присъжда. Награда за дебют - на филма "Подслон" в лицето на режисьора Драгомир Шолев - за авторски почерк: достоверен, ясен, пестелив, безпощаден.
Журито присъжда и два диплома за забележителни индивидуални постижения на - Ованес Торосян за поддържаща мъжка роля за изпълнението му във филмите "Източни пиеси" и "Тилт"и Яна Титова за поддържаща женска роля за изпълнението й във филма "Лов на дребни хищници".
Тричленното жури за късометражни игрални филми (Весела Казакова, Емил Христов и Людмил Станев) отличи със "Златна роза" за най-добър късометражен филм „Парче от дъгата” (реж. Стефан Чернев). Присъждат се и два диплома за филмите - "Пустинният бегач" (реж. Григор Лефтеров) и "Яйцето" (реж. Екатерина Денева). Наградата на СБФД се присъжда на филма "Светото семейство" – сценарист и режисьор Красимир Крумов. Наградата на гилдията на кинокритиците към СБФД се присъжда на филма "Лов на дребни хищници" – сценарист Христиан Ночев, режисьор Цветодар Марков.







Гласувай:
5


Вълнообразно


1. monaliza121 - Заслужена награда
09.10.2010 09:28
за "Източни пиеси".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10275531
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930