Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2010 11:01 - БЕЗ ИЗНЕНАДИ В НОМИНАЦИИТЕ ЗА "ОСКАР" - ФАВОРИТИТЕ СА КАМЕРЪН И БИГЪЛОУ
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2341 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 03.02.2010 11:23


imageЗа огромно мое (а вярвам и ваше) съжаление „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” не попадна сред номинираните пет филма за наградата „Оскар” в категорията „най-добър неанглоезичен филм” на 2009г. Разбира се, това че бе включен в списъка от 9 заглавия, предхождащ окончателните номинации, бе вече успех. Но конкуренцията тази година се оказа особено силна. Затова напълно очаквано сред петте номинирани се наредиха европейските фаворити – германският „Бялата лента” („Златна палма” в Кан) и френският „Пророк” (Голямата награда на журито в Кан), а също и израелският „Ajami” („Златна камера” в Кан), перуанският „Млякото на скръбта” („Златна мечка” в Берлин) и аржентинският „El Secreto de Sus Ojos” (Специалната награда на журито от фестивала в Хавана). Очевидно е, че членовете на Американската киноакадемия са се съобразили с високите оценки на тези филми, дадени на най-големите европейски фестивали. В интерес на истината трябва да кажем, че въпреки немалкото му фестивални отличия, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” все пак не бе удостоен с толкова престижни награди през годината като тези, с които бяха отрупани номинираните филми.

image

Няма никакви изненади при номинациите в основната категория „най-добър филм на годината”. Тази година в нея се състезават не пет, а 10 заглавия, каквато е била традицията до 1944г. И в тази десетка попаднаха следните филми: "Аватар" (Avatar), „Войната е опиат” (The Hurt Locker)), „Сектор 9” (District 9), "Прешъс" (Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire), „Сляпата страна” (The Blind Side), „Образование” (An Education), "Гадни копилета” (Inglourious Basterds), „Сериозен човек” (A Serious Man), "Високо в небето" (Up in the Air) и анимацията "В небето” (Up).
Както се очакваше „Аватар” на Джеймс Камерън и „Войната е опиат” на неговата бивша съпруга Катрин Бигълоу се наредиха сред фаворитите, получавайки общо по девет номинации за „оскари” в различните категории.
В по-ранна своя публикация изказах мнението, че любителите на прогнозите тази година ще бъдат силно раздвоени на кого да заложат в крайна сметка – на Джеймс Камерън или на неговата бивша съпруга, на „Аватар” или на „Войната е опиат”?
Моята прогноза е следната: „Аватар” ще получи основният „Оскар” за най-добър филм, а „Войната е опиат” – този за най-добра режисура. Разбира се и двата филма ще получат и поне по още един-два „оскара” в други категории. Не е изключено Джеймс Камерън да триумфира с общо 5-6 статуетки.
imageМного съм любопитен дали Мерил Стрийп ще грабне за трети път ценното отличие, след като вече попада за 15-ти път сред номинираните. Лично аз мисля, че тя заслужава да получи „Оскар” още веднъж, защото изпълнението й във филма „Джули и Джулия” е наистина превъзходно. Не съм гледал още филма „Прешъс” и не знам дали чернокожата изпълнителка на главната роля в него има шансове да я изпревари. Мнозина ще стискат палци вероятно за Сандра Бълок, която за пръв е номинирана за „Оскар”, но аз не бих заложил на нея, заради това, че не винаги е на висота. Така например тази година тя е номинирана и за „Златна малинка” в категорията „най-лоша актриса” за изпълнението си във филма „Аll About Steve”. Би било куриозно да получи едновременно „Оскар” за „The Blind Side” и „Златна малинка” за „Аll About Steve”.
imageОт номинираните в категорията „най-добър актьор” ще стискам палци за Джеф Бриджис ("Crazy Heart"). Харесва ми също и Джордж Клуни във “Високо в небето", Морган Фрийман, във "Непобедим" и Джеръми Рънър във „Войната е опиат”, но мисля че не са на нивото на Бриджис. Не съм гледал още Колин Фърт в "A Single Man" и смятам че не е изключено именно той да изпревари моя любимец Джеф.

Пълният списък на всички номинации можете да видите тук.

Накрая ми се иска да насоча вниманието към една любопитна класация за реализираните приходи от разпространението по американските екрани на всеки от филмите, попаднал в голямата десятка. Подробности може да намерите в сайта boxofficemojo.com. Начело в тази класация е „Аватар” с $595.8 млн., а на последно място е „Образование” донесъл засега едва $8.8 млн. Общите приходи от десетте заглавия, претендиращи за „Оскар” в категорията „най-добър филм на 2009 година” възлизат на $1.5 млрд. – средно по $151 млн. на всеки.


Оценете този сайт в Рейтинг класацията THERATING.NET







Гласувай:
4



1. irage - И аз
06.02.2010 10:01
ужасно съжалявам за "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"!По моето скромно мнение филмът е повече от хубав...:-)))Поздрави за чудесния блог!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10277027
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930