Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 15:51 - РОМАН ПОЛАНСКИ: "ПОВЕЧЕ НЕ МОГА ДА МЪЛЧА!"
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 1392 Коментари: 0 Гласове:
2



imageЗнаменитият кинорежисьор Роман Полански, който продължава да се намира под домашен арест в своята вила в Швейцария, наруши продължилото няколко месеца мълчание. Той публикува вчера на сайта на френския философ Бернар-Анри Леви, който е негов приятел, обръщение, в което се опитва да обясни защо не трябва да бъде екстрадиран от Швейцария в САЩ. В него той подчертава, че не моли за снизхождение, а за справедливост.
"Повече не мога да мълча!", - пише Полански. По думите му, настояването за неговото екстрадиране в САЩ е "несправедливо и пълно с противоречия". Режисьорът смята, че наказателното преследване срещу него е било възобновено, само за да се угоди на медиите. Според Роман Полански, представителите на американското правозащитна система всъщност не си поставяли за цел да го изправят пред съда, а преследвали други цели. Полански намеква за това, че прокурорът от Лос Анджелис Стив Кули се е кандидатирал за изборите за генерален прокурор на щата Калифорния, поради което се нуждае от допълнителна медийна реклама.
Полански е също така уверен, че в хода на воденото срещу него дело американските прокурори са допуснали многобройни процесуални нарушения. Носителят на „Оскар” призовава за честно отношение към него.
Както е известно, преди няколко дни Роман Полански получи официален отказ от апелационния съд на Калифорния на своята молба за преразглеждане на делото, водено срещу него или за неговото прекратяване. Освен това Калифорнийският апелативен съд отказа да вземе под внимание и ходатайството от страна Саманта Геймър, която е потърпевшата в случая, за прекратяване на делото.
Напомням, че 76-годишният кинорежисьор, сценарист и актьор Роман Полански бе арестуван на 27 септември 2009г. по настояване на САЩ, в момента на неговото кацане на летището в Цюрих, където той пристигна за да участва в международен кинофестивал.
В САЩ Полански е обвиняем за това, че през 1977г. е имал сексуален контакт със Саманта Геймър, която тогава била едва 13-годишна. През 1978г. режисьорът напуска САЩ, за да не попадне в затвора по обвинение в педофилия и оттогава до днес живее в Европа. Американските власти обаче настояват за възобновяване на съдебния процес срещу него, независимо от това, че потърпевшата Саманта Геймър отдавна не настоява за това, защото е простила на режисьора и е получила парична компенсация.

image

Роман Полански е един от най-ярките майстори на световното кино през втората половина на ХХ век. Спечелил е многобройни фестивални отличия, сред които "Златна палма” от Кан ("The Pianist" - 2002), "Златна мечка" от Берлин ("Cul-de-sac" -1966), "Златен лъв" за цялостно творчество от Венеция (1993), "Оскар" за режисура ("The Pianist" - 2003), "Златен глобус" ("Chinatown" - 1974) и др.
На тазгодишното, 60-то издание на Международния филмов фестивал в Берлин Роман Полански
спечели наградата за най-добър режисьор за последния си филм „Писател в сянка", който бе завършен от неговите сътрудници благодарение на указанията, които успяваше да им изпраща от затвора.
За освобождението на Роман Полански се застъпват редица европейски страни, а също така ЮНЕСКО и много видни световни дейци на културата.

Вижте повече по темата в моя по-ранна публикация тук.





Тагове:   оскар,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10277720
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930