Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2010 13:15 - ИМА ЛИ ЗАГОВОР НА ФРЕНСКИТЕ МЕДИИ СРЕЩУ НИКИТА МИХАЛКОВ?
Автор: kastel Категория: Изкуство   
Прочетен: 2257 Коментари: 0 Гласове:
3



image

Компанията Wild Bunch, притежаваща правата за разпространение на новия филм на Никита Михалков „Изпепелени от слънцето 2: Предстояние”, обвини френската преса в заговор срещу новата творба на руския режисьор. (За негативните реакции, предизвикани от филма след неговата премиера в Русия, ви информирах в предишни публикации).
Така например, едно от най-популярните периодични издания във Франция „Либерасион” не скри своето удивление от „необяснимата поява на филма на Михалков" в основната конкурсна програма на предстоящия 63-ти кинофестивал в Кан.
А един от най-влиятелните френски вестници „Льо монд” охарактеризира продължението на „Изпепелени от слънцето” като завоалирана "ода за Сталин”.
Представителят на Wild Bunch Венсан Маравал цитира американското издание „Variety”, според което „френската преса недолюбва филмите на Михалков”. „Всеки, който е гледал неговите творби, знае, че са антисталински”, подчертава Венсан Маравал.
imageЛично на мен ми е трудно да взема отношение по този спор, защото още не съм гледал филма, но признавам, че и аз се чудя как така са го включили в основната конкурсна програма на Кан, след като вече излезе по екраните на Русия и по мнението на критиката бил пълен провал. Разбира се, селекционерите на най-престижния кинофестивал на света могат да си позволят волността да изберат дори и някое слабо заглавие, само защото е филм на режисьор, когото те уважават. Но не мога да си обясня какво ги е накарало да пренебрегнат своя основен принцип, съгласно който в главния конкурс никога не допускат филми, които вече са излезли по екраните. Та нали фестивалът в Кан е толкова престижен, именно защото там се съревновават филми, които все още никъде не са били показвани. Според най-последни данни за руския боксофис „Изпепелени от слънцето 2” се проваля тотално, събирайки малко повече от $6 млн., въпреки че е разпространяван в рекорден брой за Русия копия – 1079. Вече е че, че заснетият за $55 млн. филм, едва ли ще може да възвърне огромните си разходи.
imageСамият Никита Михалков бе принуден да обяснява тези дни пред медиите причините за слабата посещаемост на филма му. Прославеният режисьор признава, че той е доста труден за възприятие и вероятно е отблъснал голяма част от публиката. „Има филми, които се въртят по-дълго време. А има и такива, които мигновено събират огромни приходи. Но не оставят нищо – нито в сърцата, нито в паметта на зрителите – споделя Михалков. - "Ние никога не сме разчитали, че нашият филм ще донесе баснословни печалби. Но да се откажеш от заснемането му – това означава да забравиш за „големия стил” в киноизкуството”, пояснява той.






Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kastel
Категория: Изкуство
Прочетен: 10278218
Постинги: 1402
Коментари: 3341
Гласове: 3248
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930