Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 18:00 - КЕЙТ БЛАНШЕТ - НАЙ-ДОБРАТА ХОЛИВУДСКА АКТРИСА СЛЕД МЕРИЛ СТРИЙП
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 6997 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageКейт Бланшет e родeна на днешната дата (14) май преди 41 години в Мелбърн, Австралия, в семейството на Робърт и Джун Бланшет. Баща й, който бил родом от Тексас, служел като морски офицер. Кейт била едва 10-годишна, когато той починал от сърдечен пристъп и цялата тежест върху отглеждането на трите деца - Кейт, по-големия й брат Боб и по-малката й сестра Женевиев – пада върху плещите на майка й Джун.
Кейт получава образование в женския методистски колеж в Мелбърн, където участва в няколко постановки на училищния театър. После следва в Мелбърнския университет изкуствознание и икономика. Но скоро го зарязва и заминава на пътешествие из Англия, а после в Египет, където се запознава с един човек, който й предлага да се снима като статистка в египетски филм за бокса. Младата Кейт се съгласява, защото и трябвали спешно пари. Но тази случайно попаднала й роля в киното се оказва първата в нейната звездна кариера.
След завръщането си в Австралия Кейт постъпва в Националния институт за драматично изкуство. Завършва го през 1992г. и веднага започва нейната кариера като театрална актриса. През 1993г. получава награда от Обществото на театралните критици на Сидни за най-добър дебют, след което участва в скандалната постановка „Олеана”, което й носи ново признание - обявяват я за най-добра театрална актриса за 1993г.
Окрилена от успехите си на сцената, Кейт Бланшет започва да се пробва в киното и телевизията. Играе епизодични роли в телевизионни сериали, като същевременно продължава да блести на театралната сцена. През 1996г. изпълнява главната роля в късометражната драма „Парклендс” и веднага привлича вниманиетоэ на кинокритиците. От този момент нататък се фокусира почти изцяло върху работата си в киното.
През 1997г. по екраните излизат едновременно три филма с нейно участие: „Път към рая”, романтичната комедия „Слава богу, той срещна Лизи” и историческата драма „Оскар и Лусинда” по едноименния роман на Питър Кери, в която Бланшет блестящо изпълнява ролята на богатата наследница Лусинда Лепластриер. За това свое изпълнение младата актриса е номинирана за наградата на Обществото на австралийските кинокритици.

image

1998г. е особено важна в кариерата на Кейт Бланшет, защото през нея се превъплъщава превъзходно в английската кралица Елизабет I – главния персонаж от едноименния исторически филм на британския режисьор от индийски произход Шекар Капур. Именно благодарение на тази роля Кейт Бланшен става световно известна. Номинирана е за „Оскар”, спечелва „Златен глобус” и наградата на Британската академия за филмово и телевизионно творчество (BAFTA).
На следващата година Кейт Бланшет се снима в четири филма – деветминутната късометражка „Истории за изгубени души”, костюмната мелодрама „Идеалният мъж” по пиесата на Оскар Уайлд, комедията на Майк Нюъл „Pushing Tin” и психотрилъра на Антъни Мингела „Талантливият мистър Рипли” по романа на Патриша Хайсмит. imageВ последния филм Бланшет изпълнява неголяма роля на богата аристократка. Режисьорът Мингела се опасявал, че тя може да се откаже от участие, заради това, че ролята не е централна, но актрисата се запознава със сценария и дава съгласието си. Любопитното е, че в романа отсъства нейната героиня, но в сценария Мингела добавя този персонаж и дори при заснемането на филма увеличава продължителността на сцената с Кейт Бланшет. Младата австралийка се справя отлично и дори е номинирана за награда BAFTA като най-добра изпълнителка на второстепенна роля.
През 2000г. Бланшет участва в два филма. Единият е драмата „Мъжът, който плачеше” с Джони Деп, Джон Тортуро и Кристина Ричи. Кейт изпълнява ролята на Лола, руска танцьорка в кабаре. Епизодична роля в този филм има и починалият неотдавна Олег Янковски. Той играе ролята на бащата на главната героиня. Вторият й филм от тази година е мистичният трилър на Сам Рейми „Дарбата” (The Gift), който постигна доста голям касов успех, но бе разкритикуван от пресата. Високи оценки за своето изпълнение получи само Кейт Бланшет. И така – само две години след „Елизабет” – Кейт Бланшет се превръща в една от най-популярните холивудски актриси.
Следват роля след роля в най-различни филми, в които си партнира все с първокласни американски изпълнители. Например във филма на Бари Левинсън „Бандити” (2001) се снима заедно с Били Боб Торнтън и Брус Уилис. После участва в монументалната трилогия на Питър Джаксън „Властелинът на пръстените”, изпълнявайки ролята на кралица на елфите.
През 2003г. се снима в криминалната драма на Джоел Шумахер „Вероника Герин”, разказващ реалната трагедия на ирландската журналистка Вероника Герин, която открито се противопоставила срещу наркобароните. Играта на Бланшет отново потвърждава високата й класа.
imageДве години по-късно Кейт Бланшет спечелва „Оскар” за най-добро изпълнение на второстепенна роля във филма на Мартин Скорсезе „Авиаторът”. Тя се превъплъщава чудесно в образа на холивудската звезда от 40-те години Катрин Хепбърн, която била любовница на мултимилионера Хауърд Хюз (акт. Леонардо Ди Каприо). Освен „Оскар” тази роля й носи още много престижни отличия, сред които е и наградата BAFTA.
През 2005г. Бланшет си дава малък отдих от бесния ритъм на Холивуд, за да се снима в родината си в скромния криминален трилър „Малка рибка”. През май 2006г. дефилира заедно с Брад Пит и Гаел Гарсия Бернал по червения килим в Кан за премиерата на филма „Вавилон”, , който получава награда за режисура в лицето на Алехандро Гонсалес Иняриту.
Следват няколко запомнящи се роли в стойностни филми, като „Добрият германец” на Стивън Содърбърг, „Записки по един скандал” (номинация за „Златен глобус”), „Елизабет: Златният век” (продължение на „Елизабет” с режисьор Шекар Капур).
imageМного любопитно е нейното превъплъщение в биографичния филм на Тод Хейнс за Боб Дилън „I"m Not There” (2007), в който тя играе мъжка роля – младия Дилън. В този филм участват също Ричард Гиър, Крисчън Бейл, Хийт Леджър, Крис Кристоферсън и др.
През 2008г. излезе четвъртият филм за Индиана Джоунс на Стивън Спилбърг, в който Бланшет изпълнява главната женска роля. През същата година Кейт Бланшет се снима заедно с Брад Пит в превъзходния филм на Дейвид Финчър „Странният случай с Бенджамин Бътън”.

image
Кейт Бланшет позира пред фотографите преди премиерата на "Робин Худ" в Кан.
Само преди два дни тази великолепна актриса премина отново по червения килим в Кан – този път заедно с Ръсел Кроу, изпълняващ главната роля в новия филм на Ридли Скот „Робин Худ”, в който Кейт Бланшет играе неговата любима – Мериън Локсли. (Вижте видео тук!)

image
Кейт Бланшет и Ръсел Кроу в кадър от филма "Робин Худ", с който на 12 май бе открит 63-ия кинофестивал в Кан

Кейт Бланшет е омъжена от 13 години за Ендрю Ъптън, австралийски сценарист и режисьор, от когото има 3 деца. Отначало двамата живеят в Сидни, след което се преместват в Лондон.

По мое мнение Кейт Бланшет е може би най-значимата след Мерил Стрийп холивудска актриса в момента. Не бих се изненадал, ако в скоро време бъде удостоена с "Оскар" и за изпълнение на главна роля. Тя го заслужава отдавна!





Тагове:   Авиаторът,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 21:13
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10277914
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930